ZVEZDA I PARTIZAN U PROBLEMU, KOM SE CARSTVU PRIVOLITI?! Cepa se Evroliga? U igri su dva modela, šta god odluče - POGREŠIĆE!

    foto: ABA/KK Partizan
    Podeli
  • ZVEZDA I PARTIZAN U PROBLEMU, KOM SE CARSTVU PRIVOLITI?! Cepa se Evroliga? U igri su dva modela, šta god odluče - POGREŠIĆE!

Kakva je sudbina Evrolige? Po svemu sudeći više ništa neće da bude isto. Očekuju se velike promene.

Napad Rusije na Ukrajinu izazvao je egzodus igrača iz ruskih klubova. Najveće potrese doživeo je CSKA, a mnogo bolja situacija nije ni u Zenitu (posle odlazaka Nejpira i Kuzminkasa, danas je sve sa Napolijem dogovorio Arturas Gudaitis).Rat se ne dugo potom, odrazio na Evroligu.

PARALELNO TAKMIČENJE

Posle odluke Evrolige da iz ovog takmičenja i Evrokupa do kraja sezone izbaci ruske timove (CSKA, Zenit, UNIKS i Lokomotiva Kubanj) postavlja se pitanje sudbine Evrolige. Ne zato što ovo najzanačajnije evropsko klupsko takmičenje ne može bez Rusa, već zato što to otvara vrata stvaranju paralelnog takmičenja.

– Da li će ruski timovi moći da se vrate u evropska takmičenja? Mislim da se to neće desiti. S obzirom na rusofobiju koja vlada u Evropi teško mi je da zamislim da će tim koji nosi ime ruske armije, najodlikovaniji ruski tim, biti pozvan da se vrati. Svakako ne bi dozvolili da igramo u Moskvi, na našem terenu, a onda se postavlja pitanje da li ima smisla igrati u Beogradu ili Atini. I da li treba da žrtvujemo naše navijače zarad povratka u Evroligu. Nisam siguran da bi to bila ispravna odluka – rekao je juče predsednik CSKA Andrej Vatutin.

Jasno je da će Rusi da ostanu izvan okvira Evrolige, ali sasvim sigurno neće da prihvate da se takmiče samo u VTB ligi. Dakle, moguće je da oni formiraju još jedno takmičenje. To dovodi do realne pretpostavke – dolazi do cepanja Evrolige.

U ovoj Evroligi, bez Rusa, postoje klubovi koji su nezadovoljni načinom funkcionisanja Evrolige. U toj grupi su Fenerbahče, Makabi, Žalgiris i Panatinaikos. Pitanje je, međutim, da li će svi oni u ovim okolnostima smeti da okrenu leđa Evroligi i odu u takmičenje s ruskim klubovima. Da li bi to dozvolile vlade njihovih zemalja? Kad su u pitanju članovi Evropske Unije, male su šanse da se to dogodi. Međutim, to ni najmanje nije otežavajuća okolnost kad je reč o Turskoj, ali i o Izraelu.

ŠTA ĆE DA RADI FIBA?

Drugi model cepanja Evrolige je realniji. Odnosno, u slučaju kad bi se FIBA umešala i formirala novo takmičenje ili u postojeću Ligu šampiona uključila ruske klubove, ali i one koji su nezadovoljni Evroligom. To, onda, ne bi bilo takmičenje koje je formirano na inicijativu Rusa, već bi se održavalo pod okriljem FIBA. Sasvim drugačija situacija… Istina, i FIBA je eliinisala ruske klubove iz svojih takmičenja, ali teško da bi ispustila priliku da uzvrati udarac Evroligi.

Sada dolazimo do pitanja naših klubova. Crvene zvezde i Partizana. “Večiti” rivali bi, sasvim izvesno, imali mesta u jednoj od tih liga, ali s obzirom na dosadašnje stavove, to bi bila Evroliga. Zvezda nije dolazila u situaciju da bira, a Partizan se jasno opredelio za Evrokup kad je dobio poziv FIBA. I sada, kada je na klupi Željko Obradović, jasno je da je Evroliga jedina opcija.

U ovim, sadašnjim okolnostima, teško da bi Evroliga prihvatila dva predstavnika ABA lige (recimo Zvezdu kao šampiona ABA lige i Partizana kao osvajača Evrokupa), ali kad bi predstojećeg leta došlo do novih promena u sastavu ovog takmičenja, ta šansa bi bila znatno veća. Pa čak i ako Zvezda bude šampion, a Partizan ne osvoji Kup… I verovatno bi beogradski klubovi dobili višegodišnje licence, a ne pozive za “jedno leto”.

Maxbetsport

Komentari