ZVEZDA I PARTIZAN MORAĆE DA SE OKRENU DOMAĆIM IGRAČIMA I DA STVARAJU ASOVE! Korona im je odsekla preskupe Amere!

    foto: KK Crvena Zvezda
    Podeli
  • ZVEZDA I PARTIZAN MORAĆE DA SE OKRENU DOMAĆIM IGRAČIMA I DA STVARAJU ASOVE! Korona im je odsekla preskupe Amere!

Nesrećne okolnosti izazvane globalnom virusnom pandemijom mogle bi da poseju seme iz kojeg će proklijati nešto plodonosno za srpsku košarku, takođe i za evropsku. Recesija koja je već obila vrata klubova i provalila u njihove kase, verovatno će primorati gazde na štednju smanjenjem broja stranaca, čiji ugovori progutaju veći deo nestabilnih budžeta.

I Crvena zvezda i Partizan su svesni toga da će se obilan mlaz iz državne slavine svesti na kapljanje u narednom periodu. To može da prinudno "resetuje" klupske politike i proredi strane državljane u redovima večitih rivala. A ove sezone ima ih toliko da se slobodno može govoriti o potpunom gubitku nacionalnog košarkaškog identiteta.

Desetorica u Zvezdi, računajući dvojicu sa srpskim državljanstvom (Dženkins i Panter) i dvojicu sa kojima su raskinuti ugovori (Derik Braun i Faje). Devetorica u Partizanu, uključujući naturalizovanog Pejdža i Parahovskog kao promašenu investiciju. "Večiti" su oborili rekorde u broju stranih igrača i domaće pretvorili u egzotičnu pojavu.

Partizanovo pokriće može da bude najbolja sezona od gubitka statusa evroligaša, Zvezda nema ni to uporište. Rezultati crveno-belih verovatno ne bi bili lošiji da su tu Dušan Ristić (pozajmljen Astani), jedan od najboljih igrača VTB lige, i Dragan Apić koji je tokom prošle sezone iz FMP prešao u Lokomotivu, u trenutku kada je bio MVP ABA lige. Ni Partizanu svakako ne bi odmogao Vanja Marinković, od letos prospekt Valensije.

- Moguće je da Zvezda i Partizan teže vrhunskim rezultatima i bez velikog broja stranaca - rekao je nedavno za "Novosti" trener Barselone Svetislav Pešić.

- To je proces, u kojem je prvo pitanje šta za njih predstavlja uspeh u Evropi. Moguće je, ukoliko se odoli ogromnom pritisku, da moraju da budu šampioni. Naravno, sve zavisi i od standarda. Partizan kaže da je cilj da igra u Evroligi i onda pusti u Valensiju najboljeg igrača Marinkovića. Ključ je u adekvatnom radu sa mladim igračima, bez toga je nemoguće.

Najmlađi Zvezdin prvotimac je 22-godišnji Boriša Simanić, u trenutku prekida sezone ko zna koji put marginalizovane uloge. Klinci s kojima se potpisuju prvi profesionalni ugovori uglavnom su arhivirani u kratkim vestima na klupskom sajtu. Odavno je presušio i Partizanov izvor mladosti, sada se nade polažu u 19-godišnjeg Uroša Trifunovića. Deluje kao da klub koji je sa mladim timom 1992. osvojio Evropu pokušava da pribavi alibi.

Da je tako nešto moguće i 20 godina kasnije, u vreme kada su stranci uveliko izvršili invaziju na Stari kontinent, pokazao je Olimpijakos evroligaškom titulom 2012. U finalnom meču protiv CSKA, trener Dušan Ivković verovao je svojim mladim igračima (Papanikolau, Slukas, Mancaris, Kešelj).

- Ovo treba da bude podstrek svim evropskim nacijama, svim klubovima koji su zapostavili rad sa mladim igračima. Umesto njih, gledamo većinom osrednje Amerikance. Nisu to, kao nekad, Bob Makadu i Majk Dantoni, od kojih su mogli da uče i igrači i treneri. Ovo je dokaz da se veliki timovi ne mere budžetom, a dobri igrači visinom plate - rekao je tada Ivković u razgovoru za "Novosti".

Pod pritiskom finansijskih gubitaka nastalih obustavljanjem takmičenja, možda će klubovi u određenoj meri odustati od strategije osrednjih Amerikanaca. Rusi i Italijani već dugo plaćaju njenu cenu. To se može reći i za nas. Ove godine stiče punoletstvo generacija rođena u godini poslednje reprezentativne titule. Španci su neočekivano vaskrsli na Svetskom prvenstvu u Kini prošlog leta, ali ni oni više nemaju u ponudi nadolazeće zvezde. Francuzi su odlaskom Parkerove generacije ogrezli u suvi prosek.

Srpske klupske perjanice ostale su bez večitog argumenta da "žive od prodaje mladih igrača". U ovom trenutku nemaju robu za prodaju. Trenutak je da definišu pojam uspeha. Da li je uspeh biti evroligaš bez šanse za mesto među osam najboljih, čak i sa desetoricom stranaca? Kakvi su finansijski efekti učešća u ligi koja pobedu nagrađuje sa 37.000 evra? Kada bi Grad Beograd vratio tržišnu cenu iznajmljivanja "Arene", i zarada od ulaznica bila bi zanemarljiva u odnosu na sumu koju zarađuju strani igrači.

Možda će klubovi i nacionalni savezi, pod prinudom ekonomskih posledica virusne epidemije, izabrati teži put i posvetiti se stvaranju igrača. Do najvećih uspeha nikad se nije stizalo lakim putevima.

DVA IGRAČA PO KLUBU?

Promena kursa u evropskoj košarci mogla bi da krene od Italije, zemlje koju je najteže pogodio virus korona.

- Najmanje 14 klubova neće moći da isplaćuje plate igračima - napisao je u kolumni za "Gazetu" američki trener Dan Piterson, koji je reputaciju stekao u Italiji.

- Da se stavi ograničenje na dva stranca po klubu? Zašto da ne? Tako je bilo do 1996. Klubovi koji igraju u Evropi mogli bi da imaju pravo na još jednog. Da li žele da ispune dvorane navijačima? Italijani žele da gledaju Italijane na terenu. Na početku ne morate da razmišljate o velikim stvarima, korak po korak...

Novosti.rs

Komentari