VLADIMIR ŠTIMAC O HRVATU KAO BRATU! Spasavao me od gladi, to mu nikad neću zaboraviti, znao je i zagalamiti, hteo me izvesti na pravi put!

    foto: KK Crvena Zvezda
    Podeli
  • VLADIMIR ŠTIMAC O HRVATU KAO BRATU! Spasavao me od gladi, to mu nikad neću zaboraviti, znao je i zagalamiti, hteo me izvesti na pravi put!

Vladimir Štimac, nekadašnji reprezentativac Srbije koji ponovo nosi dres Crvene zvezde, dao je za litavski portal 15min veliki intervju u kojem se prisetio svojih košarkaških početaka, dana kada je kao klinac otišao u nepoznato, u Kaunas, kako bi stvorio od sebe ime u Žalgirisu.

Imao je Štimac samo 18 godina kada se našao u stranom mu podneblju, na temperaturama koje su znale dosezati minus od čak 40 stepeni Celzijusovih. Prisetio se u intervjuu Donatasu Urbonasu i kako je u to doba neprestano jeo u pekarama, ali kada bi imao čime, jer se znalo događati da u novčaniku nema apsolutno ničega.

- Doslovno sam znao gladovati. Frižider bi mi zjapio prazan, nisam imao što natočiti u automobil koji mi je klub stavio na raspolaganje - prisjetio se Štimac i pohvalio čoveka koji mu se u tim trenucima uvek stavljao na raspolaganje, Marka Popovića.

- Bila me sramota to priznati roditeljima, tražiti od njih da mi pošalju nešto novaca. I na jedan sam od takvih dana priznao Popoviću u kakvim sam problemima, pa u njemu stekao prijatelja koji je o meni brinuo. Vodio bi me na večere, pomagao u svakome smislu. Učio me kako da se odnosim prema novcu, kako da ne činim gluposti. Govorio mi je Marko i da smršavim, terao me da se dovedem u red. Znao je i zagalamiti na mene, htio me izvesti na pravi put u svakom smislu - dodao je na to Štimac i zaključio:

- Bio mi je od velike pomoći i nikada mu to neću zaboraviti - kazao je u emotivnom intervjuu 32-godišnji centar visok 210 centimetara, koji je nakon Žalgirisa promenio niz klubova i koji je sa Srbijom osvojio tri velika srebra, na Olimpijskim igrama u Riju, na Svetskom prvenstvu u Španiji i na Evrobasketu u Turskoj.

Večernji list

Komentari