ŽRTVOVALI SMO SP ZBOG TOKIJA I OLIMPIJADE: Kakva je budućnost srpskog vaterpola posle poraza od Španije, IMA LI MESTA PANICI?!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ŽRTVOVALI SMO SP ZBOG TOKIJA I OLIMPIJADE: Kakva je budućnost srpskog vaterpola posle poraza od Španije, IMA LI MESTA PANICI?!

Vaterpolo reprezentacija Srbije završila je ovogodišnje Svetsko prvenstvo, pošto je ubedljivo izgubila od Španije već u četvrtfinalnoj fazi takmičenja, i to posle loše i neorganizovane igre. Na ovom Svetskom prvenstvu oproban je "recept" iz 2009. godine sa podmlađivanjem tima, ali je rezultat izostao

Na pitanje šta se desilo i zašto su nas Španci naprosto oduvali sa bazena pokušao je da odgovori Telegraf. rs. Njjihovu analizu prenosimo u celini!!!

Činjenica, u u Južnu Koreju doputovala je podmlađena reprezentacija, sa momcima od kojih se nije ništa očekivalo pa je i plasman među 8 najboljih uspeh. Ali....ovoga puta čuveni "Rim" i novi podvig od pre deset godina je izostao.

Ovaj trunir bio je možda i prekretnica za srpski vaterpolo, jer je uspeh i osvojeno zlato donelo na desetine novih odličja.

Podmlađeni, verovatno i sami nesvesni svojih mogućnosti, vaterpolisti Srbije krenuli su te 2009. godine u Rim na najznačajnije takmičenje u 2009. godini koje je bilo na programu od 17. jula do 2. avgusta. Posle bronze na Olimpijskim igrama iz Pekinga, koja je označila kraj jedne vaterpolo ere, karijeru su završili igrači poput Šefika, Šapića, Vujasinovića, Ćirića i sadašnjeg selektora Dejana Savića.

Planetarni šampionat, čini se, nikada nije bio ujednačeniji, a za srpsku selekciju Rim je bio novi početak.

- Nemamo obavezu da stignemo do odličja. Bićemo rasterećeni, bez pritiska. Svetsko prvenstvo u Rimu je jedno od takmičenja u nizu u ovom olimpijskom ciklusu, a glavni cilj je zlato na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. Sada udaramo temelje za taj cilj - jasan je bio tadašnji selektor Delfina Dejan Udovičić.

U timu su zaigrali neki novi klinci poput Avramovića, Aleksića, Gaka, Stefana Mitrovića koji su uz preostale iskusne vaterpoliste došli do zlata koje je potpuno bezbolno nadomestilo odlazak pomenutih vateprolo legendi, kojima se brzo priključio i Vanja Udovičić koji je iz bazena ušao u ministarsku fotelju.

Dugo će se pamtiti to dramatično finalu u Rimu i devet serija peteracaza konačnih 14:13. Zlatni klinci su tako sjajnim pobedama nad domaćom Italijom, tada aktuelnim olimpijskim prvacima Mađarima, bivšim svetskim prvacima Hrvatima dodali i fantastičan i neočekivan trijumf nad Španijom u borbi za najsvetlije odličje. Ali...10 godina kasnije, istorija se nije ponovila.

Pre samog takmičenja, Savić je doneo hrabru i dobru odluku da konačno odmori glavne igrače koji su koliko pre mesec dana u Beogradu potpuno dominantno osvojili zlato u Svetskoj ligi i plasirali se na Olimpijske igre. Na planetarno takmičenje selektor je odlučio da povede "mlađi ešalon" vaterpolista kojima je ovo trebalo da bude svojevrsno "kaljenje" pred potpuno uvođenje i preuzimanje sve veće odgovornosti prvog tima.

Tako su golmani Rističević i Dobožanov, a onda i Mandić, braća Rašović, Ranđelović, Ćuk , Lazić , Vico, Dedović, Jakšić, Drašović, Stojanović imali težak zadatak da koliko god mogu zamene sada već legendarnog Filipovića, Prlainovića, Aleksića.... Zanimljivo, od tog beogradskog sastava, u bazenu protiv Španaca subili samo Ćuk, Vico, Stojanović, Jakšić i Ranđelović. Očigledno nedovoljno za medalju, kojoj su se navijači, godinama unazad naviknuti na uspehe vaterpolista, ipak potajno nadali.

Povod i motive da se ipak može do još većeg uspeha, navijači "zemlje vateprola i košarke" imali su u bezbroj medalja, ranijih uspeha, činjenici da smo na Svetskim prvenstvima u poslednjih 2o godina samo jednom, i to 2013. godine u Barsloni ispali pre polufinala, kao i čuvenom prvenstvu u Rimu.

Paralela sa Rimom može da se povuče, ali niti u jednom momentu ne treba osuđivati ni odluku selektora Savića, niti igre momaka pred kojima su godine takmičenja. Srpski vaterpolo, barem kada je reč o reprezentacije, i te kako, ima budućnost, barem dok mlađi imaju od koga da stiču znanje i iskustvo. Na rezultat ovih mladih momaka ne treba gledati kao na "potop" jer su na ovom takmičenju stekli iskustvo koje će im sigurno značiti.

Oprobani recept iz 2009. godine nije u potpunosti uspeo ulaskom među najboljih osam u Južnoj Koreji. Jedno takmičenje je "žrtvovano" zarad višeg cilja - Olimpijskih igara u Tokiju, što je Dejan Savić postavio kao glavni prioritet. Na klubovima je sada da se snađu kako znaju i umeju, i dobiju podršku, kako bi talenti nastavili da se razvijaju i kako se trofejni niz ne bi prekinuo u sledećih deset godina.

Suština je u tome da ovim momcima nema šta da se zameri. Vaterpolisti su toliko zadužili celu naciju ponašanjem, uspesima, trofejima i medaljama, da sve i da ništa ne osvoje narednih decenija, niko ne treba i ne sme da kaže bilo šta loše.

SASTAV SRBIJE U SVETSKOJ LIGI: G. Pijetlović, Mandić, Stojanović, Randjelović, Ćuk, D. Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić, Filipović, Prlainović, S. Mitrović, B. Mitrović

SASTAV SRBIJE NA SVETSKOM PRVENSTVU: Rističević, Mandić, V. Rašović, Ranđelović, Ćuk , Lazić, Vico, Dedović 1, Jakšić, Drašović, Stojanović, S. Rašović, Dobožanov


Komentari