ĐOLE I BOBE SU KRENULI NA FUDBAL, Balašević se prešaltao na muziku, Pavković je zaigrao za Vošu, pa Partizan, Jugu... Onda je došla "Prva ljubav", ĐOLE JE PEVAO, A BOBE SVIRAO!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ĐOLE I BOBE SU KRENULI NA FUDBAL, Balašević se prešaltao na muziku, Pavković je zaigrao za Vošu, pa Partizan, Jugu... Onda je došla "Prva ljubav", ĐOLE JE PEVAO, A BOBE SVIRAO!

„Jedino mi važno bilo da postanem levo krilo il centarfor školskog tima...”, tako je pevao Đorđe Balašević u svom čuvenom hitu „Prva ljubav”.

Malo ljudi zna da je legendarni pevač kao dete bio do „ušiju” zaljubljen u najvažniju sporednu stvar na svetu. Kao dete otac Jovan ga je odveo na stadion Vojvodine da se upiše u pionire nekadašnjeg šampiona Jugoslavije. Tamo ga je dočekao nekadašnji reprezentativac i član šampionskog tima Vojvodine iz 1966. godine Žarko Nikolić.

Čika Žarko, koji je bio poznat po svojoj strogosti, nije bio ni malo naklon malom Balaševiću. Posavetovao ga je da nije tako talentovan za fudbal i da bi bilo bolje da se posveti nečem drugom. Đole nije to previše tragično shvatio i brzo se okrenuo muzici. Za razliku od njega, jedan od najboljih drugara iz detinjstva, Slobodan Pavković je bio veliki talenat za loptu. Bobe, kako su ga zvali još od dečačkih dana, je odmah prošao i počeo da trenira u Vojvodini.

Napredovao je iz godine u godinu i dolaskom Todora Veselinovića na mesto trenera u sezoni 1974/75 već sa nepunih 19 godina debitovao za prvi tim. Vojvodina se te sezone do poslednjeg kola borila sa Hajdukom za šampionsku titulu. Pobedom nad Crvenom zvezdom na Marakani, splitski „bili” su postali prvaci, a Pavković je stigao do dresa mlade reprezentacije. Te sezone Đorđe Balašević je sa tribina bodrio svog prijatelja.

Kao deca Đole i Bobe su osim fudbala zavoleli muziku. U vreme kada je Pavković debitovao za „crveno-bele” Đorđe Balašević je pevao u grupi Žetva, ali je krajem 1977. godine zajedno sa Vericom Todorović formirao Rani mraz. Osim njih treći član grupe je bio gitarista Vladimir Knežević. Prvi veliki hit Ranog mraza je bio „U razdeljak te ljubim” i u decembru su u Beogradu prvi put nastupili pred većim brojem publike. Tom prilikom je u hali Pionir Mate Parlov izabran za najboljeg sportistu godine, a Rani mraz je svoj hit „U razdeljak te ljubim” prepevao „U levicu te ljubim” što je dočekano sa ovacijama.

Na čuvenom festivalu Opatija 1978. godine Rani mraz kojeg su činili Đorđe Balašević, Vladimir Knežević i Verica Todorović uz pomoć dva člana grupe Neoplanti pevali pesmu, koja je kasnije postala veliki hit „Prva ljubav”. Neposredno posle završetka festivala predstavnici „Jugotona” su stupili u kontakt sa Balaševićem i insistirali da se pesma snimi u što kraćem roku.

Pošto još uvek nisu bili kompletirali grupu, Đole se setio svog drugara Slobodana Pavkovića koji je stigao i do reprezentacije Jugoslavije i pozvao ga da na snimanju singla „Prva ljubav” svira gitaru, što je Bobe prihvatio bez pogovora. Ploča je prodata u rekordnih 130.000 primeraka i u analima je ostao omot singl ploče na kojoj su uz Balaševića, Pavković, Vladimir Knežević i Verica Todorović.

Đole je svoj život posvetio fudbalu, a Bobe fudbalu. Obojica su bili atipični za svoje profesije. Pre bi se Pavkovića reklo da je život posvetio muzici, a ne fudbalu. Tokom karijere je stalno nosio dugo kosu i najčešće bio neobrijan. Oni koji ga dobro poznaju kažu da je bio pravi virtuoz na gitari i da nije bilo nijednog svetskog hita kojeg nije mogao da odsvira.

Za razliku od njega Balašević nikada nije nosio dugu kosu. Iako je bio jedna od najvećih zvezda na prostorima SFRJ, ali nikada nije bio uobražen. U prirodi velikih umetnika skromnost nije bila vrlina, ali Đole je bio izuzetak. Nikada nije žudeo da bude zvezda i mega popularan. Tako je i preminuo u petak 19. februara 2012. godine.

Tako je i Žarko Nikolić svojom surovom odlukom „ogadio” fudbal Balaševiću i ne sluteći da ga je na taj način usmerio na njegovu drugu veliku ljubav muziku.

Teleks.info


Komentari