SLOBODAN KOVAČ: UVEK SAM VEROVAO NAŠIM ODBOJKAŠIMA, oni su godinama vodeći igrači najboljih evropskih klubova!

    foto: CEV
    Podeli
  • SLOBODAN KOVAČ: UVEK SAM VEROVAO NAŠIM ODBOJKAŠIMA, oni su godinama vodeći igrači najboljih evropskih klubova!

Slobodan Kovač je na terenu i radnik i ratnik. Pobednik u srcu, borac do poslednje lopte. Najbolji evropski trener svoju pozitivnu energiju prenosi na odbojkaše, usađuje im veru u sebe, uspešno ih vodi do trona. Hrabro je tri nedelje uoči EP preuzeo reprezentaciju od Nikole Grbića, od početka govorio da radi sa šampionima, što je dokazao 29. septembra u Parizu, kada su pokorili Evropu.

Popularni Boba oduvek je verovao u Nemanju Petrića i drugove. U intervjuu za "Novosti", 31. decembra 2014, kada se tražio naslednik Igora Kolakovića, podvukao je da naš tim ima ono što niko nema, da je pred igračima fenomenalna budućnost.

- Bio bih licemer da sam pričao drugačije, da sam počeo da tražim alibi. Nisam mogao da lažem sebe, uvek sam u njih verovao, uostalom, oni su godinama vodeći igrači najboljih evropskih klubova - kaže Kovač.

Morao je da se odrekne svoje filozofije - oslanjanje na naporan rad, i da pokuša da za tri nedelje iz igrača izvuče maksimum. I uspeo je...

- Kada kažem rad, ne mislim samo na rad, nego i na razgovor sa igračima van terena. Želim da ih što bolje upoznam, da vidim da li mogu da sprovedu moje ideje u delo. Nije mi prvi put da sam neku ekipu, kao što sam Srbiju, preuzeo iznenada. Desilo mi se da sam došao u turski Halbank kada je bio osmi na tabeli, a na kraju smo igrali u finalu i osvojili prvenstvo. Nije mi nepoznat takav način rada, mada za ostvarenje vrhunskih rezultata treba sa ekipom izvesno vreme raditi. Prirodno, bez vrhunskih igrača nema ni podviga - kaže Kovač.

Svestan je da u januaru u Berlinu na evropskim kvalifikacijama za Olimpijske igre "orlove" očekuje daleko teži posao nego na EP.

- Obilaziću igrače u zemlji i inostranstvu. Moram da verujem u rad u njihovim klubovima. Nadam se da će ovo EP da nas drži. A čeka nas pakao, pet utakmica u šest dana, bez vremena za treninge.

Smatra da zbog lošijih rezultata mlađih selekcija ne bi trebalo da budemo zabrinuti.

- Zbog moga sina Davidea dosta sam pratio generacije '97, '98, '99. Tačno je da nema medalja, ali jedino se ova, osporavana generacija u mlađim kategorija pela na pobedničko postolje. Zaboravlja se da generacije od moje do Miljkovićeve nisu osvajale medalje, a opet smo postali olimpijski pobednici. Pokazalo se da to nije preduslov za vrhunske rezultate u seniorskoj konkurenciji. Mnogo više brine rad u mlađim kategorijama i nemanje dece. Ubeđen sam da ima interesantnih igrača koji mogu da naslede šampione. Nadam se da ću imati priliku da to i dokažem. Pošto zavisim od rezultata, videću da li će OSS da bude zadovoljan mojim budućim učinkom - kaže Kovač.

Smatra da između trenera i igrača mora da postoji respekt:

- Možeš da držiš zategnuto uže i da ono u jednom trenutku pukne. Ne krijem da bih se zbog teških reči uvredio. Srećom, do sada nije bilo tako. Normalno je da se među 14 igrača nađe neko ko je nezadovoljan, ko smatra da treba više da igra. Trudim se da budem najiskreniji što mogu i da objasnim svoju odluku.

Novosti.rs

Komentari