ACO PETROVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE SRBIJA BOLJA OD HRVATSKE! Ključna razlika je na ovom mestu u ekipi! MOŽDA MAJSTORE, ALI JAČI SMO!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ACO PETROVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE SRBIJA BOLJA OD HRVATSKE! Ključna razlika je na ovom mestu u ekipi! MOŽDA MAJSTORE, ALI JAČI SMO!

Iako praktično u svakoj generaciji ima igrače svetskog kalibra, iako ima NBA asa u Bojanu Bogdanoviću, NBA "četvorku" u Dariju Šariću, Hrvatska ni u prethodnoj deceniji nije osvojila medalju na seniorskom nivou.

Dok je Srbija u kontinuitetu igrala finala Olimpijskih igara, evropskih i svetskih prvenstava, a Slovenija 2017. senzacionalno postala prvak Evrope, Hrvatska je samo jednom prošla četvrtfinale – na Eurobasketu 2013. pod vođstvom Jasmina Repeše.

Ipak, i tada, kao i na svim takmičenjima, Hrvatska nije osvojila medalju. Taj njen crni niz traje još od od Atine 1995, kada su pobegli sa postolja na kojem je SR Jugoslavija bila na prvom mestu.

Selektor koji je vodio Hrvatsku i u Atini i na prethodnim Olimpijskim igrama u Riju, Aleksandar Petrović, dao je svoje viđenje činjenice da je srpska reprezentacija toliko uspešnija od Hrvatske.

Prema njegovom mišljenju, ključni razlog je to što Srbija ima sjajne plejmejkere, a Hrvatska godinama samo Roka Lenija Ukića.

"Poenta je jednostavna. Ako mi stvarno poslednjih 25 godina imamo solidno posložene pozicije od 'dva' do 'pet', međutim zato smo bili prinuđeni da nacionalizujemo (plejmejkera) Donteja Drejpera, koji nam je u Sloveniji 2013. odigrao sjajno prvenstvo (Hrvatska stigla do polufinala)", rekao je on gostujući u "Podkast inkubatoru"

"To je naš problem. Ako na poziciji 'jedan' nema nijednu drugu opciju osim Ukića koja će vam nositi tim, to je problem", dodao je Petrović.

Pod njegovim vođstvom, Hrvatska se suprotstavila Srbiji u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Riju 2016, ali je doživela poraz u meču koji je obeležilo i čuveno zakucavanje Miroslava Raduljice preko Darija Šarića.

"Srbija je tog trenutka ekipa koja je jača od nas. Bili smo prvi u grupi, a došlo nam je četvrtfinale sa Srbijom. Na poziciji na kojoj smo deficitarni, jer je Roko ušao rano u problem sa tri lične greške, Srbi imaju Jovića, Teodosića, Markovića", objasnio je Petrović.


Iskusni stručnjak detaljno je objasnio kako je Hrvatska tradicionalno stajala na takmičenjima izvan zone medalja.

"Da bih se toga dotakao moram se dosetiti četvrtfinala Eurobasketa 2001. protiv Turaka, kada smo kompletnu, mirnu utakmicu u kojoj smo imali sve, zakomplikovali, doveli do usijanja, nesrećno ušli u produžetak i tamo izgubili"

"2005. smo jednim skokom izgubili od Španije u Beogradu. I opet si bio u zoni medalja. Zatim, 2009. Repeša u Poljskoj protiv Slovenije vodi 13 razlike krajem druge četvrtine, pa banalnim stvarima sami sebi izrežemo ruke i ne uđemo opet u zonu medalja. Tu smo bili 2013, kada smo bili četvrti i ne možemo tu ništa reći"

"Svaki put kada bismo došli u mogućnosti da dođemo do zone medalja, svaki put nas je novi neuspeh bacao unazad", objasnio je Petrović.

Hrvatska reprezentacija se nije ni kvalifikovala za prošlo veliko takmičenje, Svetsko prvenstvo u Kini, a predstojećeg leta biće domaćin kvalifikacija za Igre u Tokiju. Na svom terenu u Splitu dočekaće Tunis, Brazil, Nemačku, Rusiju i Meksiko, a plasman će izboriti samo pobednik.

Mondo

Komentari