U ČEMU SE ZVEZDA I PARTIZAN TAKMIČE, KO ĆE AMERIMA DATI VIŠE PASOŠA?! Legenda crno-belih žestoko opleo po večitim, I SA PRAVOM!

    foto: KK Crvena Zvezda
    Podeli
  • U ČEMU SE ZVEZDA I PARTIZAN TAKMIČE, KO ĆE AMERIMA DATI VIŠE PASOŠA?! Legenda crno-belih žestoko opleo po večitim, I SA PRAVOM!

Nekadašnji centar Partizana, Detroita, Bešiktaša, Reala i Žalgirisa Ratko Varda, nije propustio priliku da i ove godine iskaže svoje nezadovoljstvo povodom dodeljivanja srpskih pasoša stranim košarkašima pred finalni turnir Kupa Radivoja Koraća u Nišu. Zna se da Crvena zvezda i Partizan imaju mnogo stranaca, a za Žućkovu levicu mogu da igraju samo četvorica. Ali i za ovaj problem, postoji rešenje. Tako će ove godine Kevin Panter, košarkaš Crvene zvezde, na finalnom turniru nastupati kao naš igrač, pošto je dobio pasoš Srbije. Prošle godine, u isto ovo vreme, junak vesti slične sadržine bio je Markus Pejdž, bek Partizana.

Ratko Varda je igrao za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, a onda i Srbije i Crne Gore, kao i za A selekciju Bosne i Hercegovine, a 2013. godine, kada mu je nametnuto da na finalnom turniru Kupa igra kao stranac, iako je imao uredne isprave naše države.

- Bolelo je tada, ali je vremenom izbledelo. Živeo sam u Beogradu, ista je situacija bila i s Aleksandrom Ćapinom. Tada su nas računali kao Bosanca i Slovenca, a sada dolazimo do toga da nekim Amerikancima, za koje verujem da su dobri igrači i protiv kojih zaista nemam ništa, dodeliš pasoš zato što imaš ograničen broj stranaca. Sve se pretvara u nešto besmisleno. To nije interes zemlje Srbije. Razumeo bih kada bi bilo kao u Turskoj, gde će Šejn Larkin, najbolji igrač Anadolu Efesa, nastupati za njihovu reprezentaciju, pa su mu dali državljanstvo. Za mene je srpski pasoš svetinja. A tako razmišljaju i mnogi naši ljudi koji su u redu dugo čekali da do njega dođu – rekao je Varda.

Momak koji je rođen u Bosanskoj Gradiški ne želi da bilo šta krije.

- Uvek kažem ono što mi je na srcu, pa ću i ovog puta. Ovo danas nije ispravno. Kod nas se sve svodi na Zvezdu i Partizan i nema dalje. Ugasili su se veliki košarkaški gradovi poput Kragujevca. Ne verujem da će se nešto promeniti, samo se dva kluba nadmeću, pa i u tome ko će dodeliti više pasoša. Kup Radivoja Koraća nije interes države, već klubova koji teže da ga osvoje, da li će neko da kaže: “Ljudi, ‘ajmo malo ručna – zaključio je Varda


Komentari