PAMETNOM JASNO! NOVAKA NA DOPING TESTIRAJU SVAKO MALO, A NADALA... Pa, i Rafu testiraju, ali ni blizu tako i toliko!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • PAMETNOM JASNO! NOVAKA NA DOPING TESTIRAJU SVAKO MALO, A NADALA... Pa, i Rafu testiraju, ali ni blizu tako i toliko!

Rafael Nadal trijumfalno je napustio obode "Bulonjske šume", načinivši veliki podvig i pokazavši neverovatnu moć regeneracije i igranja vrhunskog tenisa pod opterećenjem povrede stopala. NJegov volšeban oporavka na otvorenom prvenstvu Francuske, posle kontinuiranih žalopojki o tome da igra sa nesnosnim bolovima pokrenuo je lavinu reakcija, pa su isplivali i neki intrigantni podaci.

Naime, "Svetska Anti-Doping organizacija" u obavezi je da transparentno ističe to koliko puta je koji teniser prošao kroz kontrolu na godišnjem nivou. Ono što je posebno zanimljivo jeste to da postoji drastična razlika u reciprotitetu broja testova.

Zanimljivo da se na vrhu liste nalaze teniseri koji dolaze iz zemalja Istočne Evrope. Pa je tako na čelu Rus Andrej Rubljov sa 26. iza njega sledi Grk Stefanos Cicipas sa 23, a treću poziciju zauzima Novak Đoković, koji je 21 put podvrgnut testiranju. Isto toliko ima i još jedan čovek slovenskih korena koji igra pod zastavom Nemačke, Aleksandar Zverev.

U gornjem delu liste nalaze se još Feliks Ože-Alijasim i Kasper Rud, ali razlog tome što su toliko puta bili podvrgnut antidoping kontroli leži u tome što su odigrali daleko više turnira od gorepomenutih igrača.

Posebna zanimljivost jeste da je Rafael Nadal testiran samo 14 puta, a još neverovatnije je da je van samih turnira to učinjeno samo dva puta. Primera radi srpski "kralj belog sporta" kroz ovu proceduru morao je da prođe čak u osam navrata van samih takmičenja.

Podsetimo, "kralj šljake" je do 14. titule na Otvorenom prvenstvu Francuske došao pobedivši čak osam protivnika u samo dve nedelje. Ali pred njim je sada najljuća bitka, ona sa stravičnom povredom, koju je samo kratkoročno zamaskirao ubrizgavanjem injekcija.

Ono što sledi jeste Vimbldon, u kome će ljubitelji tenisa uživati od 27. juna. Da li je Nadal u stanju da napravi novi čudesan povratak, pitanje je koje muči tenisku planetu. Sve oči javnosti će biti uprte u njega, s obzirom na insinuacije o korišćenju dopinga.

Komentari