MOKA SLAVNIĆ JASAN: KAKO SMO IGRALI I NISMO ZASLUŽILI VIŠE, gde to ima da svaki meč počne druga petorka, da se deli minutaža...! Odbrana nikakva, TAKTIKA NULA!

    foto: FIBA/Fotoilustracija
    Podeli
  • MOKA SLAVNIĆ JASAN: KAKO SMO IGRALI I NISMO ZASLUŽILI VIŠE, gde to ima da svaki meč počne druga petorka, da se deli minutaža...! Odbrana nikakva, TAKTIKA NULA!

Očekivali smo mnogo, nismo dobili ništa. Pričali smo o zlatu, a nećemo se boriti ni za medalju. To bi bio učinak košarkaške reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Kini. Legendarni pljemejker reprezentacije Jugoslavije i prvi selektor Srbije Zoran Slavnić je razočaran prikazanim igrama naše selekcije.

„Bio sam uveren da ćemo stići makar do polufinala. Imamo kvalitet za tako nešto. Posle prvog kruga sam mislio da selektor krije naše adute za drugi krug takmičenja i četvrfinalnu utakmicu za koju sam rekao da će biti najteža na prvenstvu. Međutim, čini mi se da sam pogrešio. Mi nismo krili adute već je to bio deo naše taktike. Neshvatljivo mi je da na svakoj utakmici počne druga petorka. Tako je bilo i protiv Argentine. Dugo sam u košarci i ne pamtim da se ikada desilo da svi igrači imaju podjednaku minutažu. Pa, svuda se zna 7-8 igrača, koji podnesu najveći teret. Sve reprezentacije dižu formu i igraju sve bolje što prvenstvo više odmiče. Oni su zaista krili adute. Kod nas je bilo obrnuto, mada ni visoke pobede protiv Angole i Filipina ne mogu biti pravo merilo. Jednostavno u poslednje dve utakmice protiv Španije i Argentine nas nije nigde bilo. Nismo čak ni zapretili”, razočaran je Slavnić i nastavlja.

„Sve utakmice sam gledao na RTS-u i u potpunosti se slažem sa svim što je u svojim gostovanjima rekao Vlada Đurović. Već posle utakmice protiv Italije je izrekao neke zamerke na račun igre našeg tima. Upozoravao je da smo pobedili Italiju, ali da nam igra nije dobra, da prava iskušenja tek dolaze. Već na prvoj sledećoj utakmici protiv Španije se potvrdilo da je bio apsolutno u pravu. Španci su nas u svemu nadigrali. Međutim, iz tog poraza nismo izvukli nikakve pouke”, kategoričan je Slavnić pod čijom trenerskom komandom je prve seniorske mečeve odigrao i aktuelni selektor Saša Đorđević.

„Uvek kada izgubimo svi traže mene za komentar, a ostali mudro ćute. Neću ni ja konkretno spomenuti nijedno ime, ali ko se iole razume u košarku posle mečeva protiv Španije i Argentine sve mu je jasno. Prvi put u istoriji se desilo da je za reprezentaciju igralo čak pet igrača koji su trenutno u NBA ligi, ali uzalud. Ostali smo bez medalje i sada je pitanje da li ćemo se izboriti i za plasman na Olimpijske igre”, govori Moka.

I pristup igri je po Slavniću bio neadekvatan. Bilo je mnogo pogrešnih stvari u igri, ali i u taktici.

„Očigledno je bilo da igrači nisu bili „našpanovani” kako treba. Odbrana praktično nije ni postojala, agresivnosti nije bilo uopšte. U prvom poluvremenu je Argentince išao i šut, ali većinu koševa su dali iz lakih pozicija. Nigde nas nije bilo u odbrani. Nadao sam se da če se nešta promeniti u drugom poluvremenu, ali ništa značajno se nije desilo. Igrali smo jednako slabo. Kampaco je radio šta je hteo. Niko da ga zaustavi, da zagrize, da podvikne, da promeni nešto u odbrani. Ne, ništa nismo pokazali. Argentina je zasluženo pobedila i plasirala se u polufinale. Kako smo igrali nismo ni zaslužili da uđemo u borbu za medalju, što je bar za mene, a verujem i ogroman deo sportske javnosti veliko razočaranje. Bio sam uveren makar u plasman u polufinale, a bilo je mnogo onih koji su tvrdili da ćemo stići i do zlata”, završio je Zoran Slavnić.

Teleks.info

Komentari