OTKAŽI IH, NOVAČE, ODBIJ DA IGRAŠ NA OVAKVOM VIMBLDONU, TOJ NEGACIJI SPORTA, VITEŠTVA I SLOBODE! Nije lako, ali ti znaš, čast i bruka žive dovijeka, a tebi pripada čast!

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • OTKAŽI IH, NOVAČE, ODBIJ DA IGRAŠ NA OVAKVOM VIMBLDONU, TOJ NEGACIJI SPORTA, VITEŠTVA I SLOBODE! Nije lako, ali ti znaš, čast i bruka žive dovijeka, a tebi pripada čast!

Na ovogodišnjem Vimbldonu neće biti tenisera iz Rusije i Belorusije. Tako su odlučili čelnici najprestižnijeg turnira na svetu, sledeći antirusku i antiljudsku politiku svoje vlade.

I to je u redu. Svaka drugačija odluka bila bi previše licemerna i cinična čak i one za koje su licemerje i cinizam jedini prihvatljiv način razumevanja i politike i života samog.

Impuls potonule imperijalne moći, nalik na osećaj bola u davno amputiranoj nozi, o kojem svedoče oni koje je takva nevolja snašla, proradio je još jednom. Britanija je opet pokazala koliko je velika. A velika je taman toliko da, pošto već ne može ništa Rusiji, može makar ponešto ponekom Rusu.

Recimo Danilu Medvedevu, trenutno najvećem rivalu Novaka Đokovića i svetskom broju 2. Kad već ne mogu da spreče Putina u osujećivanju njihovih geostrateških podlosti, mogu makar da onemoguće ovog Rusa da podigne pehar na njihovom turniru. Ili onaj utešni tanjir, što je realnija, ali za Britance podjednako bolna varijanta.

Novak je istog dana kada je ova vest odjeknula planetom, odluku Britanaca nazvao suludom. I jasno se svrstao na stranu sporta, koji ne bi smeo da bude talac politike. Ali jeste. I uvek je bio. Mada nikada ovako očigledno, jadno i bedno. Čak ni u vreme Hitlera, koji ne samo da nije sprečio crnog atletičara Džesi Ovensa da 1936. učestvuje na Olimpijadi u Nemačkoj, već je i prisustvovao njegovom četvorostrukom trijumfu, u kojem sasvim sigurno nije uživao. Ali je svakako pokazao neuporidivo više dostojanstva nego današnja britanska vlast.

Novakova misija bi sa ovom izjavom, verovatno još u par navrata ponovljenom, što se osvrta na odluku Britanaca tiče mogla komotno biti završena. Jasno je iskazao svoj stav, pokazavši da ga, za razliku od većine svojih najvećih rivala ne samo ima, nego je spreman i da se suoči sa posledicama njegovog ispoljavanja. A njih će svakako biti.

Ali ima tu još nečega. Novak, za razliku od ogromne većine sportista, ima kapacitet, ne znam da li i ambiciju, da postane jedan od lidera slobodnog sveta. To je već pokazao svojim odnosom prema kovid tiraniji, ali i celom svojom karijerom kroz koju, uglavnom sam protiv svih, traži i pronalazi svoj put do trijumfa.

Kao takav, živeći u vremenu „kulture otkazivanja", koja je po svojoj suštini otkaz kulture, razuma, smisla, normalnosti i slobode, dakle svega što nije po volji današnjim „politički korektnim" krojačima sveta, Novak je idealna meta liderima tiranije bezumlja. Pre ili kasnije, a igra uveliko traje, Novak će biti „otkazan", nebitno s kojim obrazloženjem. Možda zbog toga što ne jede meso, možda zato što ga je nekada jeo. Možda zbog toga što nije primio vakcinu, možda zato što nije bio dovoljno glasan protiv kovid vakcinacije. Svejedno.

U stvari, biće „otkazan" zbog toga što nije njihov. Zbog toga što je, kao stranac i nezvani gost, došavši sa gubitničke strane sveta, previše puta pobeđivao i pored toga što to protokolima Vimbldonskih i njima nadređenih mudraca nije bilo predviđeno. Udaraće po njemu kao po tuđem, mnogo nemilosrdnije nego što su to već uradili u Australiji.

Pa kad je već tako, a i gore je, evo predloga za Novaka. Novače, otkaži ti njih! Otkaži i Vimbldon i celu farsu koju već godinama priređuju, a koja je sada dostigla vrhunac. Ne samo zbog sporta, koji ne zaslužuje ovakvo poniženje. I ne samo zbog Medvedeva i ostalih Rusa koji ne zaslužuju ovakav zlobni i neljudski tretman. Uradi to zbog sebe, sopstvenog samopoštovanja i iznad svega, uradi to zbog slobodnog sveta kome pripadaš i kome si potreban.

Otkaži ih, odbij da učestvuješ na ovakvom Vimbldonu, toj negaciji sporta, viteštva i slobode. Otkaži ih, Novače, pre nego što oni „otkažu" tebe. A onda će njihov pokušaj „otkazivanja" Novaka Đokovića biti i smešan i jadan, samo još jedna tužna gubitnička epizoda imperije zla.

Nije lako, siguran sam. Ali ti znaš, „čast i bruka žive dovijeka". A tebi pripada čast. Zato, uradi to, otkaži ih.

Iskra/Dragan Dobrašinović


Komentari