SALE IZ KINE IDE U LEGENDU, VREME JE ZA KOKOŠKOVA: Utakmica sa Češkom verovatno poslednja za Đorđevića na klupi Orlova!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • SALE IZ KINE IDE U LEGENDU, VREME JE ZA KOKOŠKOVA: Utakmica sa Češkom verovatno poslednja za Đorđevića na klupi Orlova!

Utakmica za peto mesto protiv Češke na Svetskom prvenstvu u Kini (subota, 14.00) mogla bi da bude i poslednja za Aleksandra Đorđevića na klupi reprezentacije Srbije. Ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije ističe mu zaključno sa Mundobasketom i, skoro izvesno, tvrde Novosti, naš nacionalni tim dobiće novog selektora za olimpijske kvalifikacije naredne godine.

Legendarni "Sale nacionale" sam je planirao da se povuče posle Mundobasketa, na kojem su takmičarski ciljevi dobacivali do zlatne medalje. Činjenica da je reprezentacija podbacila na svetskoj planetarnoj smotri učvrstiće njegovo uverenje da je došao trenutak da kormilo reprezentacije prepusti drugom.

Nema dileme da je najbolje rešenje za klupu "orlova" Igor Kokoškov, trenutno asistent u stručnom timu Sakramento Kingsa, koji se već dokazao kao selektor titulom sa Slovenijom na Evrobasketu 2017. u Istanbulu. Kokoškov je i pre Đorđevićevog imenovanja bio ozbiljan kandidat za najosetljiviju poziciju u srpskoj košarci, ali je tadašnji potpredsednik KSS Dejan Bodiroga poklonio poverenje svom nekadašnjem saigraču iz nacionalnog tima.

I nije pogrešio. Sale je preuzeo reprezentaciju posle tri sušne godine (EP u Litvaniji 2011, propuštene OI u Londonu 2012. i EP u Sloveniji 2013) i na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014. osvojio srebrnu medalju. Do zlatne, protiv onakvog američkog tima, nije se moglo doći.

Do Svetskog prvenstva u Kini, najslabiji plasman pod njegovom trenerskom rukom bilo je četvrto mesto na Evropskom prvenstvu 2015. u Francuskoj. Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojio je srebrnu medalju, prvu na najvećoj svetskoj smotri još od Atlante 1996.

Godinu kasnije, na Evropsko prvenstvo u Istanbulu odveo je otkazima i povredama osakaćenu ekipu do finala. Mnogi smatraju da tu utakmicu za trofej protiv Slovenije nije smeo da izgubi. Možda i nije, ali taj poraz, kao ni neuspeh na Mundobasketu u Kini, ne mogu da zamrače njegova selektorska dostignuća.

Nema sumnje da je rođeni takmičar kao što je Đorđević ciljao bar jednu zlatnu medalju i u svom mandatu prvog trenera nacionalnog tima. Nije mu ispunjena želja da sluša himnu Srbije kao selektor, ali uvek će biti jedan od onih koji su najviše zadužili našu košarku. U tome je verovatno šampion.

DA DOSTOJANSTVENO ZAVRŠIMO TURNIR

Đorđević veruje da će njegovi izabranici protiv Češke pobedom da stave tačku na učešće na Svetskom kupu.

"Utakmica koju treba da završiimo na pravi način, kao protiv SAD, u kojoj smo odigrali fantastično, koncentrisano, vodili 40 minuta. Tako treba i sa Češkom, da završimo turnir na dostojanstven način, kako pristaje pravim, ozbiljnim profesionalcima", rekao je Đorđević.


Komentari