ČUVENI ITALIJANSKI FILOZOF STAO UZ NOVAKA! ON JE TENISKI MARADONA, nije on "dobri dečko" Federer, on je VELIKI IZUZETAK!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • ČUVENI ITALIJANSKI FILOZOF STAO UZ NOVAKA! ON JE TENISKI MARADONA, nije on "dobri dečko" Federer, on je VELIKI IZUZETAK!

Italijanski filozof objasnio zašto voli Noleta: On je teniski Maradona, zarađuje 154 miliona godišnje, sve sa podsmehom!

Italijanski novinar, filozof i političar Đulijano Ferara u intervjuu za dnevnik "Korijera dela sera" objasnio je na filozofski način zbog čega stoji uz Novaka Đokovića, uprkos svim njegovim manama, i tvrdi da je Srbin teniski Maradona. Ferara nije objasnio vezu Srbina sa legendarnim Argentincem, ali je opšte poznata stvar da je i fudbalski kralj mnogo puta u svom životu prošao kroz medijskog toplog zeca, baš kao i aktuelni teniski broj jedan

- Zakon je isti za sve, ali izuzeci postoje, iako je pobedio na sudu. Nije pravo protiv Đokovića, već ideološka kampanja i gruba sila. Ja sam za vakcine, ali stidim se lova na čoveka - rekao je Ferara.

Zašto ostajete uz Noleta Đokovića, iako se bavio prevarom kod dobijanja vize?

- Zovem ga "Veliki izuzetak". Protiv njega postoji histerični lov. I zato što je broj jedan, zarađuje 154 miliona evra godišnje, uz veliki podsmeh. Bio bi čin poniznosti i inteligencije pokloniti se broju jedan, teniskom Maradoni. Međutim, ogorčen sam ovom aferom.

- Ogorčen sam blesavom masovnom tendencijom da se sve razmatra sa merom retributivne i korektivne pravde.

Da li potsoji kazna za kršenje zakona?

- Zakon je isti za sve i ako postoji prekršaj, mora se kazniti. Ali izuzeci (medicinski) postoje. "Đoko" ga je imao.

Veoma sumnjiv. A njegov slučaj je viđen kao slučaj privilegovanog milijardera koji želi da zaobiđe pravila.

- Mislim da postoji veoma dosadan odnos prema istini. Svi čitamo Aristotela. U važnom tekstu pomenuo sam još jednog gurua teniskog terena, Umberta Eka, koji je slavljen 90 godina nakon njegovog rođenja. Demokratija je, kako je rekao, prihvatanje manjih nepravdi da bi se izbegle velike nepravde.

Političke vlasti Australije ne misle tako?

- Zveri koje upravljaju australijskom granicom su iste one hiper-salvinije koje su htele da torpeduju migrantske čamce.

Ljudi su uz njih, rekli bi populisti?

- Ali javno mnjenje nije svesno stvari. I tako je "Đoko" interniran da jede supu sa crvima.

Otac Srđan ga je nazvao "Spartak koji je razapet kao Isus Hristos“?

- Mane očeva ne padaju na njihovu decu.

Ali zar Đoko nije u opasnosti da bude loš učitelj?

- Moji stavovi o Agambenu (italijanski filozof Đulijano Agamben, veliki protivnik politike uspostavljene kao štit od pandemije - prim) i njegovim drugovima su dobro poznati, smatram ih ludima, nemam snishodljivosti prema protivnicima vakcine. Ali sada kada smo skoro svi vakcinisani, kada većina lovi manjinu "pomazanika“ i čak ih mrzi, smatram da je to sramota.

Naravno, ako ih ne mrzite, nanosi štetu zajednici: pored širenja virusa, mora se uzeti u obzir i stanje prenatrpanosti bolnica.

"No-vak" je izjavio da pokušava da se ušunja u Australiju, pokazujući sertifikate pozitivnosti na Covid-a koje bi imao u danima kada je slobodno kružio bez maske?

- Naravno, Đoković je veoma nepromišljen šampion. Ali ne zanima me njegovo ponašanje, nije to poenta. Između ostalog, izuzeće je dobio iz pravnih razloga i pobedio je na sudu.

Ostaje činjenica da on može postati loš primer, izabran za gurua od strane no vaka, koji može najaviti pobedu.

Ali zašto bi Đoković bio izuzetak?

- Iz razloga koje sam vam ranije objasnio i zato što je tenis bezkontaktni sport.

Taj Federer dobar dečko nikada se ne bi ponašao kao "Đoko".

- Naravno, Federer je zato Švajcarac.

Postoji li preterana rigidnost u pravilima? Da li preterujemo u svetoj borbi protiv Kovida?

- Pisao sam da smo ušli u autoritarni model, sa duboko neliberalnim, ali neizbežnim pravilima. Kovid nije liberalan kao Luka Rikolfi. Ali svet koji teži da sve vidi isto, koji se ne bavi razlikama u svetlu nefleksibilnih principa, nije prihvatljiv. Longanesi je govorio da ako se previše oslanjaš na principe, onda se oni savijaju - zaključio je Ferara.

24sedam

Komentari