NIKOLI KRIVO ŠTO SE “NISMO POBILI SA ITALIJANIMA”- PROBAĆEMO U JANUARU! Srbija ima još jednu šansu za Olimpijske igre!

    foto: OSSRB
    Podeli
  • NIKOLI KRIVO ŠTO SE “NISMO POBILI SA ITALIJANIMA”- PROBAĆEMO U JANUARU! Srbija ima još jednu šansu za Olimpijske igre!

Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Nikola Grbić priznao je da mu je krivo što njegov tim nije bio na neophodnom nivou kako bi bar na pravi način parirao Italiji.

Italija je u Bariju savladala Srbiju sa ubedljivih 3:0 (25:16, 25:19, 25:19) i izborila vizu za Olimpijske igre u Tokiju.

"Nije me iznenadila igra Italijana, očekivao sam ih takve. Znali su da im je ovaj turnir najveća šansa da se plasiraju na Igre. Krivo mi je što mi nismo odigrali onako kako znamo i umemo, da bar u egal igri izgubimo, ali i pokažemo za šta smo sposobni", rekao je Grbić posle utakmice.

Odbojkaška reprezentacija Srbije

Srbija će drugu šansu za vizu u Japanu imati u januaru naredne godine kada će se voditi borba za samo jedno mesto.

"Veoma mali broj igrača odigrao je svom nivou i uz njihovu igru doveli smo do toga da pratkično nije bilo ni utakmice. Zato mi je krivo. Idemo dalje, probaćemo u jaunaru da se kvalifikujemo za Olimpijske igre, a čeka nas i Evropsko prvenstvo da ispravimo stvari i uđemo u pravu formu".

Odbojkaš Nemanja Petrić nije očekivao tako stegnutu partiju Srbije.

"Ovaj poraz boli, veoma jako. Očekivali smo jaku utakmicu, ali ne i da ćemo mi biti u grču, a oni tako agresivni. Propustili smo šansu, lakši je put u Italiji nego u januaru... Nije poraz koji ćemo lako preboleti, moramo da izvučemo pouke", zaključio je Petrić.

Odbojkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se preko Interkontinentalnih kvalifikacija u Bariju plasira na Olimpijske igre u Tokiju, ali ima još jednu mogućnost.

Naime, svetska kuća odbojke, FIVB, saopštila je da će se pet Kontinentalnih turnira u konkurenciji odbojkaša odigrati u januaru 2020, kao i da će na njima igrati minimum po četiri selekcije koje se nisu kvalifikovale na Olimpijske igre. Dakle, na nekom turniru će biti četiri reprezentacije, na nekom i više, a plasman će izboriti samo pobednici.

Na kvalifikacionom turniru u Evropi, u organizaciji CEV, u januaru će nastupiti osam reprezentacija koje se nisu kvalifikovale na Igre. Kojih osam? O tome odlučuje rang lista CEV koja će biti objavljena posle ovogodišnjeg Evropskog prvenstva.

Sistem će biti isti kao u Berlinu 2016: selekcije će biti svrstane u dve grupe sa po četiri ekipe, a po dve će se plasirati u polufinale. Jedina razlika je što će se igrati samo finale, bez meča za treće mesto, jer će plasman izboriti samo jedna selekcija.

Rang lista CEV će biti ažurirana posle Evropskog prvenstva, a jedina razlika u odnosu na trenutnu rang listu je što će plasman i bodove sa EP 2015. zameniti plasman i bodovi sa ovogodišnjeg šampionata Evrope.

Imajući u vidu da su srpski odbojkaši na izvrsnom drugom mestu CEV liste, nema sumnje da će, kakav god im učinak bude na Evropskom prvenstvu (13. - 29. septembar; domaćini su četiri države, Belgija, Francuska, Holandija i Slovenija) učestvovati na Kontinentalnom turniru. A onda, juriš na prvo mesto i odlazak u Tokio.

Teleks.info

Komentari