NAJLUĐI KRAJ MEČA U ISTORIJI EVROPSKE KOŠARKE! Sudija tražio da se izvedu slobodna bacanja pola sata nakon meča, A KOŠ JE VEĆ BIO RAZMONTIRAN!

    foto: Pixabay
    Podeli
  • NAJLUĐI KRAJ MEČA U ISTORIJI EVROPSKE KOŠARKE! Sudija tražio da se izvedu slobodna bacanja pola sata nakon meča, A KOŠ JE VEĆ BIO RAZMONTIRAN!

Sezona 1996./1997. u košarkaškoj Evroligi bila je jedna od najzanimljivijih i najuzbudljivijih otkako se u evropskoj košarci uveo takav format natjecanja.

Bila su to neka druga vremena. Možete li danas zamisliti da Cibona u najjačoj košarkaškoj ligi Evrope predstavlja ozbiljan faktor? Naravno da ne, no tada je zagrebački klub sezonu otvorio sjajno i u jake dve uvodne grupe završio je drugi. Ispred Estudiantesa, Limoža, Ulkera, Panionoisa, Albe i budućeg prvaka Evrope Olimpijakosa.

Da sve bude još interesantnije Olimpija je te sezone bila treća u Evropi, a prvak je bio Olimpijakos koji je u finalu sa 73:58 pobedio Barselonu.

Ipak, povod za ovu priču dogodio se na današnji dan pre 23 godine u četvrtfinalnoj seriji, a baš je Barselona bila jedan od dva aktera.

Bolonjski Timsistem i Barselona 1. aprila 1997. igrali su drugu utakmicu četvrtfinala (prvu su dobili Italijani i u Kataloniji su imali meč loptu za prolaz u polufinale), a više od sedam hiljada navijača nije ni slutilo da ih čeka jedna od najluđih i najbizarnijih utakmica u istoriji evropske košarke.

Igrale su se poslednje sekunde utakmice kad je pri vodstvu Barse 75:73 legendarni Karlton Majers imao priliku za izjednačenje. Promašio je, ali je odbijenu loptu uhvatio Dan Gay i sa zvukom sirene zabio za produžetak. Italijani su već počeli slaviti, cela dvorana je u šoku zanemila, ali tada je na scenu stupio sudija Alan Ričardson iz Engleske. On je došao do zapisničkog stola i odlučio poništiti Italijanima koš, a Gayu je dosudio petu ličnu zbog navodnog faula na Arturasu Karnišovasu. Italijani su poludeli, besno su napadali Ričardsona, koji je valjda od straha pobegao u svlačionicu i zaboravio da Karnišovas po pravilima mora izvesti dva slobodna bacanja.

Dvorana se morala otvoriti, svetla upaliti, a otuširani Karnišovas obući dres i stati na liniju slobodnih bacanja

Skoro pola sata kasnije, kad je već počela press konferencije Barselone, stigla je odluka da se utakmica mora i formalno završiti, što znači da je Litvanac trebao izvesti dva penala. Problem je bio što se Karnišovas već otuširao, svetla u dvorani su bila pogašena, a i konstrukcija koša je bila razmontirana. Najluđe u svemu je bilo to što je engleski sudac tvrdoglavo tražio da se svetla upale, koš opet podigne, a Karnišovas u dresu dođe na liniju slobodnih bacanja i izvede ih. Ipak, kad su se nekako stvorili kakvi-takvi uslovi za to, Ričardson je ipak odlučio da neće biti ništa od svega jer za zapisničkim stolom nije niko sedeo.

Nakon utakmice i cirkusa koji je nastao, prvi čovek italijanske košarke Angelo Rovati poslao je protest FIBA u kojem je naveo da se dogodila teška krađa protiv italijanskih klubova koji su pisali istoriju evropske košarke. FIBA nije reagovala. U Bolonji se par dana kasnije odigrala mastorica, a Katalonci su slavili protiv šokiranog domaćina i tako izborili fajnal-for.

Index.hr

Komentari