BEZ STARACA NEMA FINALA SP - SKOLA I GASOL u četvrtoj deceniji "vukli" ARGENTINU I ŠPANIJU DO BROBE ZA ZLATO! U nedelju će, možda i poslednji put podeliti megdan!

    foto: Printskrin/Fotoilustracija
    Podeli
  • BEZ STARACA NEMA FINALA SP - SKOLA I GASOL u četvrtoj deceniji "vukli" ARGENTINU I ŠPANIJU DO BROBE ZA ZLATO! U nedelju će, možda i poslednji put podeliti megdan!

Košarkaške selekcije Španije i Argentine igraće u finalu Svetskog prvenstva u Kini. Nije to toliko iznenađenje, koliko činjenica da su njihovi najbolji igrači na turniru, Mark gasol i Luis Skola, odavno zašli u četvrtu deceniju života. U nedelju će, možda i poslednji put, igrati veliko finale u dresu nacionalnih timova, a upravo bi njihov direktan okršaj mogao da odluči ko će biti novi šampion sveta.

Na Svetskom prvenstvu u Kini ostalo je da se odigraju samo završni mečevi. Poznati su učesnici svih utakmica za plasman, a najzanimljivije će, kao po običaju, biti finale, u kojem će se sastati Španija i Argentina.

Argentina i Španija boriće se za zlato u Kini - jedine dve neporažene ekipe na turniru. Ako je to glavni parametar, onda je jasno da su obe ekipe zasluženo u finalu. Iako ima i drugačijih mišljenja...

Špancima se, kao i neretko u prošlosti, zamera da su imali svesrdnu pomoć sudija. Najupečatljiviji argument je svakako situacija iz završnice regularnog dela polufinalnog meča sa Australijom, kada su samo sudije u Pekingu videle faul nad Markom Gasolom, osam sekundi pre zvuka sirene, u gotovo bezizlaznoj situaciji za "furiju".

Gasol je, iako je napunio 34 godine, bio precizan, doneo prednost svojoj ekipi, a Mils kasnije uspeo samo da odvede utakmicu u produžetke.

A tamo, Gasol je pokazao zašto je već više od jedne decenije među najboljim centrima (čitaj košarkašima) na svetu. Meč je završio sa 33 postignuta poena, šest skokova i četiri asistencije, a njegove trojke (ukupno tri na meču) verovatno su presudile Australijancima.

Španija će se boriti za svoje drugo zlato na svetskim prvenstvima, prvo od 2006. godine i titule u Japanu, koju je, povređen, "furiji" doneo Markov stariji brat Pau.

Šta tek reći o igri Luisa Skole. Argentinac je napunio 39 godina, dve duge decenije igre za nacionalni tim, a, iako je daleko od očiju ljubitelja košarke igrajući za kineski Šangaj, Skola nije izgubio gotovo ništa od kvaliteta koji su ga krasili u najboljim igračkim danima.

Lakoća sa kojom je igrao protv Srbije u četvrtfinalu i Francuske u polufinalu, umešnost u duelima sa najboljim defanzivcem NBA lige Rudijem Goberom i nepogrešiv izbor rešenja u teškim situacijama, doneli su Skoli ozbiljnu kandidaturu za najboljeg igrača Mundobasketa u Kini.

Na kraju, polufinalni duel sa Francuskom završio je sa 28 poena, 13 skokova i dve asistencije, uz šut za tri poena 3/4, od čega dve pogođene "bombe" u trenucima kada su "trikolori" opasno pretili.

Iako su imali daleko lakši put do eliminiacionog taikmičenja, Argentinci su pokazali da ne strepe ni od mnogo jačih i favorizovanijih selekcija. Timskom igrom, snažnom odbranom i pametnim rešenjima u napadu stigli su na korak do sna koji sanjaju 69 godina.

Malo ko je očekivao Argentinu u finalu takmičenja, ali su svojim igrama, naročito u četvrtfinalu i polufinalu, pokazali da su zasluženo u velikom finalu, gde će se boriti za prvo svetsko zlato još od davne 1950. godine i prvog Mundobasketa odigranom baš u Buenos Ajresu.

Srbija još nije prežalila poraz od Argentine u četvrtfinalu. Pobeda nad NBA košarkašima iz selekcije SAD, umesto da donese olakšanje, samo je dodala "so na ranu", ali ono što je činjenica je da u finalu igraju dve ekipe koje su nas pobedile u Kini, odnosno jedine dve ekipe koje su izašle bolje iz duela sa "orlovima" otkako su počele pripreme za planetarni šampionat.

Ko god da trijumfuje u finalu i okiti se zlatnim odličjem, neće biti nezasluženo. Biće to još jedna prilika da u direktnom okršaju gledamo dve velike zvezde, ali što je važnije dve košarkaške legende, u borbi za jedan od poslednjih trofeja u reprezentativnim karijerama.

Ali, poznajući njihov mentalitet i posvećenost košarkaškoj igri, nije isključeno da Luisa Skolu i Marka Gasola gledamo i naredne godine - na Olimpijskim igrama u Tokiju.

RTS

Komentari