PRLAINOVIĆ: PONOSAN SAM NA RIVALSTVO S HRVATSKOM, zna se ko nas truje nacionalizmom, SRBIJA JE VATERPOLO SILA, BILA I OSTAĆE!

    Podeli
  • PRLAINOVIĆ: PONOSAN SAM NA RIVALSTVO S HRVATSKOM, zna se ko nas truje nacionalizmom, SRBIJA JE VATERPOLO SILA, BILA I OSTAĆE!

Jedan od najbojih srpskih i svetskih vaterpolista u istoriji Andrija Prlainović pričao je za hrvatske medije o rivalstvu Srbije i Hrvatske, prijateljstvu koje vlada među vaterpolistima i stručnim štabovima obe selekcije, ali i o budućnosti ovog sporta!

Čovek koji je u vaterpolu osvojio sve, i to po nekoliko puta, poručuje da su Hrvatska i Srbija svet za sebe u odnosu na ostatak vaterpolo sveta, da su to utakmice nad utakmicama.

"U posljednjih desetak godina odigrali smo nekoliko zaista epskih utakmica. Meč u Budimpešti na primer, ali bilo ih je još nekoliko zaista čudesnih, poput ove poslednje u Beogradu u finalu Svetske lige. Svaka utakmica s Hrvatskom je priča za sebe, u njima uživamo svi. Mi igrači, publika, kako ona u Srbiji i Hrvatskoj tako i fanovi vaterpola širom sveta jer su dueli te dve reprezentacije nešto najbolje što današnji vaterpolo nudi. Naše međusobne utakmice su prava sportska priča, u sjajnim smo odnosima s njima, stručni štab obje reprezentacije je takođe u prijateljskim odnosima i verujem da će tako biti i dalje. Nema potrebe da bude bilo kako drugačije jer politici nismo dopustili da pokvari ovo što imamo.

Prlainović je prokomentarisao i to što je region svaki put oduševljen kad se nakon utakmice selektori Tucak i Savić zagrle.

"Nacionalizmom se i u Srbiji i u Hrvatskoj bave samo oni koji nisu sposobni kvalitetno obavljati ono što bi trebali raditi, zbog čega su izabrani i postavljeni na neke funkcije, pa zbog toga što su nesposobni u svojim profesijama posežu za nacionalizmom i udaraju po najnižim strastima kako bi trovali narod. Kako politika u svim zemljama bivše Jugoslavije nema što ponuditi narodu, bolji život i dobar standard, onda nude samo nacionalizam, a to je tužno. Nas sportaše, pogotovo nas koji smo među najboljima u svijetu, ta priča ne zanima i ne bi nas trebala zanimati. Naš jedini interes je sport, a s Hrvatskom imamo fantastično sportsko rivalstvo i na to sam ponosan".

Prlainović objašnjava da je selektor Savić u Koreju poveo praktički B sastav. Cela udarna ekipa osim Mandića je na odmoru!

"Nekolicina nas je u reprezentaciji već 15 godina. Odradio sam sve pripreme i svaki turnir od 2005. Nijedno leto nisam preskočio i mislim da je ovo dobra odluka, da se malo predahne pred najvažniju godinu u olimpijskom ciklusu kako bismo u Tokio otišli željni i motivisani da uzmemo zlato. To je glavni razlog zašto smo dobili predah ovog leta. Pitate me vredi li žrtvovati jedno svetsko prvenstvo? Nije ovdje ništa žrtvovano. Poslali smo dobru reprezentaciju, a ti momci su budućnost ne samo srpskog nego i svetskog vaterpola. Igrači koji su dobili predah u karijeri imaju po dva zlata na svetskim prvenstvima, jedno srebro i bronzu iz Budimpešte od pre dve godine. Život nam se neće promeniti zbog jednog propuštenog natjecanja, a momcima koji su sad dobili priliku ovaj turnir će značiti puno u karijeri.


On navodi i da je jedan od razloga za "predah" i hiperinflacija natjecanja u vaterpolu.

"Ubija nas to. Čelnici FINA-e i LEN-a se ponašaju bezobzirno, kao da nismo ljudi, nego strojevi. Ne postoji ni minimum empatije prema igračima. Obje organizacije se preko leđa nas igrača međusobno prepiru i rade kalendar natjecanja, a da nikoga od njih zanima što na sve to imamo reći mi koji smo u bazenu. Takve brutalne kalendare rade ljudi koji spavaju u hotelima od pet zvezdica i za to dobijaju dnevnice. Svi sportovi su po tom pitanju napravili neki pomak, jedino se u vaterpolu dogodilo da je sad kalendar još gori nego što je bio prije 15 godina. Najgore je to što nisam siguran da će se bilo što promeniti na bolje", jasan je Prle.

Igor Milanović je jednom rekao da vaterpolo mora pod hitno promijeniti pravila i postati atraktivniji za gledatelje jer ovako ono što se događa u bazenu ne razumiju ni igrači ni treneri.

"Nova pravila koja su na ovom turniru stupila na snagu su dobra, dodatno će ubrzati igru. Bude li se nagrađivala kretnja te bude li se sankcioniralo svako držanje igrača u kretnji bez lopte, to će spasiti vaterpolo i ovaj sport tu bi, uvjeren sam, dobio na popularnosti i kvaliteti. Situacije u kojima obrambeni igrač drži dvije ruke na napadaču u fazi presinga bio je najgori dio vaterpola i s uvođenjem novih pravila siguran sam da bi se dobilo na popularnosti i zanimljivosti. Vaterpolo je jedini sport uz nogomet u kojem se velika natjecanja igraju u lipnju i srpnju. Tu nemamo konkurenciju i bilo bi sjajno kad bi više vaterpolo utakmica bilo televizijski popraćeno kako bi se ovaj divan sport još više približio gledateljima. Također bih volio da se utakmice više igraju na otvorenim bazenima nego u zatvorenim. Vidjeli ste finale Svjetske lige između Hrvatske i Srbije na Tašmajdanu. Bio je to pravi doživljaj i mislim da bi za sve bilo bolje i klupsku sezone koncentrirati tijekom ljeta kako bi se puno više utakmica igralo na otvorenom".

Teleks.info/Index

Komentari