ALO RSS, ŠTA RADITE VI?! MAĐARI PRAVE RUKOMETNU AKADEMIJU USRED SRBIJE I UZIMAJU NAJBOLJU DECU! Može li niže od ovoga?!

    foto: RSS
    Podeli
  • ALO RSS, ŠTA RADITE VI?! MAĐARI PRAVE RUKOMETNU AKADEMIJU USRED SRBIJE I UZIMAJU NAJBOLJU DECU! Može li niže od ovoga?!

Nikola Pašić nije bio u pravu. Ona njegova najcitiranija rečenica „Spasa nam nema, propasti nećemo“ samo delom ima utemeljenje u srpskom rukometu – nema mu spasa i propast se nazire.

Nisu tu samo rezultati seniorskih i mlađih reprezentacija u pitanju. Naiđe period dobrih generacija, pa ih smene lošije. To su ciklične promene. Problem je, međutim, što ne postoji politika saveza, odnosno rukometna strategija.

Mađari prave ogranak rukometne akademje u Srbiji, u Adi… I neki naši treneri bi trebalo da budu među predavačima. Neki naši mladi igrači, koji su nosili dres mlađih kategorija Srbije, već su počeli da igraju za mađarsku reprezentaciju. Tamo se, u tim akademijama, uči, stanuje i trenira. Sve je podređeno rukometu. Ulaže se ogroman novac i to mora da se vrati. Doduše, ne i nužno da dovede do medalje, ali to govori o ozbiljnosti rada.

Šta radi RSS? Ništa, nemoćno gleda. Naš rukomet nema Akademiju. Nema ni trenažni centar! Zašto za to nisu iskoristili ulaganje države u nove hale u Mionici (nema smeštajni kapacitet) i Vrnjačkoj banji?

– Neću da odem pod pritiskom – reče predsednik RSS Božidar Đurković posle kraha „orlova“ na EP.

Neka zamisli da nema pritiska, ako nije sposoban da formira petogodišnji plan razvoja, poveri struci izbor selektora, vrati rukomet na stare staze uspeha. I zaustavi igranje mladih igrača za strane reprezentacije. To je refleksija užasnog stanja srpskog rukometa.

Posle naše seniorske reprezentacije za Mađare su igrali Puljezević, Eklemović i Krivokapić. Za neku godinu čućete, ako već niste, za mađarske reprezentativce, levo krilo Stefana Sunajka, levog beka Uroša Borzaša i desnog beka Zorana Ilića. U Srbiji, u Adi, uskoro će da se stvaraju novi mađarski reprezentativci…

U srpskom rukometu je, utisak je, fotelja najvažnija. Šta sada mislite o onoj Pašićevoj rečenici?

Hotsport

Komentari