MATOVIĆ JE OŽIVEO PARTIZAN, ALI DA LI JE I REŠENJE ZA SLEDEĆU SEZONU! Crno-beli ovaj put ne smiju pogrešiti!

    Podeli
  • MATOVIĆ JE OŽIVEO PARTIZAN, ALI DA LI JE I REŠENJE ZA SLEDEĆU SEZONU! Crno-beli ovaj put ne smiju pogrešiti!

Košarkaški klub Partizan igra jednu od najgorih sezona u novijoj istoriji. Ispadanje u drugom krugu Evrokupa, poraz od najvećeg rivala u Kupu Srbije i katastrofalna sezona u ABA ligi u kojoj Partizan odavno nema šanse za plej-of i gde mu je odnos pobeda i poraza ispod 50 posto.

Ovakav rasplet situacije nisu očekivali ni najveći pesimisti, pogotovo posle prethodne sezone koja je nesrećno prekinuta pandemijom koronavirusa, a Partizan uskraćen za šansu da sa prve pozicije napadne i trofej u regionalnoj ligi i osvajanje Evrokupa.

Svet je stao, košarka je stala, a stao je i Partizan.

Iako je zadržan gotovo ceo tim, a igrači koji su otišli zamenjeni jednako dobrim ili čak i nešto boljim, sezona je doživela debakl. Ključ takvog razvoja događaja leži u promeni na klupi crno-belih.

Prošla sezona bila je u znaku harizmatičnog Italijana Andree Trinkijerija, koji je vodio Partizan kroz jednu od najboljih sezona koju su crno-beli imali još od šampionske ere Duleta Vujoševića. Da to nije slučajnost, Trinkijeri je pokazao ove sezone u Bajernu kojeg je u žestokoj konkurenciji odveo među osam najboljih u Evroligi.

Partizan je sa druge strane potonuo.

Sezonu je na klupi započeo Vlado Ščepanović koji je iz uloge Trinkijerijevog pomoćnika prešao u glavnu rolu sa ciljem da donese trenerski kontinuitet zahvaljujući poznavanju metoda italijanskog stručnjaka. Sve se završilo brzo i neuspešno, a uprava je pokušala da sa iskusnim Sašom Filipovskim vrati Partizan na pobednički kolosek.

Situacija se samo pogoršala, Partizan je ispao iz Evrokupa, a u ABA ligi je doživljen totalni krah.

Kada su shvatili da je sve izgubljeno, postavljen je Aleksandar Matović koji je bio deo stručnog štaba, da odradi posao do kraja sezone, pre nego što klub nađe novog kandidata.

U međuvremenu, na mesto sportskog direktora je doveden Zoran Savić, legenda jugoslovenske i srpske košarke i ponovo je krenulo da se priča o visokim ambicijama za sledeću sezonu i da se pominju i neka trenerska imena poput Ćavija Paskvala.

Dok se priča o sledećoj sezoni i novoj rehabilitaciji Partizana, Aleksandar Matović radi odličan posao sa crno-belima. Preuzeo je vruć krompir, pred meč sezone sa Metropolitanom iz Francuske protiv kojeg je Partizan pobedom mogao da obezbedi plasman u četvrtfinale. Iako su veći deo meča odigrali dobro, u završnici je sve prosuto i šansa je otišla u nepovrat.

Samo par dana posle usledio je derbi sa Crvenom zvezdom koji Partizan gubi, pa je delovalo da će i Matović biti samo još jedan trener u očajnom Partizanovom nizu.

Ipak, posle malo vremena i rada sa ekipom, Matović uspeva da stabilizuje ekipu i napravi niz od četiri pobede.

Nešto na šta u normalnim okolnostima niko ne bi obraćao pažnju, jer se kada je Partizan u pitanju podrazumeva, ipak je imalo određenog odjeka. Jednostavno, Partizan je ove godine bio toliko očajan da je ovakav niz delovao kao naučna fantastika.

Pobeđeni su Mega i Mornar, dve ekipe koje su se borile za plej-of i dve pobede prortiv timova koji se grčevito bore za opstanak. Mega, Mornar, Krka i FMP ne predstavljaju posebno impresivan niz protivnika, ali je od pobeda još bitnije da je Partizan izgledao kao ekipa koja ima glavu i rep i podsetio na izdanja iz sezone pod komandom Andree Trinkijerija.

Ukupna koš razlika od +65, efikasan napad i sve bolja odbrana, postali su sve primetniji. Igrači koji su prethodne sezone briljirali poput Mozlija, ponovo su zablistali, a neki poput Dangubića koji su se tražili od dolaska u klub su konačno krenuli ozbiljno da igraju.

Protok lopte je sjajan, napadački setovi raznovrsni, a sve veći broj igrača uključen u mašinu.

Najveći napredak je vidljiv u odbrani na strani pomoći, elementu koji podrazumeva dobru timsku koordinaciju, što je sjajno funkcionisalo kod italijanskog trenera. Matović je uspeo da pronađe način da i kod njega odbrana izgleda timski smisleno što je doprinelo da Partizan zaigra odlično i u tranziciji.

Iz svega toga je jasno da je Matović za jako kratko vreme napravio odličan posao i uspeo da stabilizuje Partizan.

Ipak, treba biti realan i reći da je uzorak jako mali, a utakmice za crno-bele gotovo bez rezultatskog pritiska.

Ocena posla koji je Matović napravio biće realnija kada prođe plej-of domaćeg prvenstva, koje iako nema težinu kao nekada donosi potencijalnu seriju sa Crvenom zvezdom i duele sa znatno pojačanom Megom.

Tada će se bolje videti koji je kalibar aktuelni trener Partizana i da li bi u njemu crno-beli neplanirano mogli da dobiju rešenje i za narednu sezonu ili će se poput imena na poziciji sportskog direktora, i na klupi tražiti neko bombastično rešenje.

Nova.rs

Komentari