(VIDEO) PEĐA, GUROVIĆ, BODIROGA, KARI... Ako postoji savršenstvo u košarci, onda je to bio ovaj naš tim! TAKVA DOMINACIJA NIKAD NIJE VIĐENA!

    Podeli
  • (VIDEO) PEĐA, GUROVIĆ, BODIROGA, KARI... Ako postoji savršenstvo u košarci, onda je to bio ovaj naš tim! TAKVA DOMINACIJA NIKAD NIJE VIĐENA!

Proslavljeni srpski košarkaš Predrag Peđa Stojaković u razgovoru za sajt Fiba prisetio se "dominantnog i superiornog" osvajanja Evropskog prvenstva u Turskoj 2001. godine, kada je fantastična generacija Jugoslavije do zlata došla bez poraza.

Čuveni NFL trener Vins Lombardi je jednom prilikom rekao - "Savršenstvo nije dostižno, ali ako težimo savršenstvu možemo dostići izvrsnost".

I upravo ova misao verovavtno najbolje opisuje nastup reprezentacije SR Jugoslavije na Evrobasketu 2001. godine, čiji je najbolji igrač bio upravo Stojaković, tada već NBA zvezda Sakramento Kingsa.

Jednom rečju - izvrsno.

"Već je prošlo skoro 20 godina! Ali kada razmišljam o 2001. godini, razmišljam o tome koliko smo bili dominantni i superiorni, žedni i gladni da se vratimo posle debakla na Letnjim olimpijskim igrama 2000. godine", rekao je Predrag Stojaković za sajt Fiba prisećajući se tog fantastičnog leta u Antaliji i Istanbulu.

A koliko opis "dominantno i superiorno" zvuči odgovarajuće, najbolje govore rezultati.

Jugoslavija je taj Evropski šampionat završila bez poraza. Hrvatsku je pobedila sa 14 poena razlike, '+13' protiv Nemačke i onda demonstracija sile protiv Estonije od 113:58.

Letonija je potom u četvrtfinalu savladana sa 114: 78, Španija je u polufinalu poražena sa 13 poena razlike, a jedini tim koji je plavu kaznenu ekspediciju Karija Pešića spustio na jednocifrenu razliku bila je domaća reprezentacija Turske u finalu - 78:69.

Dakle, pobeda od devet poena razlike bila je "najneizvesnija", a to pokazuje izuzetnost tog sastava.

"Naš tim je bio zaista jak, zaista dubok. Nisam siguran da čak mogu i da nazovem klupu istinskom klupom, jer govorimo o momcima koji su bili glavni protagonisti u svojim klubovima, koji su igrali na zaista visokim nivoima profesionalne košarke, tako da smo imali dobar balans sa našom ekipom sa trenerom Svetislavom Pešićem kao dirigentom našeg orkestra ", kaže MVP tog prvenstva.

Stojaković je prosečno na tom Evrobasketu beležio 23 poena po utakmici, uz šut 18/35 za tri poena u ukupno šest utakmica.

A čak i kada su ga protivnici usporili kao Turska u finalu, nateravši ga da šutira za njega loših 6 od 14 iz igre, imao je saigrače da mu "pokriju leđa". Vlado Šćepanović je ubacio 19 poena u finalu.

"To sam rekao o igračima uloga koji zapravo nisu igrači uloga, već kao igrači visokog nivoa i nosioci u svojim klubovima. Šćepo je svoju priliku odlično iskoristio u startnoj postavi, Dejan Bodiroga je prihvatio ulogu šestog čoveka, Saša Obradović je bio plej veteran koji nam je pružao puno mirnoće kad nam je to trebalo... Trebali smo samo da tim dobijemo kroz tranziciju od zlatnih generacija do nečeg novog, ali smo sa velikom podrškom starijih momaka i ogromnom motivacijom kod svih postali veoma izbalansiran sastav ", objasnio je Stojaković.

Iako se taj tim Jugoslavije uzima kao evropski tim koji je bio najbliži savršenstvu, i jedan od najdominantnijih u istoriji Fiba Evrobasketa, njegov lider ipak ne želi poređenje različitih ere košarke.

"Na Evrobasketu je tada bila drugačija konkurencija. Pobedili smo je u 'samo' šest utakmica, a znate da se format promenio i čini se da sada više timova ima šansu da pobedi, više timova ima šansu da se vrati posle lošeg meča. Mi smo tada imali smo tri utakmice, a zatim pravo u četvrtfinale, pa polufinale i finale", rekao je Peđa o turniru na kojem je naša zemlja poslednji put osvojila evropsko zlato.

RTS


Komentari