BRAVO ORLOVI, TAKO SE IGRA! SRBIJA IMA TIM ZA VELIKA DELA, ĐERONA JE TRENERČINA! Čekamo protivnike na SP, pa juriš na OI!

    foto: RSS/Printskrin
    Podeli
  • BRAVO ORLOVI, TAKO SE IGRA! SRBIJA IMA TIM ZA VELIKA DELA, ĐERONA JE TRENERČINA! Čekamo protivnike na SP, pa juriš na OI!

Neki novi vetrovi duvaju u rukometnoj Srbiji. Pre dve godine, dolaskom Tonija Đerone na kormilo "orlova", krenulo se na put isceljenja nekada trofejnog sporta koji je u drugoj deceniji 21. veka, ne računajući evropsko srebro iz Beograda 2012. beležio ispod prosečne rezultate.

Već na startu, Španac je kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo pokazao da reprezentacija ima štofa za renesansu, međutim korona je sputala "orlove" da na minulom šampionatu Starog kontinenta pokaže od čega je satkana.

Ipak, sve je nadoknađeno u magičnoj subotnjoj noći, 16. aprila, u kragujevačkoj dvorani "Jezero", kada je pobedom nad Slovenijom (23:20) pred oko 4.000 gledalaca izboren plasman na Svetsko prvenstvo koje će se igrati u jaunaru 2023. u Poljskoj i Švedskoj. Prethodno je ogroman korak ka vađenju mundijalske vize učinjen na gostovanju "deželi" u Celju (34:31), pa je i minimalan poraz išao naruku "orlovima".

Međutim, ziheraški pristup, možda bi pogodovao nekim prethodnim selekcijama, ovoj - ne! Kada se podvuče crta, heroja je mnogo. Od bekovskog tandema Petar Đorđić - Lazar Kukić, koji je sjajnu konekciju iz portuglaske Benfike preneo u dres sa nacionalnim grbom, pa preko tihog junaka Đorđe Đekića, koji je u poslednjih deset minuta kragujevačkog okršaja pogađao kada niko nije, sve do hobotnice Dejana Milosavljeva, čije su odbrane ubijale u pojam svaki pokušaj Slovenaca da dođu do trijumfa.

- Zahvalio bih se ovoj divnoj publici na svemu, dugo nismo osetili čar igranja pred našim navijačima, ali kada su nam bili najviše potrebni, došli su i podržali nas. Deset puta je bilo teže nego u Sloveniji. Bilo je mnogo više pritiska, u napadu smo bili statični verovatno zbog uloga. Ponosan sam na ove momke, bez obzira na to što smo imali najtežeg mogućeg protivnika, preskočili smo sve moguće prepreke i sada jedva čekamo Svetsko prvenstvo - kazao je posle meča pivot "orlova" Mijajlo Marsenić.

Iz ove vizure čini se da je ovaj tim sada na jednom velikom takmičenju spreman za iskorak u odnosu na prethodne, a možda i za povratak na olimpijsku scenu. Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj biće kvalifikacioni turnir za Pariz 2024. i nema dileme da će olimpijska viza, uz što bolji plasman, biti glavni cilj srpske rukometne reprezentacije na narednom šampionatu planete. Imena rivala na SP, srpski rukometaši saznaće 22. jula, na žrebu koji će biti održan u Katovicama.

PEŠMALBEK: MOŽEMO SA NAJBOLJIMA

Posebnio veče imao je i Dragan Pešmalbek, momak koji je umesto Francuske odabrao dres Srbije i iz meča u meč dokazuje ispravnost te odluke.

- Ovo je za mene nešto baš posebno. Biće mi to prvo Svetsko prvenstvo, imam 26 godina, čekao sam neko vreme. Baš mi je drago, porodica mi je bila tu i sada ceo svet zna da imamo karakter i da možemo da igramo sa najboljima - poručio je Pešmalbek.

Novosti

Komentari