ĐOKOVIĆ JE BOLJI IGRAČ OD NADALA, ČAK I NA ŠLJACI! Novak i Rafa su igrali 55 puta, finale Rolan Garosa biće njihov najvažniji meč!

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • ĐOKOVIĆ JE BOLJI IGRAČ OD NADALA, ČAK I NA ŠLJACI! Novak i Rafa su igrali 55 puta, finale Rolan Garosa biće njihov najvažniji meč!

Više od pet godina navijači Novaka Đokovića, ali i svi ljubitelji tenisa, čekali su dan koji bi mogao da znači mnogo više od duela dvojice od trojice najboljih tenisera u istoriji ovog sporta. Bez obzira na činjenicu da su u tom periodu "rekete ukrstili" dvocifren broj puta, pola decenije bilo je potrebno da se sastanu na možda najvažnijem mestu za karijeru obojice, u drugoj kući Rafaela Nadala – na šljaci Rolan Garosa.

Tokom tog perioda Đoković je stigao i prestigao najvećeg rivala po broju pobeda, i njih dvojica su delili teren u nekim od najvažnijih trenutaka koje je teniski svet video.

Poslednji okršaj u parizu Srbin i Španac imali su 3. juna 2015, kada je u četvrtfinalu Novak pobedio 7:5, 6:3, 6:1.

Splet okolnosti doveo je do toga da se sastanu mnogo pre same završnice, pre svega jer je "bik sa Majorke" te sezone imao velikih problema sa povredama. Ponovo su ga ta trošna kolena udaljila sa terena, u jednom trenutku je trpeo bolove u ručnom zglobu, zbog čega nije bio na očekivanom nivou.

Đoković je, sa druge strane, dominirao ATP turom i očekivano je rutinski savladao Nadala, iako kasnije nije uspeo da se domogne pehara na Rolan Garosu.

"Znam da sam izgubio većinu mečeva na ovom terenu, ali sam 2015. pobedio u tri seta. Tog meča se prisećam i iz njega pokušavam da izvučem neke pozitivne stvari, da to iskoristim i taktički", izjavio je srpski as posle dramatične pobede nad Stefanosom Cicipasom u polufinalu.


Španac se u međuvremenu vratio u vrhunsku formu, još tri puta je pokorio turnir u Bulonjskoj šumi, ali nikada nije morao da se suočava sa Đokovićem. Dva puta Dominik Tim i jednom Marko Čekinato okončavali su put srpskog "broja 1" u Parizu, zbog čega su svi željno iščekivali njihov ponovni susret.

Navijači su već naviknuti i znaju šta mogu da očekuju od Đokovića i Nadala na tvrdoj i travnatoj podlozi, koliko uzbuđenja i preokreta da očekuju ili eventualnu "eksploziju" jednog od igrača. Znaju to i za šljaku, pošto su se njih dvojica sastajala na mastersima, ali Rolan Garos je ipak nešto drugo.

U uvodnom pasusu spomenuo sam da je u pitanju možda i najvažnije mesto za obojicu – za jednog jer je svoju dominaciju dokazao 12 puta, za drugog jer je na tom terenu doživeo neke od najtežih poraza i najbolnijih lekcija.

Pročitali ste i da bi naredni meč mogao da znači mnogo više od grend slem finala, 56. epizode najvećeg teniskog rivalstva ili još jedne etape u trci za tenisera sa najvećim brojem najvažnijih titula, iako su navedene stavke impresivne same po sebi.

Važnije od svega toga jeste što ćemo Đokovića konačno gledati zdravog i na vrhuncu forme protiv Nadala na Rolan Garosu. Do sada nam je to zadovoljstvo više puta izmicalo, neki put i zbog navedenih razloga, ali sada bismo mogli da dobijemo potvrdu onoga što već duže vreme tvrdim – da je Đoković, kada je u formi, bolji igrač od Nadala i na šljaci.

Na ruku mu sada idu i uslovi u Parizu – zbog pandemije koronavirusa turnir je pomeren za oktobar, temperature su niže, a promena loptica rezultirala je da se igra sa težim, koje ne primaju dovoljnu količinu Rafinih karakterističnih spinova.

"Toliko puta je osvojio ovaj turnir da mislim da niko nikada nije neki turnir osvojio toliko puta. Dva puta je poražen na ovom terenu. Naravno, uslovi su drugačiji od onih u maju u junu i to mi daje veće šanse, to što loptica ne odskače toliko koliko on voli. Mimo toga, on je i dalje Rafa, i dalje je u finalu i, i dalje je to šljaka."

I sada će, kao u svim njihovim okršajima, mnogo zavisiti od tri tehnička segmenta – servisa, riterna i Novakovih bekhend dijagonala na forhend Nadala. U prošlosti je imao mnogo uspeha na tom planu, pa će mu šanse za trijumf drastično porasti ako u nedelju bude na željenom nivou. Posebno ako uzmemo u obzir i činjenicu da je Špančev bekhend ove godine dosta ranjiviji nego ranije.

"Jedina stvar koju znam je da, kada igram protiv Novaka, moram da budem na svom najvišem nivou. Bez toga, situacija će biti veoma teška. Poznato je kako sam igrao na ovom terenu, ali ujedno, i Đoković je rušio rekorde na Rolan Garosu takođe. Skoro uvek dolazi u završnicu", prokomentarisao je dvanaestostruki šampion.

Novak i Rafa 56. put u karijerama naći će se na suprotnim stranama mreže, a najbolji igrač današnjice vodi 29-26 pobedama. Pripao mu je poslednji meč odigran u januaru na ATP kupu, kao i već opisani meč na Rolan Garosu od pre pet godina.

Ipak, Nadal ima ubedljivu prednost na šljaci (17-7), kao i 9-6 na grend slemovima. Međutim, vreme je da se ta razlika malo smanji.

Verujem da ćete od 15 časova biti uz RTS1 i gledati direktan prenos najvećeg teniskog meča ove sezone, s obzirom na to da nas čeka spektakl – Đoković ima priliku da se još jednom upiše u istorijske knjige i postane prvi čovek sa po najmanje dva pehara na svakom od četiri grend slema.

Nema potrebe sumnjati da je za to spreman i sposoban jer, kako je i sam rekao davne 2006, nakon što je Nadalu predao četvrtfinale na istom turniru, što je ujedno bio i njihov prvi duel:

"Pobediv je."

Nedeljno finale prava je prilika za Novaka da dokaže da i te kako jeste.

RTS(Nikola Đukić

Komentari