OLIMPIJADE U TOKIJU NEĆE BITI?! Čak 80% stanovnika Japana protiv, MOK nemoćan, nema plan B!

    foto: Pixabay.com
    Podeli
  • OLIMPIJADE U TOKIJU NEĆE BITI?! Čak 80% stanovnika Japana protiv, MOK nemoćan, nema plan B!

Šest meseci uoči ceremonije otvaranja i dalje je neizvesno održavanje Olimpijskih igara.

Igre koje je trebalo da se održe prošle godine, planirane su da počnu 23. jula sa učešćem 11.000 sportista iz celog sveta zu dodatnih 4.400 na Paraolimpijskim igrama.

A tu su i desetine stotina drugih uključenih u održavanje igara poput trenera, sudija, zvaničnika, medija...Međutim, i dalje se dovodi u pitanje održavanje ovog događaja jer globalna pandemija koronavirusa i dalje nije pod kontrolom.

To je nateralo organizatore da odustanu od bilo kakvog programa obeležavanja približavanja Igara, pa Tokiju preti prvo otkazivanje OI još od Drugog svetskog rata.

Tokio i drugi delovi Japana su pod vanrednim stanjem zbog 4.500 smrtnih slučajeva od kovid-19.

Tako umesto odbrojavanja do početka Igara, fokus je na virusu i spekulacijama o mogućem otkazivanju.

"Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju će biti dokaz da čovečanrstvo može da nadvlada koronavirus i prilika da podelimo oporavak od velikog istočnojapanskog zemljotresa sa svetom. Sa odlučnošću da preduzmemo sve moguće mere protiv infekcije i realizujemo turnir koji će doneti nadu i hrabrost svetu, nastavljamo sa pripremama", rekao je premijer Japana Jošihide Suga.

Ipak, poslednja istraživanja pokazuju da je 80% stanovnika Japana za otkazivanje ili novo odlaganje Igara.

"Čak i da je Japan sposoban da obuzda pandemiju, mislim da ne možemo da dočekamo sportiste s obzirom na situaciju. Trebalo bi da Igre budu otkazane. Novac koji trošimo na Igre bi trebalo da se iskoristi za mere protiv virusa", kaže 38-godišnji biznismen Šintaro Jamanaka.

Japan je uložio 25 milijardi dolara u organizaciju Igara, a Međunarodni olimpijski komitet će dobiti 75% od prihoda od TV prava, a procenjuje se da to bude oko tri milijarde dolara.

Pored svega, tu je umešana i neizbežna politika.

"Ne mogu da priušte otkazivanje Igara i poraz Japana. Kina će organizovati Zimske olimpijske igre šest meseci posle Tokija. Japan nije u geopolitičkoj poziciji da dozvoli sebi nemogućnost održavanja Igara, dok će se u Kini održati", smatra novinar AP sporta Stiven Vejd.

Konačna odluka o tome da li će se Igre održati ili ne očekuje se oko 25. marta, kada bi trebalo da krene olimpijska baklja.

Predsednik MOK Tomas Bah je u četvrtak izjavio da "ne postoji razlog zašto Igre ne bi počele 23. jula na Olimpijskom stadionu u Tokiju", ali je dodao i da ne postoji "plan B">

Olimpijske igre su otkazivane pet puta, svih pet zbog ratnog stanja – Letnje 1916, 1940. i 1944, te Zimske 1940. i 1944.

Komentari