POČINJE NBA LIGA, JOKIĆ SPREMAN DA DENEVER DOVEDE DO TITULE, šampionsko prstenje hoće i L.A. Klipersi i Milvoki! SRBIJA SA ŠEST IGRAČA!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • POČINJE NBA LIGA, JOKIĆ SPREMAN DA DENEVER DOVEDE DO TITULE, šampionsko prstenje hoće i L.A. Klipersi i Milvoki! SRBIJA SA ŠEST IGRAČA!

Posle 131 dana pauze, koliko je prošlo od šestog meča finalne serije izmešu Reptorsa i Voriorsa, počinje nova sezona NBA lige. Šampion Toronto ostao je bez čoveka koji im je doneo titulu Kavaja Lenarda, koji sada sa svojim novim timom, L.A. Klipersima, slovi za prvog favorita za prsten. Tu su naravno njihove gladne i ambiciozne komšije Lejkersi sa Dejvisom i Džejmsom, Janisov Milvoki ali i Jokićev Denver. Srbiju u najjačoj ligi na svetu predstavljaju šest igrača i dva pomoćna trenera.

Šta se može očekivati od nove sezone NBA analizirali su za RTS Marko Ljubomirović i Aleksandar Petrović. Njihovu analizu prenosimo u celini!

Kada je 14. juna Kavaj Lenard uzdignutih ruku proslavio pobedu na centru "Orakl arene" u Ouklendu, bilo je jasno da će naredna sezona, 2019/20 biti superzanimljiva a samim tim i prelazni period.

Tako i bi.

Upravo je Lenard bio jedna od najvećih zvezdi i u tom segmentu, pošto je rešio da se vrati u svoju Kaliforniju i poptiše za Los Anđeles kliperse. No, to nije uradio sam, već u dogovoru sa svojim "zemljakom" Polom Džordžom, koji je stigao iz Oklahome.

I tako je tim koji sa klupe predvodi Dok Rivers od tima koji ispada u prvoj rundi postao prvi favorit za titulu. Bitna stvar za Kliperse jeste to što su uspeli da zadrže bitne igrače iz prošle sezone (Vilijams, Herel, Beverli).

Blokbaster trejd iz drugog, ili trećeg pokušaja odradili su i komšije Klipersa, Lejkersi, koji su iz Nju Orleansa konačno dobili Entonija Dejvisa, a u Luizijanu poslali "mladi kor" tima - Bol, Ingram i Hart. Lejkersi su u svoje redove doveli šampiona Denija Grina, zahvalnog defanzivca Ejvrija Bredlija, dok će priliku da se iskupi navijačima "jezerdžija" imati Dvajt Hauard.

Ovog leta okončana je i saradnja Rasela Vestbruka i Tandera, te je dinamični kombo bek novi izazov pronašo u ponovnom udruživanju snaga sa Džejmsom Hardenom, ovoga puta u Hjustonu. Tako su i "rakete" ostale u krugu najozbljinijih favorita na Zapadu.

Promene sa ciljem dodatnog jačanja i još veće konkuretnosti napravili su i Juta (stigli Majk Kolni džunior i Bogdan Bogdanović), Portland (dolazak Hasana Vajtsajda, Pau Gasola i Kenta Bejzmora), dok je Golden Stejt odlazak Durenta nadomestio dovođem DiAnđela Rasela, uz nama u Srbiji zanimljiv potpis draftovanog Alena Smailagića, srpskog krilnog centra poniklog u Kotežu. Voriorsi će najverovatnije cele sezone biti bez usluga povređenog Kleja Tompsona, dok su tim napustili još i Igodala, Livingston, Kazins i Bel.

Jednu ali bitnu promenu napravili su i Denver Nagetsi našeg Nikole Jokića, koji će u još otvoreniji napd na finale pa i prsten krenuti pojačani Džeremijem Grentom, uz mogućnost da dodatno ojačaju tim nekim novim trejdom. Denver pojačanje u rosteru ima i u vidu oporavljenog Majkla Portera, u čije zdravlje polažu nade.

Plej-ofu se ponovo nadaju u Sakramentu, koji će sa novim trenerom Lukom Voltonom i sa "starim" srpskim duom Bogdanović-Bjelica, biti jedan od timova koji mogu da izenande i pomrse račune na papiru jačima od sebe. Kingsi su ambicije potkrepili i akvizicijama Arize, Džozefa i Holmsa.


Posle zanimljive epizode na Istoku, Bobi Marjanović se vratio na Zapad i minute će tražiti u Dalasu, koji će u ovoj sezoni predvoditi ruki godine Luka Dončić i oporavljena zvezda Kristaps Porzingis.

Stanje lige na Istoku ništa manje nije zanimljivije od Zapada.

Pomenuti branilac Leri O'Brajant trofeja, ekipa Toronta imaće nemoguću misiju u odbrani istog. Nije bilo mnogobrojnih, ali jeste veoma osetnih odlazaka. Reptorsi će kako znaju i umeju da život nastave bez Lenarda i Grina. Jače ugovore zaradili su Gasol i Sijakam, a zaržani su Ibaka, Van Vlit, Aniobi. Da će i ove godine akcenat biti na odbrani, govori i to što je Mesaj Užiri angažovao Stenlija Džonsona i Rondea Holisa Džefersona.

Prvi konkurenti za krunu Istoka su Milvoki i Filadelfija. Obe ekipe osećaju gorak ukus poraza upravo od Toronta u plejofu prošle sezone, pa se spremaju za osvetu.

Filadelfija je sastavila ekipu koja je sposobna da se suprodstavi svakom protivniku, ne samo u Istočnoj konferenciji. Pored brojnih igrača koji su došli i otišli, utisak je da je najveća promena napravljena u vidu šuta Bena Simonsa. Australijanac je naporno radio na tehnici izbačaja i prema nekoliko video materijala, čini se da je napravio veliki pomak u šutu.

Tim su napustili Džimi Batler, koji će u narednoj sezoni predvoditi Majami, Džej-Džej Redik čijim se šutevima već raduju u Pelikansima i Ti-Džej Mekkonel koji karijeru nastavlja u Indijani.

Ipak, utisak je da se Fila adekvatno pojačala, pre svega na visokim pozicijama, potpisavši Ala Horforda i Kajla O'Kvina. U vidu organizacije igre i šutu, pojačanja su našli u vidu Burka, Neta i Ričardsona.

Milvoki predvođen najkorisnijim igračem prošle sezone Janisom Adetokumbom želi da popravi utisak u odnosu na prethodnu godinu. U timu je stvorena porodična atmosfera, što metaforički, što bukvalno rečeno, pošto su Janis i Bruk Lopez udružili snage sa braćom Tanasisom, odnosno Robinom. Vesli Metjuz i Kajl Korver dovedeni su kako bi popravili i nadomestili šuteve spolja koje su imali Mirotić, Snel i Brogdon, a koji više nisu u timu.

Iz senke na Istoku svoje šanse traže Boston i Bruklin. Obe ekipe leto su provele u znaku Kajrija Irvinga, Seltiski u oproštaju, a Netsi u dobrodošlici. Boston je zamenu za Irvinga našao u Kembi Volkeru. Tim iz Masačusetsa doživeo je velike promene pod košem, pošto su tim napustili Horford, Moris i Bejns. Njihove uloge pripale su Enesu Kanteru, Tako Folu i Vinsentu Poirijeu.

Što se tiče Bruklina, oni verovatno u prvoj sezoni neće imati prevelike ambicije, pošto željno iščekuju oporavak Durenta, sa kojim već imaju ambiciju za titulu. Zanimljiva pojačanja svakako su Deandre Džordan, Torijan Prins i Vilson Čendler.

U borbi za plejof Istoka nalaze se Indijana, Detroit, Čikago, Majami, Orlando i Niksi i biće veoma zanimljivo videti koje ekipe i sa kog mesta će obezbediti igranje doigravanja.

Prvi mečevi u novoj NBA sezoni igraju se u noći utorka na sredu. Reptorsi će u Torontu prvo dobiti šampionske prstenove, a potom od 02.00 časa igrati protiv Nju Orleansa.

Pakleno će biti dva i po sata kasnije u Kaliforniji, gde će u "Stejplsu" snage odmeriti Klipersi i Lejkersi.

RTS

Komentari