(VIDEO) ON JE ELIOUD KIPČOGE! RASTAO JE BEZ OCA I TRČAO DO ŠKOLE KILOMETRIMA , sada je istrčao maraton za manje od dva sata i pomerio granice sporta!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • (VIDEO) ON JE ELIOUD KIPČOGE! RASTAO JE BEZ OCA I TRČAO DO ŠKOLE KILOMETRIMA , sada je istrčao maraton za manje od dva sata i pomerio granice sporta!

Čudesni Kenijac, Elioud Kipchoge, istrčao je u Beču maraton za jedan sat, 59 minuta i 40 sekundi i postao prvi čovek u istoriji koji je otrčao maraton za manje od dva sata.

Kipchoge je tu granicu pokušavao probiti tri godine. Nije uspio 2017. u Monzi i 2018. u Berlinu kada je istrčao svetski rekord od dva sata, jednu minutu i 39 sekundi. Taj rekord će ostaće služben jer je sada imao pomoć posebno izrađenih tenisica, lasera koji mu je pokazivao gde treba trčati i ostalih trkača koji se nisu takmičili protiv njega već su mu držali ritam.

Ipak, sama činjenica da je netko probio granicu od dva sata je impresivna, bez obzira u kojim uslovima je postignuta.

Fenomenalni Kipchoge nije imao lagano detinjstvo. Rođen je 5. novembra 1984., u kenijskom gradu Kapsisiywaji. Odrastao je bez oca kojeg nikada nije upoznao, jedino ga je vidio na fotografijama, i najmlađi je od četvero dece, a sve ih je odgajala majka koja je bila učiteljica.

Školu je završio 1999. godine, ali do tada nije trenirao trčanje s trenerima, već je svaki dan trčao više od tri kilometra do škole. 2001. je kao 16-godišnjak upoznao je Patricka Sanga, trenera i bivšeg osvajača olimpijske medalje koji ga je uveo u svet atletike. Od tada kreće njegov uspon.

Samo godinu kasnije pobedio je na kenijskim trialsima u krosu i plasirao se na svetsko juniorsko prvenstvo gde je završio peti, dok je sa štafetom uzeo prvo mesto.

Sbetski juniorski rekord postavio je 2003. u trci na pet hiljada metara koji je srušen tek 2012. godine. Pravu berbu medalja započeo je 2004. godine kada je prešao u seniore. Tada uzima bronzu na 5.000 metara na Olimpijskim igrama u Atini.

Dve godine kasnije na svetskom dvoranskom prvenstvu uzima bronzu na tri hiljade metara, a 2007. završio je drugi u trci na 5.0000 metara na SP u Osaki. Istu medalju uzima godinu kasnije u istoj trci na OI u Pekingu. Pet godina potom je čekao na medalju na velikim natjecanjima, a ključno je bilo što je počeo trčati maratone.

Od tada je uzeo devet zlatnih medalja na velikim maratonima i jedno srebro, a najvrjednija pobeda mu je svakako ona s Olimpijskih igara u Riju 2016.

Index.hr/Teleks.info

Komentari