BARTOMEU IMA PORUKU ZVEZDU I PARTIZAN! Čovek koji drži sve konce Srbiji daje nadu - DA LI I PONOVO LAŽNU?

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • BARTOMEU IMA PORUKU ZVEZDU I PARTIZAN! Čovek koji drži sve konce Srbiji daje nadu - DA LI I PONOVO LAŽNU?

Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, još jednom je zagolicao maštu ljubitelja košarke u Srbiji.

Bertomeu je na konferenciji za medije pričao o planovima elitnog klupskog evropskog takmičenja, a jedna od tema bila je košarka u našem regionu.

Govoreći o potencijalnom proširenju svog takmičenja spomenuo je Crvenu zvezdu i Partizan, dva najveća kluba u Srbiji, ali i na celom Jadranu.

Crveno i crno-beli od kada Evroliga postoji pokušavaju da dobiju famoznu A licencu, odnosno dugoročni ugovor sa Evroligom, koji bi im garantovao mesto u tom takmičenju.

Mesto u EL trenutno nije sigurno nijednom timu iz regiona, pošto je ABA liga nedavno ostala bez svoje jedne zagarantovan pozicije.

Klubovi sa Jadrana su trenutno na milosti i nemilosti Bertomeua, pošto imaju samo „usmeno obećanu" specijalnu pozivnicu, koja, iz jednog ili drugog razloga, može da iščezne preko noći.

„Ima dosta timova iz Evrope koji žele da igraju Evroligu. Moramo da gledamo tržište po tržište i da tražimo klubove koji mogu da rade samostalno i odgovore svim zahtevima takmičenja - koji su veliki, a biće i još zahtevniji", rekao je Bertomeu i dodao:

„Partizan i Crvena zvezda su kandidati (za A licencu), ali imamo i klubove u Italiji, Španiji i Rusiji koji mogu da budu kandidovani".

Bertomeuu ovo nije prvi put da Zvezdu i Partizan pominje u kontekstu važnih ekipa za budućnost Evrolige. Ipak, nije ni prvi put da od njegovog pominjanja i spekulisanja srpska košarka ne dobija ništa.

Pravi primer toga koliko tradicija srpske košarke, zajedno sa vatrenim navijačima i popularnošću sporta koji je izmislio DŽejms Nejsmit u našoj zemlji, nemaju preveliku težinu kod Bertomeua desio se pre par sezona.

Tada je Partizan bio jedan od glavnih konkurenata za dobijanje specijalne pozivnice u trajanju od jedne godine, kojom bi se posle duge pauze vratio u Evroligu.

Umesto crno-belih ta čast pripala je Zenitu iz Sankt Peterburga, koji je imao jednu jedinu prednost nad Partizanom - novac.

„Plan je da se proširimo na neka važna tržišta za nas, kao što su Nemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija", pričao je Bertomeu, čovek za kojeg se smatra da drži sve konce evropske klupske košarke, tokom 2020. godine.

Italija - okej. Nemačka - okej. Francuska - okej. Ali, Velika Britanija?

Već više od cele decenije traje pokušaj Bertomeua da Evroligi priključi neki od košarkaških klubova iz Engleske, zemlje u kojoj je košarka potpuno nerazvijena.

Englezi nikada nisu imali kvalitetnu reprezentaciju, kvalitetne klubove i kvalitetne igrače. Nisu, pre svega, imali ni navijače.

Ali će, ako se Evroliga pita, neki engleski klub dobiti A licencu pre Partizana i Crvene zvezde. I svima je jasno zašto.

Pre našeg regiona na listi su definitivno Francuska i Nemačka, odnosno Bajern i Asvel, koji su trenutno na kratkoročnim A licencama.

Bertomeu je otkrio i da se pregovara sa Albom iz Berlina oko duže saradnje, a što se tiče ostalih... deluje kao da će rezultati u nacionalnim prvenstvima biti sve manje relevantni.

Evroliga trenutno broji 18 klubova od kojih je 11 na A licenci, a do početna naredne sezone taj broj bi trebalo da skoči na 13.

Dugoročni plan je, tvrdi Bertomeu, da se EL proširi na 20 ili 22 kluba u narednih nekoliko godina, a da gotovo svi od njih imaju A licencu i zagarantovano mesto.

„Za Nemačku i Francusku je već završeno, ali imamo tu i Srbiju i zemlje koje su nam važne zbog promocije košarke. Te zemlje će imati svoje klubove u takmičenju", dodao je glavni čovek Evrolige na današnjoj konferenciji.

Iako deluje da je A licenca srpskim klubovima sve bliže, iskustvo nam govori da to samo tako deluje..

Sputnjik


Komentari