MOGU SAMO DA GA MRZE! US OPEN ĆE, SIGURNI SMO, UPAMTITI NOVAKA, VRATIĆE SE JOŠ JAČI I BRUTALNIJI, baš zbog onog što su sinoć učinili!

    foto: Fotoilustracija/Printskrin
    Podeli
  • MOGU SAMO DA GA MRZE! US OPEN ĆE, SIGURNI SMO, UPAMTITI NOVAKA, VRATIĆE SE JOŠ JAČI I BRUTALNIJI, baš zbog onog što su sinoć učinili!

Šesto septembarsko veče 2020. ostaće zauvek upisano u istoriji sporta. Novak Đoković je diskvalifikovan sa US Opena zbog nenamernog pogađanja linijskog sudije u vrat.

Novak, najveći džentlmen i sportsmen je platio cenu kao da je najveći negativac svetskog sporta. Do sada su i publika i javnost, pa i organizatori često bili protiv Noleta, ali mu nisu mogli ništa. Sve je zavisilo od njega i posledice su najčešće bile pobede.

Ali, na ovaj način Noletu je oduzeta šansa. Šansa da pobedi bez obzira na okolnosti. Jednostavno je bio prinuđena da se povuče.

Sećanja sežu u 2008. Olimpijske igre u Pekingu. Finale na 100 metara delfin. Ko je brži Čavić ili Felps? Zdrav razum kaže Čavić, videli smo lepo, i ne samo mi, već i cela planeta, ali sudije kažu Felps.

Nepravda.

Za jači udarac bio je bolji Amerikanac i zlato je završilo oko njegovog vrata. Onaj trenutak kada zanemite od besa jer ste svesni da nije fer. Da je odluka preoštra i nije ispravna.

To osećanje imali smo i sinoć samo je akter bio drugačiji.

Novak je napustio Flašing pognute glave, a pred vama je priča o jednom odnosu punom preokreta. Od ljubavi do mržnje - Novak Đoković i Njujork.

Grad koji nikad ne spava, centar sveta, i najbolji teniser planete - Novak Đoković - prošli su dug put od zaljubljenog para do dvoje ljudi koji posle strasti ne gaje čak ni prijateljski odnos.

Suština je da US Open prema Srbinu ima jako čudan odnos. Želi da dobije Novaka koji je zabavljač i da ga voli kao šoumena, ali isto tako, neće propustiti priliku da mu zabije nož u leđa kada god za to dobije i najmanju priliku.

Imitacije skupo koštale Novaka

Sve je počelo 2007. kada su se Njujorčani zaljubili u Srbina što zbog igre što zbog imitacija Nadala, Federera, Šarapove, a i zbog toga što su brojni glumci, uključujući i Roberta De Nira sedeli u Noletovoj loži i podržavali ga.

Međutim mnogi dušebrižnici su se javili, da ne poštuje svoje protivnike, pa je Nole predstavljen u američkim medijima kao žutokljunac i šarlatan i Nole je prestao da imitira svoje kolege, a morao je i da im se izvinjava.

Svi protiv tinejdžera

Te 2007. Godine kada je ima 19 godina, Novak je igrao svoje prvo Grand slem finale i to baš u Njujorku. Protivnik je bio legenda Rodžer Federer. Kako su samo svi navijali protiv Noleta.

Kao da je s druge strane mreže ratni zločinac, a ne najveće nada svetskog sporta. Naravno, Novak je i posle meča, pokazao koliki je gospodin.

Održao je džentlmenski govor i pokazao kako izgleda pravi sportista.

Slučaj Rodik

Ali već godinu dana kasnije počeo je Đokovićev hod po žici kada je odnos sa Njujorkom i US Openom u pitanju.

Te 2008. Đoković se sukobio sa miljenikom domaće publike Endijem Rodikom koji ga je isprozivao zbog toga što je mislio da Đoković „folira" povrede.

Znao je Novak da je magični pravougaonik jedini i pravi teren za priču. Zato je „izuo" Rodika sa terena sa 6:2, 6:3, 3:6, 7:6 (7:5) i pokazao kako igra kada nije povređen. Ceo Artur Eš je zviždao Srbinu.

Već tada se videlo da će odnos ljubav-mržnja biti izuzetno aktuelan kad god bi se Đoković vratio u Veliku jabuku.

Udarac koji je promenio istoriju tenoia

Godinu dana kasnije, 2009. Nole se vratio u Njujork i ponovo zadobio simpatije zbog šala na račun Mekinroa i njihovog zajedničkog meča u noćnom terminu. Ali… Ne lezi vraže.

Centar sveta se potpuno okrenuo protiv Đokovića 2010. i 2011. jer se Srbin „drznuo" da Njujorčanima dirne u božanstvo. U njegovo visočanstvo Rodžera Federera.

U slučaju da ste zaboravili, podsetićemo vas da je 2010. Igralo se polufinale u kojem je Federera jedan poen delio od finala protiv Rafaela Nadala. Ali pitao se i Đoković. Forhend je završio na liniji, a publika nije mogla da veruje.

Od tog trenutka na terenu je postojao samo jedan teniser. Novak Đoković.

Plasiravši se u finale, silno je razočarao američku publiku koja mu to osećanje nije zaboravila. Naprotiv. Zapamtila mu je dobro što je njihovog miljenika izbacio iz sigurne borbe za pehar i sačekala ga je sledeće godine.

Godinu dana kasnije, Federer i Đoković ponovo su se sreli u polufinalu. Federer je opet imao dve meč lopte. Pre Rodžerovog servisa, publika je urlala 20 sekundi bez prestanka. Komentator je ovo stanje opisao kao „blizu" histerije.

Dok se Đoković neprestano pućio i klimao glavom, izgledajući kao kapetan podmornice koga nimalo ne dotiče činjenica da mu je plovilo puno vode.

Đoković je potom prestao da klima glavom i odalamio lopticu za jedan od najvećih udaraca u istoriji, poslavši neodbranjivu paralelu preko terena koja je jedva bila vidljiva ljudskom oku.

Đoković je sledeći poen osvojio na Federerovu grešku, osvojivši gem, pa i set, sa 7:5.

Posle meča, Federer je Noletov forhend viner nazvao „srećnim", usudivši se čak da ismeva Đokovićevo zatvaranje očiju tokom udarca.

- Ja nikada ne igram tako. Kako možeš da odigraš tako kada je u pitanju meč lopta? - pitao se Federer.

Publika je bila ljuta! Želela je da Novaka vidi na kolenima baš kao što je na njima bio „njihov" Federer.

Kad ne može Federer dobar je i Marej

Nadali se da bi njihov san o Đokovićevom porazu mogao da postane java već 2012. kada je u finalu Đoković igrao protiv Endija Mareja. Publika mu je zviždala jer su mislili da glumi povredu. Škot je taj meč dobio, a loš odnos između Novaka i Njujorka se samo produbio.

I onda kulminacija. Godina je 2015. U finalu ponovo Đoković i Federer.

Navijači su bili toliko loši prema Đokoviću da su mu kada god odservira duplu grešku aplaudirali, a pri svakom dobrom poenu zviždali. Sve vreme su ga ometali, dobacivali sa terena i tokom najvažnijih poena. Ali Srbin je naučio lekciju. Znao je tačno kada šta treba da uradi.

- Oni su vikali Rodžer, a ja sam čuo Novak - rekao je Srbin posle velike pobede u tom finalu.

Tada su svi svetski mediji izveštavali o psihološkoj čvrstini koju je Đoković demonstrirao pred razularenim Rodžerovim navijačima.

- Rasprodat Artur Eš stadion zdušno je navijao protiv Đokovića, čak ga je ometao i prilikom servisa, sve s ciljem da se pogura Federer preko ciljne crte - konstatovao je „Njujork tajms" i preneo reči Đokovića koji je u intervjuu otkrio da je sve vreme u stvari „igrao igricu protiv samog sebe".

Pet Keš je rekao da je Novakov trijumf 2015. na US Openu najvrednija pobeda u istoriji grend slema s obzirom na uslove u kojima je osvojena - pred 25.000 gledalaca koji su zviždali Srbinu.

Nepoštovanje i raspored

O tome koliko su puta organizatori menjali raspored i stavljali ga na teren pre nego što je uopšte trebalo da se na njemu nađe, nećemo ni da pričamo. Ili o tome sa koliko se doze nepoštovanja američki mediji odnose prema njemu.

Đoković nikada nije hvaljen kao ostali najbolji igrači u istoriji belog sporta, stalno su mu tražene zamerke, dlaka u jajetu. Međutim, sve je to Novak stoički izdržao - i stoički još izdržava - iako je imao pravo celog sveta da negoduje jer se prema najboljem na planeti ne ponaša potcenjivački.

Veče koje je sve promenilo

I onda 2020. Kakva ludačka godina. Šesto septembarsko veče. Negde oko 22.10. Onaj trenutak kada zanemite od besa. Kada biste „pojeli" televizor i sudiju i komentatore. To je onaj trenutak kada od nemoći dobijete nagon da fizički udarite nekoga.

Četvrto kolo US Opena. Đoković želi kao i uvek da lopticu na kraju gema koja mu je ostala u džepu vrati do skupljača loptica. Udara je reketom malo jače. I pogađa tačno u vrat linijskog sudije. Žena pada kao pokošena. A Novak u tom trenutku shvata da bi US Open za njega mogao da bude završen.

Namera da je pogodi nije postojala. Ali loptica je završila tačno na njenom vratu. Kad hoće, onda hoće, rekao bi naš narod. Odmah je Nole pritrčao, pokušao da joj ponudi pomoć. Pozvan je u supervizor. Odluka je bila konačna - Novak Đoković, prvi teniser sveta, diskvalifikovan je sa US Opena. Odluka je sigurno prestroga, ali potpuno u skladu sa pravilima. A pravila su ista i važe za sve bez obzira da li je taj neko prvi ili 301. na svetu.

Istina je da se Đoković mnogima zamerio napustivši Savet igrača i formiravši novu Asocijacije igrača (PTPA), ali želimo da verujemo da dešavanja van terena nisu uticala na odluku da se Đoković diskvalifikuje.

Đoković je već kažnjen novčano. A možda će biti i suspendovan sa nekih turnira.

Ono što je sada najbitnije je da Novak nauči lekciju. Baš kao što je i sam rekao:

- Želim da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifikaciju sa turnira, pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovek, ali i teniser.

Šampion će sigurno u tome uspeti i vratiće se još jači.

Iskra


Komentari