NOVAK PREŽIVEO PAKAO I ODVEO SRBIJU U POLUIFINALE ATP KUPA! Šapovalov ga doveo da krajnjih granica! NEKA SE SPREME RUSI!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • NOVAK PREŽIVEO PAKAO I ODVEO SRBIJU U POLUIFINALE ATP KUPA! Šapovalov ga doveo da krajnjih granica! NEKA SE SPREME RUSI!

Novak Đoković pobedio je Denisa Šapovalova i odveo reprezentaciju Srbiju u polufinale ATP kupa. Đoković je posle preokreta savladao Šapovalova rezultatom 4:6, 6:1, 7:6 (7-4) i tako doneo drugi bod našem timu u duelu sa Kanadom.

Dublu, koji neije imao rezultatski značaj Nikola Čačić i Viktor Troicki su dobili kanadski par.

"Orlovi" će se u borbi za finale sastati sa Rusijom koja je maksimalnim rezultatom eliminisala Argentinu. Biće to repriza četvrtfinala nedavno završenog Dejvis kupa, kada je "Zbornaja" bila bolja u dramatičnom trileru.

Bez obzira što su srpski navijači bili "napumpani" energijom zbog pobede Lajovića, duel drugog i 14. igrača sveta počeo je nesvakidašnje mirno. Nakon dva uvodna gema "sa nulom", Novak je u četvrtom izvršio prvi pritisak, ali nije bio uspešan.

Po njegovom ponašanju bilo je očigledno da oseća pritisak i u prvih pola sata nije uspevao da pročita servise rivala.

"Ostani miran. Imaš najbolji ritern na svetu. Hajde, koristi ga", rekao mu je Marjan Vajda prilikom jedne pauze, kada je Đoković sa timom komentarisao da nema dobar balans prilikom vraćanja servisa.

Međutim, zbog prevelike koncetracije na jedan slab segment, kao da je izgubio fokus na ostale i kvalitet njegovog tenisa počeo je da opada. Prvi servis ubacivao je ispod 45%, zbog čega je u devetom gemu prokockao 40:0.

Imao je tri gem lopte, ali je dozvolio protivniku da preokrene i oduzme mu servis. To je Šapovalovu bilo dovoljno da dobije prvi set – 4:6.

Mladi Kanađanin je nastavio da podiže nivo igre i u nekim trenucima kao da je bio u transu – stizao je svaku lopticu, ritam ravnih udaraca mu je više odgovarao (odnos vinera 18:3 posle sat vremena) i nastavio je da "muči" osvajača 16 grend slemova.

Đoković je prolazio i kroz fizičku krizu na početku drugog dela igre, hodao je po ivici i nekako preživeo tri brejk šanse koje bi Šapovalova stavile u izuzetno dobru situaciju. Ipak, dočekao je nakon 75 minuta igre svoju prvu brejk loptu, Denis je napravio duplu servis grešku i Novak je poveo 3:1.

Navijači su se u tim trenucima potpuno uključili u meč, "Ken Rouzvel arena" je "gorela" i pristalice našeg tima su pomalo i nesportskim navijanjem potpuno izbacili Kanađanina iz ritma. Poklonio je Srbinu još jedan brejk, što je bilo dovoljno za izjednačenje u setovima.

Potpuno se "resetovao" Šapovalov pred treći set i u dobrom delu bio opasniji igrač. Doživeo je veliki peh da se oklizne u jednom važnom poenu i Đoković je došao do brejka i prilike da servira za pobedu, ali je nju upropastio.

Propustio je veliku šansu i morao je na teži način – kroz taj-brejk. Dodatni gem počeo je mini brejkom, posle kojeg su se poeni samo nizali.

Još jednom je mentalno bio najjači kad je bilo najpotrebnije, odbio poslednji nalet i nakon više od dva i po sata odveo Srbiju u polufinale.

Zadržao je maksimalan učinak protiv kanadskih tenisera i ostvario 19. uzastopni trijumf u nacionalnom timu.

Prethodno je Australija u dramatičnom meču eliminisala Veliku Britaniju 2-1 u pobedama, a odlučujući bod doneli su Nik Kirjos i Aleks de Minor u dublu.

Završnica ATP kupa igra se u Sidneju, a nagradni fond turnira je 15 miliona dolara.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković kazao je da je bilo veoma teško u meču sa Denisom Šapovalovom na ATP kupu. Đoković je posle velikog preokreta savladao Šapovalova i doneo drugi bod našem timu u meču sa Kanadom.

Novak je izgubio prvi set, ali je uspeo da preokrene i veoma raspoloženog protivnika savlada rezultatom 4:6, 6:1, 7:6 (7-4).

"Najteži meč koji sam ikada igrao protiv njega. Toliko je bilo gusto da je lako mogao da ode na drugu stranu. Denis je igrao izvanredan tenis, želim da mu date veliki aplauz", kazao je Đoković.

Osvajač 16 grend slem titula posebno je pohvalio navijače, koji su pružali fantastičnu podršku našim igračima tokom oba susreta u Sidneju, što je naglasio i Dušan Lajović nakon pobede nad Feliksom Ože-Alijasimom.

"Izgleda kao da igramo kod kuće. U Brizbejnu smo imali veliku podršku, ali ovde je na još višem nivou. Svima koji su gledali, Srbima koji su došli ovde, ali i onima koji nas prate putem TV prenosa, hvala na velikoj podršci. Volimo vas."

I on je prokomentarisao organizaciju i specifičnost ATP kupa.

"Sličnu atmosferu možete da dobijete u Dejvis kupu, ali ne ovako. Ovde je sve intimnije, mnogo ljudi je blizu terenu i uključeno u meč. Uvek možete dobiti saveta od svakoga iz tima. Sjajno je što možemo da učestujemo u tome, divan je osećaj što smo u polufinalu", zaključio je Đoković.

RTS/Teleks.info

Komentari