ZVEZDA JE SVE PROMAŠILA, EKIPA JE “MATORA”, MLADIH IGRAČA NEMA, deru je i oni koje je tukla 20 razlike! IMA LI VREMENA ZA SPAS SEZONE?!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • ZVEZDA JE SVE PROMAŠILA, EKIPA JE “MATORA”, MLADIH IGRAČA NEMA, deru je i oni koje je tukla 20 razlike! IMA LI VREMENA ZA SPAS SEZONE?!

Prvi put su košarkaši Crvene zvezde ove sezone bili favoriti u nekom meču Evrolige i nisu izdržali pritisak protiv Asvela. Utakmica, koja je morala da se dobije, čak i da se ne uvede u neizvesnu završnicu, izgubljena je, za muk u Areni pred skoro 11.000 gledalaca. Posle mnogo godina, umesto aplauza podrške i obrabrenja, sa tribina najveće dvorane na Balkanu odjekivali su zvižduci nezadvoljnih “delija”.

Analizu Zvezdinih košarkaša i dosadašnjeg učinka uraduiio je Maxbetsport. Tekst prenosimo u celini!

Očekivalo se da crveno-beli budu konkurentniji ove sezone u nikad izjednačenijoj evro eliti, ali skor 2-6 ne uliva optimizam pred nastavak sezone i zgusnut raspored. Naravno, nije proteklo ni četvrtina sezona, ali utakmica sa francuskim timom pokazala je da je srpski šampion mnogo toga promašio između dve sezone.

Brzo je Zvezda napravila tim proteklog leta, medijski je sve to dobro propraćeno, marketing crveno-belih odlično radi, ali na terenu sve je krenulo po zlu posle onog šokantnog poraza od Budućnosti u ABA ligu u Pioniru. Milan Tomić je brzo spakovao kofere, a na Malom Kalemegdanu su brzo krenule spekulacije da je trener koji je vratio crveno-bele u elitu bio nezadovoljan jer ga klub nije pustio da se vrati u Olimpijakos posle odlaska Dejvida Blata sa kormila tima iz Pireja.

Vruć krompir je preuzeo Andrija Gavrilović, dobro je Zvezda delovala protiv španskih giganta Barselone i Reala, bila je veći deo meča ravnopravna, ali je sve to palo u vodi posle fijaska u petak uveče u Areni protiv tima iz Vilerbana.

Nisu u nekim momentima domaćini imali i sreću, povrede su sasekle ekipu. Nije bilo Stratosa Perperoglua, Filipa Čovića i Derika Brauna protiv Asvela. Mnogo igrača nije u formi. Čarls Dženkins je neprepoznatljiv, bez energije u trećem mandatu u redovima srpskog šampiona. Lorenco Braun se pokazao kao veliki promašaj na poziciji pleja. Centri su takođe problem. Na početku sezone je glavni motor tima bio Džejms Gist, sada je i on pao u formi. Ognjenu Kuzmiću nema šta da se zameri. Sreća je što uošte igra posle svega što mu se dešavalo poslednjih godina, od teške povrede ligamenata kolena do letošnje teške saobraćajne nesreće, kada mu je i život visio o koncu. Nigerijac Majkl Odžo je razočaranje sezone. Derik Braun je bio slab na startu, posle toga se i povredio, prošle sezone je celu propustio u Anadolu Efesu.

Košarkaš oko koga je trebalo da se vrti igra Bili Beron na startu sezone je bio više mislima uz suprugu koja je bila u blagoslovenom stanju. Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić se traže, bez definisane jasne uloge u timu. Simanić je bio otpisan kod Tomića na početku sezone. Konačno, ima prvog trenera, Andriju Gavrilovića, koji mu veruje, ali zablista na jednoj utakmici (Himki), bude solidan na drugoj (Real), a onda ga nigde nema kao protiv Asvela. Nikako da sa svog prezimena skine epitet večitog talenta.

Grk Perperoglu je najstandardniji igrač Zvezde, ali je u poznim igračkim godinama i tu dolazimo do možda ključne greške u selektiranju ekipe. Tim je vremešan! Od 16 igrača koji konkurišu za tim, čak sedmorica imaju više od 30 godina – Stratos Perperoglu (35), Mohamed Faje (34), Džejms Gist (33), Derik Braun (32), Čarls Dženkins (30), Branko Lazić (30) i Filip Čović (30), dok su Bili Beron (29), Lorenco Braun (29) i Ognjen Kuzmić (29) na pragu četvrte decenije života. Mladi talas ne postoji. Najmlađi igrač Boriša Simanić ima 21 godinu.

Ritam utakmica je paklen. Evroliga ove sezone ima četiri kola više. Da li košarkaši u poznim igračkim godinama mogu da izdrži ovakav raspored? Crveno-bele u narednih četiri dana očekuje tri utakmice – protiv Partizana u nedelju u derbiju ABA lige i duplo kolo (utorak i četvrtak) u Evroligi.

Perperoglu ne može da izdrži takav ritam, povrede su imali i Derik Braun, Filip Čović, Džejms Gist. Dejan Davidovac je takođe propustio nekoliko mečeva u sezoni. Kriza kuca na vrata Zvezde. Ako na startu sezone nosioci igre ne mogu da izdrže paklen ritam utakmica, kako će u u martu, aprilu, u ključnom delu sezone?

Da li bi Zvezda isto prošla i da je na pleju bio mladi Aleksa Radanov, koji blista u dresu “bratskog” FMP-a? On je bio MVP ABA lige u oktobru. Treba li više hrabrosti u klubu sa Malog Kalemgdana da se po ceni poraza više gurne u vatru budućnost kluba? Rezovi su preko potrebni. Možda je kucnuo i poslednji čas.

Ko će biti trener Zvezde do kraja sezone? Andrija Gavrilovića je na konferenciji za novinare posle meča protiv Asvela priznao da on i dalje ne zna da li ostaje na kormilu. Zna li Nebojša Čović, čelnik Crvene zvezde?

Maxbetsport

Komentari