OBRADOVIĆ BRUTALNO PROZVAO SAVEZ! NISTE IMALI PETLJU DA ME SMENITE! Nova frka u rukometu, ima li kraja?!

    foto: RSS
    Podeli
  • OBRADOVIĆ BRUTALNO PROZVAO SAVEZ! NISTE IMALI PETLJU DA ME SMENITE! Nova frka u rukometu, ima li kraja?!

Lluba Obradović smatra da novi Upravni odbor RS Srbije nije imao hrabrosti da ga krajem decembra ili početkom januara smeni sa mesta selektora ženske selekcije i preuzme odgovornost za učinak na kvalifikacionom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.

Iskusni stručnjak podvlači da je sada, kada u Đeru viza nije izvađena, najlakše biti pametan i njega označiti kao jedinog krivca.

- Dosta je napada na mene, ko je odgovoran za ovo, za ono, dosta se radi protiv rukometa, jer ne bi trebalo na ružan način smenjivati selektora. To što izlazi u pojednim medijima je ispod svakog nivoa. Ako niste zadovoljni, to se radi na gospodski način, bez obzira na uspehe ili ne. OK, idemo na izmene, da rukomet ne potone još više - priča u dahu, za "Novosti", Obradović.

Trofejni stručnjak smatra da je novo rukovodstvo na čelu sa predsednicom Milenom Delić imalo dosta vremena da prelomi:

- Smatram da nisu imali hrabrosti da to urade, jer šta bi bilo da su me smenili, a novi selektor ne odvede reprezentaciju u Tokio. Rekli bi im verovatno, što ste menjali Obradovića... Zato su, po meni, žrtvovali odlazak na OI. A ako su bili ubeđeni da ja nisam sposoban, što to nisu uradili na vreme, preuzeli odgovornost i stali pred javnost. Najlakše je biti pametan kada se sve završi. Velika je obaveza, čast biti selektor, trener u Srbiji, ali i istrpeti pljuvanja. Zvezdi sam doneo tri titule, pa su me smenili. Sa juniorima sam uzeo evropsko zlato, smenili su me kada smo se vratili. I to uz istu matricu. Nemam problem, došla je nova vlast, promenite, samo nemojte da vam je kriv LJuba - podvlači Obradović.

Poznati trener ističe da je ovih dana imao dovoljno vremena da vrati film iz poslednje četiri godine i da su mu sada neke stvari jasnije. Dame je prvi put vodio na SP 2017. u Nemačkoj, pa na EP 2018. u Francuskoj, ali je osetio da su devojke predane reprezentaciji tek u baražu za odlazak na SP 2019. u Japanu, kada su u Zrenjaninu "raznele" Poljsku...

- Ta euforija se prenela na SP u Japanu, gde smo posle meča sa Norveškom doživeli da njihov trener javno izjavi da Srbija ima najmaštovitiji, najinventivniji, najbolji napad na SP. Tu su devojke bile koncentrisane, napravile odličan rezultat, bile šeste u svetu. Vidim sada da za neke to nije uspeh. Da smo kvalifikacije igrali marta prošle godine, iz te japanske euforije, imali bismo više šansi nego sada.

Zbog pandemije devojke se nisu okupljale godinu dana, sve do EP u decembru prošle godine u Danskoj, gde su imale velike probleme zbog pozitivnih testova...

- Pre EP počinju priče oko smene predsednika Đurkovića, dolaska novih ljudi u UO. I tu počinju neka pomeranja, koja su se videla u Danskoj. Ne bih da se vadimo na koronu. Na startu smo pobedili svetske prvakinje Holanđanke, jer smo ih iznenadili igrom sedam na šest, što se sada kritikuje. Govore da sam zastareo trener, prevaziđen, a pre dve godine bio sam u konkurenciji pet najboljih trenera na svetu - objašnjava Obradović.

Poznati trener smatra da kritike da nije imao trenera golmana, kondicionog trenera nisu umesne:

- Ja sam, ipak, magistar fizičke kulture, predavač na seminiru oko kondicionih priprema. Šta ću ja da radim ako imam kondicionog trenera. A da li ima para za kondicionog trenera, trenera golmana o tome niko ne priča.

Obradovića su pogodile priče da psuje i vređa igračice na treninzima.

- Možete da okrenete bilo kog igrača ili igračicu koje sam trenirao u prošlom i ovom veku i pitate kada je LJuba Obradović opsovao. To ne postoji u mom rečniku - izričit je Obradović.

Negira i da nije imao komunikaciju sa igračicama:

- Na pripremama sam devojkama govorio da im nedostaja snaga šuta, odbrana jedan na jedan, saradnja sa pivotmenom, krilom, kondicija. Pošto nijedna ne igra u zemlji, predlagao sam im da sa svojim trenerima dogovore da rade pola sata duže na nadogradnji. Kada je neka bila povređena, interesovao sam se za njeno stanje. Zvao sam i povređene igračice u reprezentaciji, zbog atmosfere...

KAŽITE KO VAM VALJA

- NE može ekipa da bude psihički spremna kada je rastrojena. Menja se, ne menja se selektor, ko će doći, šta će biti sa nama... Neka ide selektor mi ćemo ostati. Imamo primer Saše Boškovića, koji je sa njima osvojio svetsko srebro i bile su protiv njega. Meni su razlozi nebitni. Smenjen je Bošković, smenjena Dragica Đurić. Došao sam ja, ne valjam ni ja. Onda kažite ko vam valja - izričit je Obradović.

PROMENIO BIH SVE, PA I SEBE

ODLAZEĆI strateg Srbije priznaje da se nije povukao posle neuspeha na EP u Danskoj, jer je mislio da je na loš plasman dosta uticala korona. A na pitanje šta bi on uradio da je u poziciji novog UO, jasno odgovara...
- Da sam na njihovom mestu, ja bih smenio sve koje je postavio Đurković. Smenio bih i sebe. Postavljaš svoje ljude, trenere, ja tu nemam nikakav problem. To je realnost, to je život. Ali, dostojanstvo mora uvek da postoji.

Novosti

Komentari