KUKOČ JASAN: BIO JE 'TIM SNOVA', A PRE I POSLE NJEGA JE JUGOSLAVIJA POBEĐIVALA SAD! Bilo je previše dobrih igrača iz Evrope, posebno bivše Juge!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • KUKOČ JASAN: BIO JE 'TIM SNOVA', A PRE I POSLE NJEGA JE JUGOSLAVIJA POBEĐIVALA SAD! Bilo je previše dobrih igrača iz Evrope, posebno bivše Juge!

Toni Kukoč, nekadašnja zvezda Čikago Bulsa, govorio je o "zlatnom dobu" jugoslovenske košarke.

Kukoč je podsetio na sjajnu generaciju bivše Jugoslavije sa brojnim asovima kao što su Vlade Divac, Dino Rađa, pokojni Dražen Petrović...

Podsetio je da SAD nisu bile dominantne pre formiranja "Tima snova" (Dream team) za Olimpijske igre u Barseloni, ali i malo posle toga.

"Bilo je previše dobrih igrača iz Evrope, posebno bivše Jugoslavije kao što su Dražen Petrović, Dino Rađa, Vlade Divac, ja, ali i ostalih delova kontinenta Arvidas Sabonis, Nikos Galis i Šarunas Marčuljonis. Svi su ostavili trag, ne mogu da izdvojim najboljeg. Imao sam sreće da živim u zlatnom dobu evropske košarke", rekao je Kukoč u velikom intervjuu za "Sport 24".

Onda su Amerikanci stigli u Kataloniju sa Majklom Džordanom, Skotijem Pipenom, Čarlsom Barklijem, Patrikom Juingom, Lerijem Birdom, Medžikom Džonsonom...

"Bilo je to vreme kada su evropske selekcije neprestano pobeđivale SAD i prisiljavale ih da promene način razmišljanja kako bi integrisali profesionalce u tim. Poslali su 'Tim snova' na Olimpijske igre u Barselonu jer nisu mogli da podnesu još jedan poraz, smatrajući se moćnom košarkaškom zemljom. Jasno je da je bilo poraza posle 'Drim tima" kada su SAD gubile od Jugoslavije, Argentine i Grčke".

Prisetio se i čuvenom američkog tima koji je dominantno osvojio olimpijsko zlato 1992. godine pobedom u finalu baš nad Kukočevom Hrvatskom.

"Znali smo da nemamo šansu. Samo smo hteli da osvojimo medalju", dodao je Kukoč, kasnije saigrač sa Pipenom i Džordanom u Bulsima.

B92.net

Komentari