A SAD I ZVANIČNO, ŠPANAC NA KLUPI ORLOVA! Toni Đerona imenovan za novog selektora muške rukometne reprezentacije Srbije!

    foto: RSS
    Podeli
  • A SAD I ZVANIČNO, ŠPANAC NA KLUPI ORLOVA! Toni Đerona imenovan za novog selektora muške rukometne reprezentacije Srbije!

Španski trener Toni Đerona imenovan je za novog selektora muške rukometne reprezentacije Srbije. Kako se navodi u saopštenju, Upravni odbor Rukometnog saveza Srbije (UORSS) doneo je odluku o imenovanju Đerone.

Proslavljeni srpski reprezentativac Ratko Nikolić obavljaće funkciju tehničkog direktora, dok će koordinator mladjih reprezentativnih selekcija biti doktor Zoran Valdevit, šef kadetre za rukomet sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Potpredsednik UO RSS Dragan Škrbić rekao je da novog selektora poznaje iz vremena dok je igrao u Barseloni, da je to ozbiljan stručnjak, profesor na Univerzitetu i da je bio deo Barselone 15 godina, od najmladjih kategorija do prvog tima. Naveo je da 47-godišnji trener ima iskustvo u radu sa svim selekcijama, a ne samo u vodjenju prvog tima.

"To je bila i naša ideja. Dosta imena koja su se pojavljivala imala su za cilj da obave EHF nedelju ili prvenstvo. Želimo drugačiji pristup. Jednom treba da presečemo i radimo na drugačijim osnovama. Prihvatio je ideju da radi na taj način. Ponudio je jasnu strukturu organizacije. Do sada nisam imao priliku da vidim ovakav plan i razmišljanje jednog kandidata", naveo je on.

Škrbić je rekao da je u konkurenciji bilo nekoliko kandidata, stranih i domaćih koji žive u inostranstvu. On je dodao da sa novim selektorom nije razgovarano o pomoćnicima, ali da je ideja da bude okružen mladim srpskim trenerima koji bi mogli da budu selektori u budućnosti.

"Ovo nije prvi stranac na klupi reprezentacije, imali smo Vranješa, koji je švedska škola rukometa. Zašto Španac? Njihova škola rukometa već dominira godinama", naveo je Škrbić.

Predsednik RSS Božidar Đurković osvrnuo se na pitanja javnosti zbog čega je strani trener selektor reprezentacije.

"Nemce je uspešno vodio Islanđanin, Poljake Nemac, Makedonce Španac, Slovence Vujović, pa Vranješ", naveo je on.

Dosadašnji selektor Nenad Peruničić pozvao je sve da budu jedinstveni u podršci novom selektoru "bez obzira sviđao vam se ili ne".

"Samo uz zajedništvo mogu se ostvariti neke stvari. Toni je divan momak, biću mu na usluzi za bilo kakav savet i pomoć. Biću mu podrška, kao što sam bio i svima pre njega. Najčasnije sam radio ovaj posao, dao sebe kao i uvek što radim. Izabrali smo najteži put. Drago mi je da sam vratio momcima patriotizam, da srcem igraju za svoju zemlju. Velika mi je čast i ponosan sam što sam bio selektor Srbije", rekao je on.

"Igračima ne zameram ništa. Želim vam sreću u zajedništvu. Vreme je da damo najbolju podršku u promenama i ne ispoljavamo frustracije i animozitete. Godine su bačene baš zbog toga", dodao je Peruničić.

Đerona je trenersku karijeru započeo je u mladjim kategorijama Barselone 1999. godine.

Od 2004. do 2008. godine bio je član stručnog štaba generacije Barselone koja je 2005. godine osvojila Ligu šampiona. Funkciju tehničkog direktora omladinske škole Barselone obavljao je od 2008. do 2015. godine.

Kao trener katarskog El Džaiša osvojio je triplu krunu u sezoni 2015/2016 i duplu krunu u sezoni 2016/2017.

Najveći trenerski uspeh ostvario je sa reprezentacijom Tunisa, sa kojom je na prvenstvu Afrike 2018. godine osvojio zlatnu medalju. Za vreme mandata u Tunisu, osvojio je i kontinentalno srebro u januaru 2020. godine, srebrnu medalju na Mediteranskim igrama 2018. u Taragoni, kao i 12. mesto na Svetskom prvenstvu 2019. u Nemačkoj i Danskoj.

Od sezone 2018/2019 na klupi je francuskog prvoligaša Šarta u kome igra srpski reprezentativac Vanja Ilić.

Bio je predavač na katedri za rukomet na Univerzitetu Ramon Ljulj u Barseloni.

B92.net/RSS

Komentari