IGOR KOKOŠKOV JE BAŠ ONO ŠTO SRBIJI TREBA, NASLEDIĆE BRUTALAN TIM, koji mora da odvede na Olimpijske igre u Tokio!

    foto: KSS
    Podeli
  • IGOR KOKOŠKOV JE BAŠ ONO ŠTO SRBIJI TREBA, NASLEDIĆE BRUTALAN TIM, koji mora da odvede na Olimpijske igre u Tokio!

Moderna vremena traže moderne ljude. Teška zahtevaju hrabre odluke. Oni koji su u prošlim bili uspešni, ako žele da tako nastave, moraju slediti viziju svojih predaka. Srpska košarkaška reprezentacija i Savez nalaze se u jednom takvom trenutku, a imenovanje Igora Kokoškova za novog selektora muške selekcije (istina ne još zvanično) potez je koji odgovara svim tim izazovima.

Čovek koji je trenersko ime stekao u ligi koja diktira trendove i postavlja uslove (NBA), i koji zna kako prići, dopreti do glava i raditi sa igračima koji u toj ligi igraju (trenutno ih kao zemlja imamo šestoricu), prosto jeste logičan izbor za Saletovog naslednika i baš ono što je košarkaškoj Srbiji u ovom trenutku potrebno.

Osim što je u NBA ligi prošao gotovo sva mesta u trenerskom "stafu" i dogurao do prvog trenera, on je tu ulogu znatno ranije dobio u reprezentativnoj košarci. igračima

Bio je selektor Gruzije sedam godina (od 2008. do 2015. godine) i vodio ih je na tri prvenstva Evrope.

Potom je nešto manje od dve godine sedeo na klupi Slovenije (od 2016. do 2018. godine), sa kojom je napravio već pomenuti podvig.

Ne treba zaboraviti da je bio pomoćnik u selekciji SCG na EP koje je 2005. održano upravo u našoj zemlji, a koje ne pamtimo po lepom.

Igor je trener koji je trenersko ime gradio i izgradio u Americi i NBA ligi. Ipak, ni on a ni mi u Srbiji nećemo zaboraviti da je upravo na rodnoj zemlji počeo i osnove naučio radeći sa stručnjacima "starog kova" koji su ostavili dubok trag, a u njegovom konkretnom slučaju to je bio legendarni Borivoje Bora Cenić iz OKK Beograda.

Takođe, bitno je istaći da je upravo preko Udruženja trenera tada Jugoslavije Igor dobio i aspolutno iskoristio šansu da se stručno usavršava u Americi.

"Enbiejiziran", ume da radi sa zvezdama iz najjače lige sveta.

Srbija, koju će Igor nadamo se sa uspehom voditi u godinama koje dolaze, trenutno ima šest NBA igrača i svi oni bi trebalo da budu na raspolaganju selektoru za prvu akciju, a to je predolimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu.

Jokić, Bjelica, Bogdanović, Marjanović, te "rukiji" Gudurić i Smailagić trebalo bi da predstavljaju pokretačku snagu "nove" Srbije. Svi oni (neki manje, neki više) imaju iskustva rada u najboljoj ligi na svetu i u direktnom su kontaktu sa tamošnjim sistemom rada, koji nesumnjivo preuzima primat i nad reprezentativnom košarkom, ako ga već nije i preuzeo.

Upravo tu bi Igorova uloga trebalo da bude od epohalne važnosti, pošto on zna, razume i dokazano (Dragić, Pačulija) ume da priđe i dopre do mozga evropskih NBA igrača. Uz to, prvi je evropski trener koji je samostalno vodio jedan NBA tim. I možda najbitnije – živi košarku svaki dan, ceo dan.

Kada se završe formalnosti i Kokoškov zvanično bude promovisan u novog kormilara srpskog košarkaškog tima, pred njim će biti puno izazova.

Sagledavanje aktuelnog trenutka i analiza zatečenog stanja u timu, i brzinska priprema za ono što sledi i vrlo brzo dolazi. Pre svega i najvažnije od svega je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, koji će se igrati u beogradskoj Areni.

Taj turnir zakazan je za period od 23. do 28. juna naredne godine, te će Kokoškov imati zadatak da hitro deluje kada je reč o formiranju tima saradnika i stručnog štaba, kreiranja spiska kandidata i pravljenja plana priprema za takmičenje gde pravo na grešku ne postoji.

Dakle, Igor će odmah uskočiti u cipele koje je Sale izuo u one večeri u Pekingu.

U tim cipelama će i dalje biti dva kamenčića da žuljaju i opominju. Jedan u levoj a jedan u desnoj. Oni su uvek bili tu i biće dok je košarke u ovoj zemlji.

Jednom je ime pritisak, a drugom vrhunski rezultat.

RTS/M. Ljubomirović

Komentari