HRVATSKA NA PRAGU ŽESTOKE KAZNE ZBOG DOPINGA! SDA najavila inspekciju, Zagreb drhti, učinio je nešto što nije...

    foto: Printskrin
    Podeli
  • HRVATSKA NA PRAGU ŽESTOKE KAZNE ZBOG DOPINGA! SDA najavila inspekciju, Zagreb drhti, učinio je nešto što nije...

Hrvatska bi mogla da doživi sudbinu Rusije i da bude suspendovana sa velikih sportskih takmičenja, ukoliko Svetska antidoping agencija, posle najavljene inspekcije, ne bude zadovoljna zatečenim stanjem.

Sport klub na hrvatskom prenosi da se u zdravstvenim krugovima prenose informacije da bi Hrvatska mogla da bude suspendovana zbog činjenice da nema nezavisnu antidoping agenciju.

Kako se ističe, Vlada Hrvatske je 2010. godine, zbog uštede, ukinula pojedine agencije, među njima i Antidoping agenciju Hrvatske koja je pripadala Zavodu za toksikologiju Hrvatske.

Njenu ulogu preuzela je Služba za antidoping Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske, što nije po kriterijumima Svetske antidoping agencije.

Profesor Davor Plevec, predsednik Društva za sportsku medicinu Hrvatske navodi da Svetska antidoping agencija ima jasne propise.

„Nacionalna antidoping agencija mora biti potpuno nezavisna i ne sme da bude u vezi sa državnim zavodom ili službom", naveo je Plevec.

Kako je istakao, u pripremi je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

„To je prilika da se stanje promeni, ali se po mojim saznanjima ne menja ništa", naveo je Plevec.

On nije optimista kada je u pitanju status Hrvatske u svetu sporta.

„Nama u decembru dolazi inspekcija, Hrvatska bi mogla da bude proglašena državom koja nije usklađena sa svetskim antidoping propisima, zbog čega su suspendovane Rusija i Severna Koreja. Drugim rečima, Hrvatskoj preti suspenzija", istakao je Plevec.

U tom slučaju, hrvatski sportisti bi morali da nastupaju pod neutralnim obeležjima, bez isticanja nacionalnih simbola, što je slučaj sa sportistima iz Rusije.

Sputnjik


Komentari