KARI PEŠIĆ JASAN, JOKIĆ ĆE IGRATI ZA SRBIJU, ALI SAMO POD JEDNIM USLOVOM! Ako to ne ispunimo nema smisla ni da ga zovemo!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • KARI PEŠIĆ JASAN, JOKIĆ ĆE IGRATI ZA SRBIJU, ALI SAMO POD JEDNIM USLOVOM! Ako to ne ispunimo nema smisla ni da ga zovemo!

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, održao je predavanje studentima Fakulteta za sport Univerziteta „Union - Nikola Tesla" i tom prilikom značajnu pažnju posvetio temi „Da li će Nikola Jokić igrati za Srbiju"

Proslavljeni stručnjak je govorio o mnogim temama i odgovarao na pitanje studenata. U svom prepoznatljivom stilu Pešić je temeljno pričao o selekciji igrača i kako prepoznati talenta, o jedinstvenoj metodici rada stvorenoj u jugoslovenskoj školi košarke, ali i sopstvenoj trenerskoj filozofiji koju je gradio kroz 40 godina uspešnog rada.

Najviše pažnje su izazvali odgovori vezani za igranje Nikole Jokića za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu, kao i izbor momka iz Sombora za najkorisnijeg igrača NBA lige drugu godinu zaredom.

- Nikola Jokić će igrati za reprezentaciju samo pod jednim uslovom, a to je da kroz reprezentaciju Srbije postane bolji igrač. Nije u pitanju da li on voli svoju zemlju. To je nesumnjivo. On je ponosni Srbin, koji meni poruke piše ćirilicom. Međutim, mi moramo da nađemo način da ga motivišemo da se odmeri sa najboljim igračima u Evropi. Ako nije motivisan, ako nema interes, onda nema ni svrhe da igra - istakao je Svetislav Pešić.

Srpski centar je ponovo dobio zvanje MVP-ja, odnosno najkorisnijeg igrača regularnog dela NBA lige. Samo 12 igrača u istoriji pre njega je dva puta zaredom proglašavano za najbolje.

- Nema nikakve sumnje da su Nikola Jokić i Luka Dončić najbolji evropski igrači koji su ikada igrali u NBA ligi. Oni menjaju način na koji se igra u najjačoj ligi na svetu. I konstantno napreduju. Svake godine unose nešto novo i to je ono što ih čini vrhunskim. A da je Nikola apsolutno zaslužio priznanje, vidi se i po tome što mu je čestitao Džoel Embid, njegov najveći rival za to priznanje.

Osvrnuo se selektor Srbije i na susret koji je sa Jokićem imao u Americi.

- Kada smo se našli i kada sam ga video, više mi je ličio na krilo nego na centra. Fizički je u besprekornom stanju. Ranije je bio simpatični bucko, a sada je to lep momak. I to je deo onoga što pričam o stalnom napretku - istakao je Pešić.

Popularni Kari iza sebe ima briljantnu trenersku karijeru. Sa reprezentacijom Srbije je bio svetski i evropski prvak, sa Nemačkom je stigao do kontinentalnog trona (1993. godine), sa Barselonom je osvojio Evroligu, bio je šampion Jugoslavije sa Bosnom, pet puta prvak Nemačke sa Albom, dva puta šampion Španije sa Barselonom.

- Trudio sam se da stalno učim. Kada ste mlađi, onda reagujete instiktivno, ne želite da slušate savete. Međutim, kako godine prolaze, postajete racionalniji. Učite kako da iz svake kritike nešto naučite, da svaki poraz pretvorite u pobedu. I ono što je ključno, nikada ne smete da se stavite iznad ekipe. I ja sam u jednom trenutku pomislio da sam genije, da su sve zasluge za uspehe samo moje. Na sreću brzo me to prošlo, jer to jednostavno nema veze sa istinom."

Za buduće trenere Svetislav Pešić je imao nekoliko saveta.

- Najvažnije je da imate snove. Snovi su ti koji pokreću strast za ovaj i bilo koji drugi posao. Potrebno je da gradite svoj put, jer sigurno je da postoji abeceda kako da postanete vrhunski stručnjak, ali to ne znači nužno da ćete uspeti u toj nameri. Morate da budete skromni, sa velikim samopouzdanje, ali nikada ne smete kao što sam rekao da stavite sebe iznad ekipe - zaključio je Pešić.

Novosti

Komentari