ŠTA ĆE NA OVO REĆI PUTIN, RUSIMA ZABRANJENO DA SE TAKMIČE NAREDNE ČETIRI GODINE! Brutalna odluka Svetske antidoping agencije!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • ŠTA ĆE NA OVO REĆI PUTIN, RUSIMA ZABRANJENO DA SE TAKMIČE NAREDNE ČETIRI GODINE! Brutalna odluka Svetske antidoping agencije!

Svetska antidoping agencija (WADA) uvela je suspenziju ruskim sportistima koja će trajati naredne četiri godine.

To znači da ruske zastave i himne neće biti na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao ni na Mundijalu 2022. u Kataru.

Zanimljivo, ova odluka se ne odnosi na naredno fudbalsko Evropsko prvenstvo 2020. (Rusija je jedan od domaćina), ali se, recimo, odnosi na košarkašku reprezentaciju, koja bi trebalo da učestvuje na kvalifikacionom turniru za OI u Splitu.

Ipak, sportisti iz Ruske Federacije koji dokažu da su "čisti" moći će da se da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Odluka je donesena na Izvršnom odboru WADA u Lozani i to jednoglasno, a posledica je toga što je delovanje ruske Antidoping agencije (Rusada) od istražitelja u januaru 2019. godine proglašeno neusklađenim, zbog manipulacija laboratorijskim podacima.

Ruski olimpijski komitet ima 21 dan za žalbu na ovu oštru kaznu.

Podsetimo, ukupno 168 ruskih sportista takmičilo se pod neutralnom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pjongčangu, nakon spornog nastupa na Igrama održanim u Sočiju 2014. godine.

Uz to, Rusiji je zabranjeno da se takmiči kao nacija i u atletici, i to od 2015. godine.

RTS/BBC

Komentari