NOVAKA NISU MOGLI DA ZAUSTAVE RAFA, FEDERER ILI NEKO TREĆI, VEĆ SAMO KORONA! Vilander priznao ono što čitav teniski svet zna!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • NOVAKA NISU MOGLI DA ZAUSTAVE RAFA, FEDERER ILI NEKO TREĆI, VEĆ SAMO KORONA! Vilander priznao ono što čitav teniski svet zna!

U nedostavku velikih turnira i epskih mečeva, analize ovakve situacije izazivaju razne komentare. Jedna od najčešćih tema je kome ovakva tortura koronavirusa najviše šteti, a kome najmanje.

Apsolutni konsenzus je u samo jednoj tački - svima mnogo šteti. Mats Vilander nema dileme ko najviše ima za čime da žali.

"Samo je korona mogla da zaustavi Novaka, u takvom je zaletu bio", u intervjuu francuskom Lekipu objašnjava Šveđanin, inače komentator Eurosporta koji često izaziva žestoke reakcije navijača našeg asa, ali i drugih tenisera.

Vilander ovu svoju tezu potkrepljuje podsećanjem da je Đoković neporažen još od Dejvis kupa prošlog novembra, da je dobio poslednji 21 meč, da je pobedio u svih 18 susreta u 2020. i da je u prva dva meseca sezone osvojio tri titule, ATP kup, Australijan open i Dubai.

"Novak je zaista najveća žrtva virusa. Užasno je to što se dešava u svetu, kao i što se sve to preslikava na tenis. Do početka ove pandemije niko nije mogao da ga zaustavi."

Vilander za velike gubitnike proglašava i Rodžera Federera i Serenu Vilijems.

"Oni su u godinama kada nemaju mnogo vremena. Ko zna koliko će još imati prilika da igraju na velikim turnirima, a samim tim i ko zna koliko ćemo mi imati prilika da ih gledamo. Sve ih je manje. Ni Rodžeru ni Sereni vreme više nije saveznik."

Doduše, Švajcarac možda i nije toliki gubitnik, mada se odlaganjem Vimbldona i to menja.

"Jedini koji su koliko-toliko mogli da nađu pozitivan izlaz iz prekida sezone su povređeni igrači", objasnio je Vilander, a Rodžer spada baš u tu kategoriju.

On je krajem februara operisao koleno i planirao je povratak na turnirima pred Vimbldon. Međutim, posle odluke iz Londona da se ne igra ove godine, i Federera će uhvatiti pauza. Među gubitnicima su i mladi lavovi.

"Mislio sam da će 2020. biti njihova godina. Mnogo su napredovali ali kada ste mladi, ne interesuju vas treninzi, nego mečevi. Jedino što želiš su četiri sata borbe na terenu i pobeda protiv boljeg od sebe", objašnjava sedmostruki grend slem šampion da je za Medvedeva, Tima, Cicipasa i ostale ovo pauza u napretku.

Vilander daje i recept za nastavak sezone.

„Verujem da puno tenisera i dalje trenira, bar na kondiciji kod kuće, a kada se sve ovo završi, svi će krenuti od nula. Međutim, najgore je što niko ne zna kada će se završiti."

Racionalan, kakav je bio i njegov tenis koji mu je doneo po tri titule u Melburnu i Parizu a jednu u Njujorku, Skandinavac za kraj nema reči utehe igračima i poklonicima belog karavana.

„Mislim da svi znaju da se tenis najverovatnije više neće igrati ove godine", ističe Vilander.

„Šanse za nastavak sezone postoje, ali je mnogo verovatnije da se to neće dogoditi u 2020."

Sportski Žurnal

Komentari