ŠKRBIĆ VERUJE U SRPSKI RUKOMET: NEMA TIMA PREKO NOĆI, Peruničić je počeo smemu generacije, ali je nije završio, to je dug proces…

    foto: RSS
    Podeli
  • ŠKRBIĆ VERUJE U SRPSKI RUKOMET: NEMA TIMA PREKO NOĆI, Peruničić je počeo smemu generacije, ali je nije završio, to je dug proces…

Rukometaši nikako da krenu napred. Od bolnog 20. mesta na EP u Švedskoj, Norveškoj i Austriji još se nisu oporavili, a selektor Nenad Peruničić odlučio je da se povuče. Taj potez nije iznenadio čelnike Saveza, koji sada moraju da izaberu 10. kormilara od 2006, kada je Srbija postala samostalna.

- Mislim da je Peruničić najmanje kriv za učinak na EP. Nenad je započeo smenu generacije, koju prirodno nije završio do kraja, jer je to dug proces, koji ne traje tri meseca ili godinu dana. Po meni ovaj rezultat je posledica smena generacije. Nenad je posle EP planirao da uključi još nekoliko mladih igrača, kako bi vremenom zaokružio ceo proces. Mogu samo da kažem da je Peruničić moj prijatelj, da je imao podršku i razumevanje - ističe, za "Novosti", u telefonskom razgovoru Dragan Škrbić.

Legendarni rukometaš naglašava da u ovom trenutku ne može da predvidi šta će Upravni odbor odlučiti.

- U Španiji sam, u zemlju se vraćam u nedelju, tako da ćemo sednicu održati posle 24. februara. Raspravljaćemo o Peruničićevoj ostavci i njegovom nasledniku. Nešto više ne mogu da kažem - podvlači Škrbić.

Svojevremeno jedan od najboljih igrača sveta se zalagao da kormilo "orlova" preuzme neki istaknuti španski stručnjak.

- Bila je ideja da selektor bude stranac ili Španac. Ali, da bi se to ostvarilo zavisi od mnogo faktora, a jedan od njih je i da li smo u mogućnosti da ispunimo i finansijske zahteve. Uostalom, imamo i naše trener - smatra Škrbić.

RSS je "potrošio" mnogo slavnih imena srpskog rukometa. Do sada su nacionalni tim vodila devetorica stručnjaka, a jedino je pod komandom Veselina Vukovića 2012. osvojeno evropsko srebro u Beogradu i izboren olimpijski turnir u Londonu. Jasno je i da ne postoji kontinuitet u radu sa najboljim timom.

- Taj kontinuitet je veliki problem. I jedan je od razloga što smo tu gde jesmo. Kada smo posle Jovice Cvetkovića doveli Peruničića, plan je bio da on radi na duže staze... U suštini, mi moramo da stvaramo trenere, kao i igrače. Bez toga nam nema napretka - ističe Škrbić.

Od povlačenja Škrbićeve generacije, koja je dva puta bila treća na svetu, rukometna reprezentacija je popila dosta gorkih pilula.

- Što nemamo jaku selekciju jedan od razloga je i što mladi, neformirani igrači prerano odlaze u inostranstvo. Ima još problema, ali je teška finansijska situacija u klubovima uzrok što mladi brzo dižu sidro. I pored svega smatram da imamo talentovane dece - optimizam ne napušta Škrbića.

IGRAČI SAMI ODLUČUJU

Odluku pojedinih igrača da ne žele da igraju za reprezentaciju Škrbić ne komentariše:

- O otkazima nemam šta da kažem, to moraju da objasne igrači koji više ne žele da igraju za selekciju. Nekom ne odgovara trenutna situacija, a iz ličnog iskustva znam da neko smatra da je završio reprezentativnu karijeru i da šansu treba pružiti mlađima. Uostalom, reprezentacija je dobrovoljan izbor, a kada čovek to prihvati, onda mora da se povinuje zahtevima selektora.

Novosti.rs

Komentari