KOKOŠKOVU SAMO TEO DOSTUPAN U PRVA DVA KOLA KVALIFIKACIJA ZA EP! Novi selektor Orlova u problemu, NIKO NE MOŽE DA IGRA ZA SRBIJU!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • KOKOŠKOVU SAMO TEO DOSTUPAN U PRVA DVA KOLA KVALIFIKACIJA ZA EP! Novi selektor Orlova u problemu, NIKO NE MOŽE DA IGRA ZA SRBIJU!

Novi selektor Orlova Igor Kokoškov u velikom je problemu pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. On ne može da računa na igrače u NBA, ali ni na one koji igraju ULEB takmičenja Evroligu i Evrokup!

Na koga se može osloniti u prva dva prozora kvalifikacija za EP, analizirao je novinar portala Maxbestpost Vladimir Stanković! Njegov tekst prenosimo u celini!

Koliko znam, Košarkaški savez Srbije bio je u obavezi da u FIBA do subote pošalje širi spisak kandidata za prva dva „prozora“ u februaru. Reč je o početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. Srbija prvo gostuje Finskoj (20.februara) a tri dana kasnije čeka Gruziju. Četvrti član grup je Švajcarska.

KSS se nije oglasio tako da ne znam ni da li je spisak poslat, još manje ko je na njemu, pa ove redove ne treba shvatiti kao neku insajdersku informaciju nego kao razmišljanje jednog novinara.

Mnogo je lakše napraviti spisak onih igrača na koje novi selektor Igor Kokoškov NE MOŽE da računa. Tu su šestorica iz NBA (Jokić, Bogdanović, Bjelica, Marjanović, Gudurić, Smailagić), jedan ceo tim igrača koji nastupaju u klubovima Evrolige (Jović, Micić, Micov, Nedović, Milutinov, Marinković, Kalinić, Lučić, Kuzmić, Lazić, Čović, Davidovac, Dobrić…). Iz reprezentacije su se povukli Stefan Marković, Marko Simonović i Vladimir Štimac. Stefan Peno takođe ne može jer je već godinu dana povređen, a i da je zdrav pitanje je da li bi od Albe dobio dozvolu. Dakle, dva kompletna tima su van opticaja, osim ako diplomatija KSS ne uspe da oslobodi nekog igrača bar za jednu utakmicu.

Šta, i ko, ostaje Igoru Kokoškovu?

Uz napomenu da je ovo samo moje razmišljanje, evo spiska potencijalnih reprezentativaca (od kojih su neki projekcija za dalju budućnost) za ove prve dve utakmice:

Plejmejkeri: Miloš Teodosić, Filip Čović (uslovno jer Zvezda igra Evroligu) , Ognjen Jaramaz, Ilija Đoković, Nikola Radičević (Gran Kanarija), Aleksa Avramović (Estudianteas), Uroš Trifunović…

Bekovi: Rade Zagorac, Dejan Todorović (Andora), uslovno Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić iz Zvezde, Stefan Pot, Nemanja Dangubić (Estudijantes)

Krilni igrači i „četvorke“: Novica Veličković (ako hoće da se vrati u državni tim), Stefan Birčević, Ivan Majstorović (Primorska), Stefan Đorđević (FMP), Nikola Mišković (Mega), Miroslav Pecarski, eventualno Milan Mačvan ako može da dođe iz Japana….

Centri: Miroslav Raduljica (pretpostavljam da bi došao iz Kine), Dejan Musli (Andora), Dejan Kravić (Obradoiro), Nikola Janković, Uroš Luković (Mornar), eventualno Ognjen Kuzmić.

Nekog sam sigurno prevideo, zaboravio….

Savez se nije izjasnio povodom eventualnog angažovanja nacionalizovanih igrača. Pominjao se Frenk Kaminski, ali on ne dolazi u obzir za februar, niti je neko sa njim razgovarao na tu temu. Ako je doneta načelna odluka i ako se uklapa u koncepciju Igora Kokoškova Markus Pejdž je „viđen“ za poziciju beka-šutera, a srpski pasoš ima i Čarls Dženkins.

Za koji dan ćemo sve saznati. Kokoškov će, kao i njegov prethodnik Saša Đorđević, muku mučiti da kvalifacije igra sa prinudnim timom, a na prvenstvo vodi drugu, kompletniju ekipu.Mnogi od igrača koji će igrati u kvalifikacijama unapred znaju da neće videti Evropsko prvenstvo iako će, nadam se, doprineti da se Srbija kvalifikuje.

I to je jedna od (loših) strana „prozora“ koji ostaju otvoreni ali prašina koja se podigao posle sukoba FIBA i Evrolige nikako da izađe kroz njih…


Komentari