PANATENAIKOS NAPUSTIO EVROLIGU, MOŽE LI PARTIZAN ZAUZETI NJEGOVO MESTO?! Cena je 10 miliona, Virtus spreman da odmah plati!

    foto: KK Partizan
    Podeli
  • PANATENAIKOS NAPUSTIO EVROLIGU, MOŽE LI PARTIZAN ZAUZETI NJEGOVO MESTO?! Cena je 10 miliona, Virtus spreman da odmah plati!

Odluka Panatinaikosa da pokrene proces izlaska iz Evrolige uzdrmala je Evropu.

Pismo atinskog velikana poslato u Barselonu na adresu direktora takmičenja Đordija Bertomeua istakao je jasnu želju "zelenih" da ne igraju više Evroligu.

Ipak, šta kažu propisi? Da li Panatinaikos mora da plati "penale" u iznosu od 10 miliona evra?

Sve zbog potpisanog 10-godišnjeg ugovora klubova sa A licencom, odnosno akcionara.

Ideja Panatinaikosa, na čelu sa kontroverznim vlasnikom Dimitros Janakopulosom, je da izbegne plaćanje i to pozivajući se na "rupu" u celoj saradnji.

Plan šestostrukog prvaka Evrope je da proda nekom od zainteresovanih timova licencu i tako se izvuče iz cele situacije bez posledica.

"Samo timovi sa garantovanim ugovorom i tri uzastopne godine učešća u Evroligi mogu da prenesu svoju licencu trećem klubu, nakon što takav potez prihvati Generalna skupština i sve dok su ispunjeni uslovi. Zamena iz bilo kog razloga zahteva da stari klub nastavi sa prodajom svojih akcija u skladu sa procedurama i kriterijumima o kojima je odlučeno", piše u pravilniku.

Za sada Bertomeu mudro ćuti, ne daje nikakve "zapaljive" izjave i čeka krajnji epilog.

Grčki mediji već pišu da Virtus iz Bolonje želi po svaku cenu da zauzme mesto Panatinaikosa, ispunjava sve standarde Evrolige, kao i Partizan koji je takođe ozbiljan kandidat.

Prvi čovek crno-belih Ostoja Mijailović za B92.net izjavio je da u ovom momentu ne želi da se meša u odnos Panatinaikosa i Evrolige, ali i napomenuo da je nedavno odlučio da stane na stranu Evrolige ispred FIBA.

Podsetimo, Košarkaški klub Panatinaikos zvanično je poslao pismo Evroligi u kojem želi da napusti Evroligu.

"Zeleni" su u pismu, koje je dostavljeno Đordiju Bertomeuu, naveli kako žele da raskinu ugovor sa elitnim košarkaškim takmičenjem.

"Kao što vam je poznato, poslednja dva meseca Panatinaikos komunicira s vama, izražavajući, diskretno, ali jasno, svoju volju da raskine zagarantovani ugovor sa Evroligom. Tražili smo da se ovo važno pitanje što pre postavi nadležnim telima. Međutim, vaš odgovor da će takav razvoj događaja značajno naštetiti pregovorima o košarci Evrolige sa njenim sponzorima, kao i samom proizvodu u to vreme, tokom kojeg je kriza pandemije u porastu, rezultirao je da razmotrimo vašu zabrinutost i odlučili smo da se ponašamo sa najvećom delikatnošću. Nismo poslali zvanično obaveštenje, niti smo pokušali da izvršimo bilo kakav pritisak, poštujući okolnosti.

Međutim, vreme je odavno prošlo i još uvek nismo dobili nikakav odgovor na naš razuman i legitiman zahtev.

Shodno tome, s obzirom na činjenicu da - indikativno - prisustvo našeg tima u Evroligi nije nimalo korisno za nas, dok istovremeno nije bilo korisne eksploatacije ili povećanja prihoda Evrolige, Panathinaikos izražava svoju nameru pismeno i zvanično da prenese svoju dozvolu za učešće i akcije. Zvanično tražimo od nadležnih tela Evrolige da preduzmu sve potrebne korake po tom pitanju.

Hvala unapred.

Ostajemo vam na raspolaganju za svako pojašnjenje.

Predsednik

Manos Papadopoulos", piše u pismu.

Vlasnik Panatinaikosa Dimitris Janakopolus izjavio je kako je klub na prodaju i kako je njegova želja tim naredne sezone igra u Ligi šampiona.

B92.net/Teleks.info

Komentari