KOKOŠKOV IMA BRUTALAN IZBOR IGRAČA, ALI TREBA TO SVE UKLOPITI U TIM! Srbija kreće u kvalifikacije za Olimpijske igre, koga zvati?

    foto: Fotoilustracija/FIBA
    Podeli
  • KOKOŠKOV IMA BRUTALAN IZBOR IGRAČA, ALI TREBA TO SVE UKLOPITI U TIM! Srbija kreće u kvalifikacije za Olimpijske igre, koga zvati?

Košarkaši Srbije će se u prvoj polovini 2020. boriti za plasman na dva velika takmičenja – Evrobasket i Olimpijske igre.

Srbija je u borbi za Tokio istoj kvalifikacionoj grupi sa Dominikanskom Republikom, Novim Zelandom, Italijom, Senegalom i Portorikom i jasno je da je veliki posao pred selekcijom “Orlova”.

Novi selektor Srbije je Igor Kokoškov I on je za svoje pomoćnike imenovao Dejana Milojevića, aktuelnog trenera Mega Bemaksa i proslavljenog košarkaša, kao i talentovanog šefa struke FMP-a Vladu Jovanovića.

Što se tiče igračkog jezgra na koje selektor Kokoškov može da računa, nalazi se prilično veliki broj kvalitetnih igrača koji mogu da očekuju poziv, a tu je bezmali broj igrača koji trenutno nisu favoriti za spisak reprezentacije, ali bi mogli da se nađu u timu.

Svakako je na toj listi Miloš Teodosić koji sa velikim uspehom ove sezone nastupa za Virtus iz Bolonje. Njegov timski kolega Stefan Pefi Marković rekao je da je završio sa reprezentativnim igranjem košarke, ali ukoliko se predomisli za njega bi definitivno bilo mesta u ovom timu.


Ekipa Virtusa igra sjajno na oba fronta i jedni su od favorite za osvajanje titule u Palakanestru, ali i u Evrokupu, a upravo je tandem Teodosić – Marković za to zaslužan.

Što se tiče pozicije plejmejkera pored njih dvojice Kokoškov može da računa i na Vasilija Micića, koji već neko vreme igra izuzetno dobro u Anadolu Efesu koji je jedna od najboljih evroligaških ekipa, pritom su prošle sezone igrali na završnom turniru.

Stefan Jović je bio vrlo tražena roba kada mu je isticao ugovor sa Bajernom iz Minhena, a njegov potpis zaradio je Himki. Još jedna evroligaška ekipa sa srpskim organizatorom napada. Jović je svojevremeno bio rekorder po broju asistencija u Evroligi, a trenutno je uz Šveda jedan od boljih igrača svog tima.

Nemanja Nedović protekle sezone nije dobio poziv da igra za Srbiju, što je podiglo dosta prašine. Nedović igra za ekipu Olimpije iz Milana koja posle dugog niza godina igra veliku ulogu u Evropi, pored standardne sjajne u Palakanestru.

Aktuelni igrač godine u Srbiji je Bogdan Bogdanović koji je as Sakramento Kingsa. Osim povrede koja ga muči I u poslednje vreme zbog nje igra nešto slabije, Bogdan je vrlo važan šraf u igri Kingsa. On je bio najbolji strelac proteklog Svetskog šampionata u Kini i jedan je od retkih koji su se uvek odazvali na poziv selektora Srbije.

Što se tiče Dragana Milosavljevića, njegova uloga je poznata. Srčan košarkaš koji igra fantastičnu odbranu i igrač na kog treneri uvek mogu da se oslone član je španske Unikahe.

Tim iz Malage igra vrlo promenljivo, ali je makar Milosavljević konstantan. Zbog povrede je propustio SP u Kini I to se itekako odrazilo na igru na sprske reprezentacije.

Dva jako dobra šutera Marko Gudurić i Vanja Marinković takođe su na radaru selektora Kokoškova. Gudurić je član Memfis Grizlisa i u poslednje vreme ne dobija baš previše minuta, ali su njegove igračke karakteristike itekako poznate, a slična je situacija i sa Vanjom Marinkovićem koji nastupa za Valensiju.

Na poziciji krila nema NBA igrača, ali su tu Vladimir Micov, njegov imenjak Lučić i Nikola Kalinić. Kalinić je kao i Nedović propustio SP u Kini, a I ova sezona u Fenerbahčeu baš I nije za pohvalu. Kako njemu tako I ostatku ekipe.

Vladimir Lučić sa Bajernom pod Dejanom Radonjićem igra još jednu pristojnu sezonu i igrač koji nikada ne štedi ni sebe ni svoje telo ne može da bude višak. Njegova ekipa ima 6 pobeda i 10 poraza u Evroligi I naredni susret ih čeka sa ekipom Crvene zvezde.

Vladimir Micov je ove sezone jedan od najboljih igrača Olimpije Milana i već godinama važi za sjajnog strelca. On nije bio na radaru Aleksandra Đorđevića, pa ćemo videti hoće li se to promeniti kod Igora Kokoškova.0

Nemanja Bjelica bi trebalo da bude startni krilni centar Srbije. Bjelica igra za ekipu Sakramenta zajedno sa Bogdanom Bogdanovićem i u poslednje vreme pruža veoma kvalitetne partije. Proteklog vikenda je u porazu Kingsa od Denvera bio najefikasniji sa 27 poena.


Nije imao sjajno SP to je istina, ali se želja ovog igrača ne može osporiti. Alen Smailagić se preko Beka iz Koteža I razvojne lige dokopao NBA parketa I dresa Golden Stejt Voriorsa.

Popularni “Smajli” ima uz sebe kao mentora Drejmonda Grina i deluje da napreduje svakim danom sve više, a i polako ima sve više minuta kod Stiva Kera. On ima svega 19 godina I mogao bi da bude uzdanica Srbije u godinama koje dolaze.

Milan Mačvan je veoma dugo bio neizostavni deo srpske reprezentacije, ali je teška povreda bila ta koja ga je odvojila od parketa. On je završio sa Bajernom iz Minhena i pokušava da oživi svoju karijeru Japanu. Mačvan tamo igra sa velikim uspehom i može se ponovo naći na spisku reprezentacije Srbije.

Što se tiče pozicije pet, Nikola Jokić je faktički zacementiran kao startni centar. Nikola je protekle sezone u NBA ligi bio najbolji centar i član najbolje petorke na kraju sezone. Ove godine, Jokić nije baš na tom nivou, ali je opet uspeo da obori neke rekorde, pre svega po broju tripl dablova.

Nikola Milutinov je jedan od najboljih igrača Olimpijakosa već duže vreme i on je dobio šansu kod Aleksandra Đorđevića da obuče dres nacionalnog tima pa je samim tim veoma izvesno da to ponovo učini i kod Igora Kokoškova.


Gorostasni Boban Marjanović trenutno nosi dres Dalasa, ali kao i u prethodnim ekipama Boban nema previše prostora za igru. On je neko može sjajno da čuva obruč i igrač je koji uvek može da promeni tok meča pošto se odbrane često njemu prilagođavaju.

Miroslav Raduljica je rekao “zbogom” reprezentaciji, ali bi i on možda mogao da promeni mišljene. Raduljica je član Đangsu Dragonsa od 2017. godine i jedan je od boljih njihovih igrača.

Po medijima se provlačilo i ime Frenka Kaminskog američkog košarkaša srpskog porekla za koga postoji šansa da se nađe u nacionalnom timu Srbije o čemu je i sam Igor Kokoškov govorio.Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Kako će tim Srbije za kvalifikacioni turnir izgledati zavisi od velikog broja faktora, ali nekako je najrealnije očekivati da Kokoškov bira 12 najboljih od ovih košarkaša isto tako nije isključeno da selektor izabere da u tim pozove nekog košarkaša koji ovde nije naveden, a ukoliko on bude procenio da taj igrač svojim određenim karakteristikama može da doprinese igri Srbije.

Neko od igrača poput Alekse Avramovića, Nemanje Dangubića, Stevana Jelovca, Stefana Pena, Stefana Birčevića, Ognjena Jaramaza, Branka Lazića, Dejana Davidovca, Dejana Todorovića, Dejana Muslija, Aleksandra Cvetkovića, Luke Mitrovića, Nikole Radičevića, Dejana Kravića, Dragana Apića, Dušana Ristića, Danila Anđušića…

Sve u svemu malo je verovatno da će se neko sa ovog spiska naći pre gore pomenutih igrača, ali je s druge strane sve u selektorovim rukama.

Srbiju čekaju utakmice u kvalifikacijama za Evropski šampionat koji startuje u februaru mesecu, tokom kojih će Kokoškov moći da računa na igrače koji ne igraju u NBA ligi i u Evroligi.


Komentari