JUGOVIĆI VLADAJU NBA, AMERIKA NE VERUJE KOLIKO SU JOKIĆ, VUČEVIĆ I DONČIĆ DOMINANTNI! Zamislite da sad postoji Juga…

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • JUGOVIĆI VLADAJU NBA, AMERIKA NE VERUJE KOLIKO SU JOKIĆ, VUČEVIĆ I DONČIĆ DOMINANTNI! Zamislite da sad postoji Juga…

Godinama se piše o tome kako neamerički igrači imaju sve veći uticaj na NBA ligu, ali se kao po pravilu dešavalo da samo jedan stranac dominira prvenstvom. Od ove godine je sve potpuno drugačije.

U sportu u kome je statistika do te mere razvijena, mogu se ispratiti svake, pa i najmanje oscilacije u brojkama, a napredak ne prolazi neprimećeno. U jednoj od najznačajnijih kategorija, uticaja na saigrače (Player impact estimate) u prvih pet igrača se nalazi čak trojica Balkanaca.

Formula uticaja (PIE) se izračunava kada se se saberu poeni, uspešni šutevi iz igre, uspešna slobodna bacanja, a oduzmu šutevi iz igre i slobodna bacanja, zatim kada se saberu defanzivni skokovi, ofanzivni skokovi koji se podele sa dva, te dodaju asistencije, ukradene lopte, blokade i podele sa dva, a oduzmu faulovi i izgubljene lopte jednog igrača i na kraju se podele sa istim tim brojkama ekipe na jednom meču.

NBA predvodi Luka Dončić sa prosekom 21,1 PIE bodova i ubedljivo je najmlađi igrač u Top 10 sa samo 21 godinom. Dončić igra sjajnu sezonu, te je već tri puta upisao tripl-dabl učinak. U proseku postiže 27,4 poena, a uz to dodaje i 9,7 skokova, te 8,3 asistencije.

Više od toga vredi i imidž koji je već izgradio, pa je jedan od najvoljenijih igrača u SAD. Smatraju ga mnogi naslednikom legendarnog Dirka Novickog u Dalas Maveriksima, a on podseća na Nemca i po karakterističnom šutu sa korakom unazad.

Dončić je ove sezone odveo Dalas do skora od 6 pobeda i četiri poraza, i to u trenucima kada je Kristap Porzingis bio van terena. Dalas sada ima četiri vezana trijumfa…

Na drugom mestu je Džoel Embid koji konačno do kraja opravdava poverenje koje Filadelfija ima u njega, a na trećem mestu je naš Nikola Jokić (20 PIE) koji veoma verovatno igra i sezonu karijere.

Prosečno beleži 24,2 poena, uz 11,2 skokova i 10,4 asistencija i ako nastavi u ovom ritmu mogao bi da postane tek treći igrač u istoriji koji je sezonu završio sa tripl-dabl učinkom nakon Oskara Robertsona i Rasel Vestbruka.

Jokić je do ovog momenta upisao pet tripl-dablova ove sezone (predvodi ligu u ovom segmentu), a koliko je njegova igra raznovrsna svedoči i što je prvi asistent lige. Dakle, NBA se toliko promenila da je najbolji dodavač trenutno jedan centar, a ne plejmejker!

Srpski centar je trenutno četvrti i po broju ukradenih lopti na susretu (1,9) u čitavoj ligi, a rekord drži Hakim Olajdžuvon iz sezone 1988/1989 kada je prosečno beležio po 2,6 lopti po susretu.

Srbin je dodatno napredovao u ovom segmentu sa 1,2 koliko je prosečno beležio sezonu ranije, što samo svedoči da je i defanzivu podigao na nivou više.

Do meča sa Golden Stejt Voriorsima je bio treći u ofanzivnom rejtingu sa 121,7 bodova, a ispred njega su bili samo Kentavijus Koldvel Poup i Geri Trent Junior, ali Jokić ima znatno više minuta na parketu od njih, ali i pokušaja šuta (15,6 naspram 6,7 i 8,8)

Na četvrtom mestu ukupno se nalazi i Nikola Vučević, centar Orlando Medžika, koji iz godine u godinu nastavlja da usavršava igru. Na 11 mečeva ove sezone beleži 22,4 poena, 11,3 skokova i 3,5 asistencija po susretu uz 50,3 odsto šuta iz igre. Baš kao i Jokić on predstavlja modernu peticu, koja zna da sazida poziciju u reketu, ali i da pogodi za tri poena.

Ove sezone iza linije 7,25 šutira sa čak 42,4 odsto uspešnosti, na čemu bi mu pozavideli i mnogi bekovi. Uz sve to beleži manje od 1,5 faulova i izgubljenih lopti po susretu, a u poslednje vreme je odbranu kao najveću manu dodatno popravio.

Listu igrača po PIE indeksu upotpunjuju Kevin Durent koji je na petoj poziciji, a za njim slede redom Lebron Džejms, Kajri Irving, Entoni Dejvis, još jedan neamerički as i dvostruki uzastopni MVP lige Janis Adetokumbo, te Bem Adebajo.

Zaista impresivna lista koja pokazuje kolike su zapravo zvezde momci sa Balkana, zaista se ne sećamo da je jedan igrač sa ovih prostora bio predvodnik jedne franšize. Jesu Vlade Divac i Predrag Stojaković bili sjajni u Sakramento Kingsima, ali je Kris Veber, ipak, bio prva vedeta, Nenad Krstić je imao sjajne sezone u Nju Džersi Netsima, ali je Džejson Kid uvek bio ispred njega…

Sada su se stvari potpuno preokrenule, pa ova tri Balkanca predstavljaju strah i trepet širom NBA parketa. Razlika između američke košarke i ostatka sveta nikada nije bila manja o čemu svedoči i da trenutno igrači iz 41 države nastupaju u NBA. Šestorica je iz Srbije, najviše, čak 17 njih, dolazi iz Kanade, a ukupno je 107 internacionalnih igrača u NBA

Nova.rs

Komentari