SRBIJO, OVE DAME SU ZASLUŽILE PODRŠKU! To im je četvrto uzastopno svetsko prvenstvo, IMAJU I JEDNO SREBRO, SAD HOĆE I NA OI!

    foto: RSS
    Podeli
  • SRBIJO, OVE DAME SU ZASLUŽILE PODRŠKU! To im je četvrto uzastopno svetsko prvenstvo, IMAJU I JEDNO SREBRO, SAD HOĆE I NA OI!

Činjenica je da su sportovi u Srbiji često u senci fudbala i košarke. S vremena na vreme, velika takmičenja u drugim sportovima probude interesovanje, kao i rodoljublje u Srbiji. Sada je došlo jedno od tih "vremena", jer damama koje se bave najgrubljim sportom treba podrška.

Ženska rukometna reprezentacija Srbije plasirala se 6. juna na Svetsko prvenstvo u Japanu, nakon ukupne pobede nad Poljskom u dvomeču baraža.

Od tada je prošlo skoro pola godine. Čini se da se interesovanje u javnosti za taj uspeh uopšte nije promenilo – ostalo je na nivou "zanimljivosti" na svega tri dana do početka takmičenja.

Drugi sportisti se za identičan uspeh, narodski rečeno, "dižu u nebesa". Hajde da to promenimo.

ZNAČAJ PODRŠKE

Devojkama će ovo biti četvrto uzastopno svetsko prvenstvo. Najveći uspeh ostvarile su 2013. godine, kada je prvenstvo održano u Srbiji i kada su se okitile srebrom.

Posećenost je bila velika za sport kao što je rukomet. Utakmice Srbije u grupnoj fazi pratilo je u proseku 3.700 gledalaca, dok je broj ljudi na tribinama u nokaut fazi porastao čak na 19.000.


Iako atmosfera Čaira i Arene neće moći da se ponovi u dalekom Japanu, sigurno je da je podrška imala veliku ulogu u osvajanju medalje. Zato je i sada važno da reprezentativke znaju da iza sebe imaju narod koji veruje u njihovu igru, trud i ostvarenje cilja.

A cilj je plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Srbija se kao samostalna država nikada nije plasirala na Olimpijske igre, a poslednji put je pod okvirima Jugoslavije nastupila 1988. godine u Seulu, kada je osvojena tzv. drvena medalja.

Da se domogne kvalifikacija, nacionalnom timu je potrebno da se plasira među najboljih sedam reprezentacija sveta, s tim što bi prvim mestom obezbedile direktan plasman na OI. Kakve su šanse za takav scenario biće jasnije tokom prvenstva.

SASTAV TIMA I PROTIVNICI

Na spisku selektora Ljubomira Obradovića nalazilo se 19 devojaka. Jedna od naijskusnijih reprezentativki Andrea Lekić zadobila je tešku povredu bubne opne, zbog čega je morala da napusti reprezentaciju neposredno pred put.

Još dve važne karike, kako kaže selektor Obradović, nedostaju u reprezentaciji. Katarina Krpež-Šlezak i Tamara Radojević (Georgijev) propuštaju prvenstvo jer su u drugom stanju.

Ekipa je sastavljena od devojaka među kojima nijedna ne igra u Srbiji, što znači da im igra na internacionalnoj sceni nije nepoznanica.

Prosek godina u reprezentaciji je 27. To predstavlja odličnu podlogu za poduhvat u koji se tim upušta, upravo zbog balansa iskustva i mladosti. Najstarija je golman Katarina Tomašević sa 37 godina, dok će Jovana Jovović svoj 18. rođendan proslaviti tokom takmičenja.

Srbija se nalazi u Grupi A sa Holandijom, koja je vrlo brzo postala "sila" u svetu rukometa – četvrto mesto u Riju 2016, bronza na Svetskom prvenstvu 2017. i Evropskom prvenstvu 2018. godine. Kada se već pominje "sila", tu je i Norveška – najtrofejnija reprezentacija i aktuelni vicešampion sveta.

U Grupi A su i najbolja afrička reprezentacija Angola, šampion Severne Amerike i Kariba – Kuba i kvalifikant Slovenija.

Bez eufemizama – zadatak nije nimalo lak. Još teži će biti u nastavku, kada se formira nova grupa u kojoj će potencijalni protivnici biti Francuska, Danska, Brazil.

Da devojke ne bi bile same na svom putu, potreban im je osmi igrač. Igrač koji nema poziciju na terenu, ali čije je prisustvo od neizmernog značaja.

RTS

Komentari