SVI ČEKAJU BRUTALAN OBRAČUN NOVAKA I FEDERERA - OVU TITULU NEMAJU! Olimpijsko zlato je prioritet za obojicu, samo pitaju se i...

    foto: Fotoilustracija
    Podeli
  • SVI ČEKAJU BRUTALAN OBRAČUN NOVAKA I FEDERERA - OVU TITULU NEMAJU! Olimpijsko zlato je prioritet za obojicu, samo pitaju se i...

Rodžer Federer i Novak Đokovic´ nikada u singlu nisu osvojili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, pa će ulog u Tokiju naredne godine biti ogroman.

Gotovo sigurno poslednju priliku za to imaće Rodžer Federer 2021. godine u Tokiju, gde će predstavljati svoju zemlju.

Federer je 2012. u Londonu igrao finale Igara, dok je 2008. u Pekingu doneo zlato Švajcarskoj, ali u paru sa Stenom Vavrinkom.

Dubl, pak, nije isto što i singl, a to zna i Novak Đoković, kojem je najveći uspeh na Olimpijskim igrama bronza osvojena pre 12 godina.

Rodžer, koji se i dalje oporavlja od povrede, je povratak najavio u februaru, ili na ATP kupu ili na Australijan openu, a do kraja sezone će odigrati još nekoliko turnira.

Učešće na Olimpijskim igrama najavio je kao veoma bitan, verovatno i najbitniji deo naredne sezone za sebe.

Ipak, on će poslednjeg dana takmičenja u Tokiju (23. jul - 8. avgust) napuniti 40 godina i definitivno, iako ga niko ne sme otpisati, neće biti prvi favorit.

„Nekoliko godina već pričam da će Olimpijske igre u Tokiju biti kraj njegove sportske karijere. Igre su odložene zbog virusa korona i mislim da je to bila dobra stvar za njega", rekao je o Federeru nekadašnji švajcarski teniser Mats Vilander.

Iako su Igre i dalje daleko, o favoritima se već priča, a pored Rodžera, Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, tu su i Dominik Tim, Danil Medvedev, Saša Zverev...

Novi milenijum je počeo titulom za Rusa Jevgenija Kafeljnikova 2000. u Sidneju, da bi zatim zlato pripalo Čileancu Nikolasu Masuu četiri godine kasnije u Atini.

Nadal je prvo i jedino zlato osvojio 2008. u Pekingu, a onda je usledila surova dominacija Britanca Endija Marija, koji je bio najbolji i 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Žaneiru.

Novaka je 2008. zaustavio Nadal u polufinalu, četiri godine kasnije pomenuti Mari u istom delu takmičenja, a 2016. je doživeo neočekivan poraz u prvom kolu od Argentinca Huana Martina del Potra.

Upravo se za Igre vezuju dva najbolnija poraza u Đokovic´evoj karijeri.

„Kada bih jedan meč morao da izbrišem? Možda bi to bilo kada sam igrao protiv tebe u Londonu ili Rafe u Pekingu 2008. Protiv Rafe je bilo baš gusto, 3:3 ili 4:4 i 15:30 u trec´em setu, tako nešto, a izgubio sam 6:4", prisetio se Novak u razgovoru sa Endijem Marijem.

Srpski teniser je osvojio ukupno 17 Grend slem titula i oborio mnoge rekorde, ali Olimpijske igre mu ostaju bolna tačka. Toliko bolna da je, posle poraza od Del Potra, teren napustio u suzama.

„Osvojio sam bronzu u Pekingu, ali... da imam šansu da se vratim kroz vreme i da promenim nešto što se desilo, to bih uradio ili u Riju ili Londonu".

Od članova „velike trojke", mirno na Igre dolazi samo Nadal, dok će izuzetan motiv imati Rodžer i Novak, pored ostalih.

Rodžer možda i najveći, jer su ovo, kako stvari stoje, poslednje Olimpijske igre za njega.

„Mislim da Federer ima šansu da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. I dalje može da pobedi bilo koga u dva odigrana seta", dodao je Vilander.

Sputnjik

Komentari