FIBA I EVROLIGA NA PRAGU DOGOVORA, ŠTA TO ZNAČI ZA ZVEZDU, PARTIZAN, ABA... Moraju se ispoštovati nacionalni savezi, ali...

    foto: KK CZ/ABA
    Podeli
  • FIBA I EVROLIGA NA PRAGU DOGOVORA, ŠTA TO ZNAČI ZA ZVEZDU, PARTIZAN, ABA... Moraju se ispoštovati nacionalni savezi, ali...

Raskorak između kalendara njihovih takmičenja doveo je do toga da reprezentacije u kvalifikacijama za svetska i evropska prvenstva ne mogu da računaju na najbolje igrače. O toj tematici je za sajt KS BiH govorio izvršni direktor evropskog ogranka FIBA Kamil Novak.

- Snažno verujem da ćemo u predstojećem periodu pronaći rešenje za, kako bih to nazvao, koegzistenciju. Evroliga je jako takmičenje, sa kvalitetnim timovima i toga smo apsolutno svesni. Ali, takođe, očekujemo i da nacionalni savezi budu poštovani. Verujemo da ima mesta za sve. Želimo da najbolji igrači igraju za evropske reprezentacije. Uskoro bi trebalo da sednemo i diskutujemo na ovu temu. Verujem da možemo da se dogovorimo u interesu zajedničkog napretka - rekao je Novak tokom boravka u Sarajevu.

Prvi čovek FIBA zadužen za evropsku košarku izneo je i svoje viđenje regionalnih takmičenja kao što je ABA liga.

- Mi u FIBA razumemo da određena zajednička takmičenja imaju smisla u nekim regionima, pogotovo po pitanju razvoja igrača. Nikada se nismo tome protivili. Ali, nacionalni savezi moraju biti uključeni, naročito kada je reč o rasporedu utakmica i dozvolama za igrače. Imamo nekoliko regionalnih takmičenja u Evropi i to je sasvim u redu, međutim, smatram i da bi u tim takmičenjima uvek trebalo da bude mesta za nacionalne prvake - drži se Novak proklamovane politike svoje organizacije.

Novosti

Komentari