NEKA NAM JE... ZVEZDA I PARTIZAN NISU MOGLI U SRBIJI, KAKO ĆE U EVROPI?! Hoće li nas večiti obrukati, ima li iko da povuče ručnu?!

    foto: KK CZ/ABA
    Podeli
  • NEKA NAM JE... ZVEZDA I PARTIZAN NISU MOGLI U SRBIJI, KAKO ĆE U EVROPI?! Hoće li nas večiti obrukati, ima li iko da povuče ručnu?!

Crvena zvezda i Partizan će prvi put posle devet godina, drugi put u istoriji, igrati zajedno u košarkaškoj Evroligi. Sada znamo da će se i prvi put susresti barem dva puta jedni protiv drugih u evropskoj. Kako će to izgledati kada znamo šta se sve dešavalo u finalu ABA lige? O svemu za Sputnjik govore Velimir Gašić i Vladimir Kuzmanović.

Čeka se ozvaničenje, ali je više nego očekivano da će crno-beli igrati u Evroligi sledeće sezone na osnovu specijalne pozivnice Evrolige, koju treba da dobije i Valensija.

Spomenuta mesta se otvaraju zbog suspenzije ruskih timova, pa će Partizan, uz Crvenu zvezdu koja je mesto obezbedila osvajanjem ABA lige, ponovo igrati zajedno u Evroligi.

Jedini put do sada to se dogodilo u sezoni 2013/2014, ali je ovoga puta drugačije zato što će naša dva tima prvi put odmeriti snage međusobno u Evroligi.

Šta o tome kažu čuveni Partizanov trener Velimir Gašić i bivši košarkaš Crvene zvezde i Budućnosti Vladimir Kuzmanović?

Ističu da je sve ovo velika stvar, ali i veliki ispit.

Dva srpska kluba u Evroligi - velika stvar

I dok se čeka ozvaničenje odluke, već se u košarkaškoj javnosti slavi činjenica da će naša dva najveća kluba igrati u Evroligi što Beograd svrstava u sam krem evropske košarke.

Kuzmanović za Sputnjik objašnjava da će crno-belima biti cilj ne samo da odigraju sezonu u Evroligi, već i da u njoj ostanu i narednih sezona.

„Mnogo je novca potrebno za učešće u Evroligi. Pa, ako se „eliminišu" ruski klubovi - u Grčkoj, Španiji (osim Valensije), u Nemačkoj (osim dva kluba koja postoje) - sve je manje kandidata koji mogu da priušte učešće u Evroligi. Mi ne znamo zvaničan broj kandidata. S tim što Partizan ima želju ne da bude učesnik jedne godine, već da igra Evroligu i kasnije obezbedi sredstva za budžet koji mu je potreban. Pa će samim tim biti konkurentniji Crvenoj zvezdi", ističe Kuzmanović.

Sa druge strane, bivši trener crno-belih Velimir Gašić dodaje da je i u užem, ali i širem kontekstu, veoma važno što Srbija, pa i ABA liga kao region, imaju dva predstavnika u Evroligi.

„Zaista je to vrlo značajna informacija da Partizan posle devet godina, kroz dobijanje specijalne pozivnice, bude učesnik Evrolige. To mnogo znači Partizanu, srpskoj košarci, a ako gledamo šire, sama činjenica da je i ABA liga nakon dugo vremena daje dva kluba Evroligi je značajno. Od ogromnog je interesa da će navijači Partizana imati prilike da uživaju narednih godinu dana gledajući velike utakmice koje Partizan bude igrao. U širem kontekstu, dva srpka kluba u Evroligi su od ogromnog značaja", ističe Gašić za Sputnjik.

Umesto da uživamo, mi strahujemo

Te sezone 2013/2014, Partizan i Crvena zvezda nastupali su u različitim grupama Evrolige, pa se samim tim nisu međusobno sastali. Ovoga puta će to sigurno biti slučaj. I zato je mnogima prvo palo na pamet pitanje: Kako će to sve da izgleda?

Znamo šta se sve dešavalo u finalnoj seriji ABA lige, bilo je tu svega, čak i pražnjenja dvorane, ubacivanja predmeta na teren, psovki upućenih igračima, ali i ljudima iz uprava kluba. Kako će sve izgledati u Evroligi?

„Sigurno će biti interesantne utakmice, ali sada treba malo razmisliti šta se izdešavalo na utakmicama ABA lige. Sigurno da Evroliga to neće tolerisati i sigurno da to neće smeti da bude ulaznica ova dva kluba u porodicu Evrolige. Želim da tada uživamo i pričamo o dobroj košarci. Kod nas je temperamentno, u Grčkoj je temperamentno, ali bi u nekom slučaju došlo do ozbiljnih sankcija ukoliko se sve to nastavi", objašnjava Kuzmanović, pa nastavlja na istu temu.

„Svi strahujemo. Najveća žal mi je što unazad mesec dana ne pričamo o herojima utakmica, nego samo o incidentima, suđenju koji treba da budu prateći deo košarke. Nadam se da je ovo momenat da se ujedine glave svih navijača, da shvate koliko da mogu da naštete klubu. Svakako da je njihova podrška neizbežna i velika, da će oba kluba igrati pred punim dvoranama, ali samo u okvirima onog što je propisano", kaže Kuzmanović.

Na to se nadovezuje i Gašić koji misli da će u Evroligi sve izgledati značajno mirnije i pametnije sa obe strane.

„Nemoguće je da se takve stvari dese, kada je u pitanju Evroliga. Sigurno je da će Partizan i Zvezda igrati u Areni te utakmice. Bilo je nemoguće da se desi u ABA ligi, bez obzira ko je domaćin, da budu i jedni i drugi navijači prisutni, a sada će ta mogućnost postojati. Bio bi veliki luksuz da bilo koji klub ne učini sve da organizacija takvih utakmica ne protekne u najvećem mogućem redu", podvlači Gašić.

Beograd je 2018. i 2022. godine pokazao da može da bude centar evropskih košarkaških događanja kroz organizaciju Fajnal fora, pa je red da se i Partizan i Crvena zvezda izdignu i pokažu da mogu bolje i lepše.

„Veliki ispit, ali mislim da i Partizan i Zvezda imaju dovoljno sposobnosti i pameti, pa na kraju krajeva i ove utakmice u ABA ligi pokazuju kako ne treba da se ponašamo. Evroliga bi drastično sankcionisala bilo kakve ispade na tim utakmicama. Slika koja je poslata prema Evropi nam sigurno ne služi na čast. Ubeđen sam da će iz svega toga učiniti sve da protekne u najboljem mogućem svetlu", konstatuje Gašić.

Partizan je sigurno došao u poziciju da dobije specijalnu pozivnicu i zbog činjenice što mu na klupi sedi čuveni Željko Obradović. Devetostruki osvajač Evrolige.

„Obradović je veliko ime, a mnogi treneri koji poštuju njega dobijaju ozbiljnog protivnika u ligi. Divno je da je ponovo tamo, gde je ostvario uspehe, verovatno će zauvek biti trener sa najvećim brojem trofeja, ali sada to postaje opasnost za pojedine trenere koji imaju prijateljske odnose sa njim. Svakako je dobro za Partizan", zaključuje Kuzmanović.

Kako će Zvezda i Partizan izgledati sledeće sezone?

Da se vratimo ponovo tamo gde treba da bude sav fokus - na teren.

Samim tim što će oba tima igrati Evroligu sledeće sezone, ujedno bi moglo da se odrazi i na njihove sastave. Odnosno - očekuje se da će i jedni i drugi gledati maksimalno da se pojačaju i dovedu igrače na deficitarnim pozicijama.

„Ključna će biti ta borba u ABA ligi, više nego domet u Evroligi. Vidimo da su i Zvezda, kao i mnogi timovi, pokušavali da u ligaškom delu Evrolige dođu do TOP 8, pa i mnogo imućnijim timovima nije pošlo za rukom. Za rekonstrukciju Partizanovog tima potrebno je mnogo više novca nego Zvezdi jer su to ipak igrači koji dugo igraju na evroligaškom nivou i lakše je dovesti nekoliko igrača koji nedostaju crveno-belima", kaže Kuzmanović.

Sa druge strane, Velimir Gašić pravi poređenje sadašnjeg i nekadašnjeg Partizana, od pre deceniju.

„Partizan iz 2013. i Partizan danas nemaju mnogo dodirnih tačaka u smislu organizacije. Partizan tada je imao koncept i ideju u organizaciji i sistemu rada. Orijentacija je išla prema mlađim igračima, koji tek treba da se isprofilišu i postanu asovi na vrhunskom nivou. I - mali broj stranaca. Partizan je sada koncepcijski drugačije funkcionisao u odnosu na taj period. Došao je i Željko kao najtrofejniji evropski trener. Klub i Partizanovi navijači željni su pobeda i velikih rezultata, pa je klub i sa tog aspekta gledao da tim bude izuzetno kvalitetan i jak. Učiniće sve da sledeće sezone selektiraju još kvalitetniji tim koji će biti konkurentan sa najjačim ekipama u Evroligi", zaključuje Gašić.

A, Kuzmanoviću se čini da će Partizanu biti potrebno više novca da nadgradi ekipu jer je Crvena zvezda prošlog leta dovodila iskusne igrače koji jako dobro poznaju i sistem Crvene zvezde i trenera Dejana Radonjića.

Kod Partizana je to bilo malo drugačije.

„Da, sve su novajlije bile u Partizanu. To je očigledna prednost Crvene zvezde. Tim je tako selektiran. Svi su pričali o centru ove sezone, verovatno će Zvezda na toj poziciji da potraži pojačanje. Ali, kod Zvezde su igrači koji godinama igraju zajedno, stekli su rutinu i iskustvo (igranja u tako jakom takmičenju). Inače u Evroligi igrači fizički i kvalitetom mnogo odstupaju od ABA lige, pa i Evrokupa, tako da će Zvezdi biti potrebno manje novca za pojačanja u odnosu na Partizan", konstatuje Kuzmanović.

Samo da se od jeseni govori isključivo o košarci...

Sputnjik

Komentari