ORLOVI, ŠTA DA VAM KAŽEMO! SRCE NA TEREN! Igor Kokoškov kreće u “Odiseju” protiv Finske – TIM I NIJE NAJAČI, ALI HOĆEMO POBEDU, BRE!

    foto: Printskrin/FIBA
    Podeli
  • ORLOVI, ŠTA DA VAM KAŽEMO! SRCE NA TEREN! Igor Kokoškov kreće u “Odiseju” protiv Finske – TIM I NIJE NAJAČI, ALI HOĆEMO POBEDU, BRE!

Igor Kokoškov preuzeo je od Saše Đorđevića selektorsku palicu nacionalnog košarkaškog tima, a prvi izazovi očekuju ga već ove sedmice u mečevima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Finske (četvrtak, 18.00 RTS 1) i Gruzije. Naredne utakmice biće i svojevrsna priprema za najvažniji događaj sezone – kvalifikacioni turnir za odlazak na Olimpijske igre, koji će se krajem juna održati u Beogradu. Kokoškov ispred sebe ima jasno zacrtan cilj, do kojeg će "orlovi" pokušati da dođu sa nekim novim snagama, predvođeni novim stručnim štabom.

Srbija iz godine u godinu ima velika očekivanja od košarkaške selekcije, a imenovanjem Igora Kokoškova na mesto selektora, čini se da su apetiti porasli.

Pomoćni trener u Sakramento kingsima dobio je veliku čast, ali i pomalo nezahvalan zadatak, da Srbiju održi u vrhu svetske košarke, a zašto da ne – da je vrati i na sam vrh.

nekim novim snagama, predvođeni novim stručnim štabom.

Srbija iz godine u godinu ima velika očekivanja od košarkaške selekcije, a imenovanjem Igora Kokoškova na mesto selektora, čini se da su apetiti porasli.

Pomoćni trener u Sakramento kingsima dobio je veliku čast, ali i pomalo nezahvalan zadatak, da Srbiju održi u vrhu svetske košarke, a zašto da ne – da je vrati i na sam vrh.

Igorov prethodnik Aleksandar Đorđević vratio je kult reprezentacije među "orlove", a sa reprezentacijom je osvojio tri vicešampionske titule – u Evropi, na svetu, kao i na Olimpijskim igrama, ali pomalo razmažena košarkaška publika u Srba kao da to nije umela da ceni.

Prvi i osnovni cilj koji se prirodno nameće novom selektoru je plasman na Olimpijske igre u Tokiju, preko kvalifikacionog tunrira koji će krajem avgusta biti održan u Beogradu.

Takođe, uspešno prebrođene kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine nekako se podrazumevaju, a upravo će dueli protiv Finske i Gruzije biti prvi izazov za novog selektora.

Kvalifikacije za EP, prilika za mlade snage

Fiba je nastavila sa čudnim sistemom kvalifikacija, kroz takozvane prozore, ali reprezentacije neće moći da računaju na najbolje igrače koji nastupaju u NBA, zbog dalekog puta usred sezone, kao i Evroligi, usled dobro poznatog sukoba Fibe i Eke.

Stoga je Kokoškov na svoj prvi selektorski spisak uvrstio veliki broj igrača koji do sada nisu imali prilike da nose dres sa nacionalnim grbom. I pored toga, Srbija je veliki favorit u svim mečevima koje igra, bez obzira na to da li se radi u duelima na gostujućem terenu ili pred beogradskom publikom.

Nosioci igre u predstojećim duelima sa Finskom i Gruzijom biće iskusni Miroslav Raduljica, Marko Simonović i povratnik među "orlove" Novica Veličković, dok bi novu energiju ekipi trebalo da uliju mladi košarkaši Partizana, Ognjen Jaramaz i Rade Zagorac, kao i FMP-a, Aleksa Radanov i Stefan Đorđević.

Na selektorovom spisku našlo se i ime Miloša Teodosića, ali će kapiten reprezentacije propustiti prvu akciju zbog problema koje je njegov klub Virtus napravio sa pitanjem osiguranja.

Dobar deo sadašnjih reprezentativaca uspešno nastupa u najjačim košarkaškim takmičenjima u Evropi – Todorović, Avramović, Kravić (Španija), Rebić (Rusija), dok spisak zaključuju igrači iz rgionalnog takmičenja – Trifunović (Partizan), Ilić (Igokea) i Ašćerić (Mega), koji će zameniti povređenog Dobrića iz Zvezde.

Većina njih verovatno neće biti na spisku igrača koji će se u Beogradu boriti za plasman na Olimpijske igre, ali dobre partije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo preporučiće ih selektoru za neke buduće akcije.

Podmlađivanje zahvatilo i stručni štab

Kokoškov je odredio i članove stručnog štaba, a tu je takođe vidljivo podmlađivanje. Dejan Milojević (Mega), Vladimir Jovanović (FMP) biće asistenti srpskom selektoru, kao i "starosedelac" Jovica Antonić, koji je u stručnom štabu reprezentacije još od 2013. godine.

Milojević i Jovanović su se već dokazali kao treneri u rgionalnoj košarci, a uža specijalnost im je rad sa mladim igračima, što je upravo ono što je potrebno Kokoškovu.

Mediji su mnogo pisali i o mogućnosti da prvi trener Denvera Majkl Meloun bude deo trenerske ekipe na olimpijskom kvalifikacionom turniru, ali konačna odluka biće poznata verovatno tek po završetku NBA sezone.

Srbija je oduvek bila zemlja košarke, a na Igoru Kokoškovu je da to dokaže u praksi u narednom četvorogodišnjem periodu, na koliko je potpisao ugovor sa nacionalnim savezom.

Pred sobom selektor ima veliku bazu sjajnih igrača – šestorica sa promenljivim uspehom nastupaju u NBA ligi (Jokić, Marjanović, Bogdanović, Bjelica, Gudurić, Smailagić), dok su drugi tokom godina postali nosioci svojih timova u Evroligi (Milutinov, Micić, Jović, Lučić, Nedović, Kalinić, Marinković).

Prvi put će Igor Kokoškov predvoditi "orlove" već na utakmici protiv Finske (četvrtak, 18.00 RTS 1), a novom selektoru želimo puno uspeha sa reprezentacijom i da se već ove godine, posle Olimpijskih igara u Tokiju, vidimo na balkonu Starog dvora.

RTS/J. Travica

Komentari