BIO JE MOŽDA I NAJVEĆI SPORTISTA KOJI JE HODAO ZEMLJOM, ali i alkoholičar, striper, zatvor mu je bio druga kuća - ON JE MATI NIKENEN!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • BIO JE MOŽDA I NAJVEĆI SPORTISTA KOJI JE HODAO ZEMLJOM, ali i alkoholičar, striper, zatvor mu je bio druga kuća - ON JE MATI NIKENEN!

Da je živ, Mati Nikenen proslavio bi 56. rođendan. Za one mlađe koji možda ne znaju, reč je o ponajboljem skijašu skakaču svih vremena i, bez previše dvojbe, najvećem finskom sportašu u istoriji.

Ali, Nikenen je bio sportsko utelovljenje popularnog lika iz knjige Roberta Louisa Stevensona, dr. Džekil i Mister Hajd. Jer, dok je s jedne strane bio vrhunski sportski talent i osvajač brojnih odličja i takmičenja, istovremeno je bio nasilnik i alkoholičar.

Mnogi će ga radje pamtiti kao plavokosog anđela koji je letio graciozno poput orla, ali ta druga strana medalje jednostavno se ne može zanemariti. Zbog nje je, uostalom, prerano napustio ovaj svet. Sa samo 55 godina.

"Nema šanse da je pakao tako loš kao što je bio moj život", izjavio je neposredno pre smrti.

Sa skijaškim skokovima počeo je kao 8-godišnjak, nakon što ga je izazvao otac da ne može. Počeo je biti opsednut time pa je kao 12-godišnjak trenirao devet sati dnevno! No, samo dve godine kasnije, prvi je put okusio alkohol i više se nije odvajao od njega.

Dvaput je izbacivan, i to na vrhuncu sportske slave, iz finske reprezentacije. Prvi put 1985., drugi put 1987. zbog "neprikladnog ponašanja".

"Kad je bio pijan i vi ste mu rekli nešto što mu nije bilo po volji, odmah vas je udario šakom", prisjeća se njegov kolega iz reprezentacije, Jari Puikonen.

"Kad je bio trezan, nije bilo ugodnije osobe na svetu. Kad je bio pijan, agresivan je i opasan."

To je na svojoj koži najviše osjetila njegova četvrta supruga, Mervi Tapola. Milionerka, ali očito i ludo zaljubljena u Nikenena, jer kako drugačije objasniti da je čak 15 puta podnosila zahtev za razvod. U više navrata ju je prebio, a uglavnom se izvlačio zbog toga što je Mervi ćutala pred policijom.

Najgore je bilo na Božić 2009. kad ju je u naletu ludila ozledio nožem i pokušao zadaviti pojasom od ogrtača iz kupaonice. Optužen je za pokušaj ubistva, ali pušten tri dana kasnije zbog nedostatka dokaza. Mervi je, naravno, ćutala.

Ali samo koji mesec kasnije, završio je na 16 meseci u zatvoru zbog teških ozljeda koje je nanio svojoj supruzi.

Nažalost po Nikenena, daleko od toga da mu je to bio jedini poset zatvoru. Još tamo 2004. Uhapšen je zbog pokušaja ubistva porodičnog prijatelja nakon što je izgubio od nega u nekoj bezveznoj igri! Osuđen je na 26 meseci zatvora, ali kako mu je to bio prvi prekršaj takve vrste, pušten je nakon samo 11 meseci van.

Nije dugo izdržao, isti mesec je napao suprugu Mervi i osuđen je na četiri meseca zatvora, a čim je pušten, nožem je izbo čoveka u jednom restoranu...

Nikenen je bio svestran, a kad se njegova skijaško-skakačka karijera bližila kraju, predloženo mu je da postane – pevač. Prvi album se čak i dobro prodavao, ali nije se kasnije baš nešto proslavio.

Uostalom, dovoljno je reći da je krajem 1990-ih, zbog finansijskih problema počeo raditi kao striper u jednom klubu. Pa je na kraju vlasnik kluba optužen za iskorišćavanje Nikenena i njegove nezavidne financijske pozicije.

Kad mu je krajem 2018. dijagnostikofan dijabetes, mislite da se smirio? Ma kakvi! Nije se pridržavao nikakve posebne ishrane, a nastavio je piti. I na kraju je umro od upale pankreasa i upale pluća... Tužan kraj kralja skakaonica.

100posto/Teleks.info

Komentari