HAMILTON UZEO DŽEDU, FORMULA OVO NIJE VIDELA ODAVNO! Dva prekida, "milion" incidenata i... Abu Dabi će odlučiti ko je šampion!

    foto: Printskrin
    Podeli
  • HAMILTON UZEO DŽEDU, FORMULA OVO NIJE VIDELA ODAVNO! Dva prekida, "milion" incidenata i... Abu Dabi će odlučiti ko je šampion!

Luis Hamilton, vozač Mercedesa je pobednik trke za Veliku nagradu Saudijske Arabije na gradskoj stazi u Džedi.

Ove godine po prvi put imamo trku za VN Saudijske Arabije i to je gradska staza u Džedi i videli smo veliki spektakl i trku za istoriju!

Luis Hamilton je ovom pobedom stao rame uz rame sa Maksom Ferstapenom i sada su izjednačeni u generalnom plasmanu pred poslednju trku u Abu Dabiju.

Fantastičan start trke smo videli u Džedi i Mercedes nije mogao bolje da počne sa Hamiltonom na prvoj poziciji, a Botasom na drugoj.

Valteri je uspešno držao Maksa Ferstapena na bezbednom odstojanju, a iz Red Bula su se bunili smatrajući da je namerno usporavao tempo i tako pomagao timskom kolegi.

Za to vreme smo videli veliku bitku Ferarija i Meklarena, odličan start Okona i Alonsa, pa onda i veliku Alonsovu grešku da bismo videli Mika Šumahera koji se zakucao u zid i na stazu izalzi vozilo bezbednosti.

Odmah Mercedes povlači potez i Hamilton i Botas kreću u boks po zamenu guma, da bi Ferstapen ostao na stazi i preuzeo prvu poziciju, a uskoro stiže objava da je trka prekinuta jer nije bezbedno voziti.

Trka je u 15. krugu ponovo počela iz mesta, a Hamilton je bolje počeo, pa izgubio poziciju u prvoj krivini od Maksa Ferstapena, svoju šansu koristi i Okon koji obilazi oba Mercedesa i izbija na drugo mesto.

Čeko Peres pokušavao je da se probije što više može, pa ga je u zadnji deo bolida udario jedan od Ferarija, on se zakucao u zid i ostao bez prednjeg krila, a još veći incident je bio iza gde se Mazepin zakucao u Rasela i uništio oba bolida.

Crvene zastave su opet bile na snazi i čekali smo novi restart trke dok je Majkl Masi rekao sledeće:

Pošto je Ferstapen izašao sa staze tokom obilaženja Hamiltona njegova pozicija se briše i Okon sa druge pozicije izbija na prvo mesto, Hamilton ostaje drugi, a Ferstapen je bio treći i sa tim poretkom se trka restartuje.

Treći start trke je bio spektakularan i Maks Ferstapen se vrlo brzo vraća na mesto broj jedan i dolazi ispred Estebana Okona i Luisa Hamiltona koji je iz kruga u krug imao najbrže vreme.

Još nekoliko manjih incidenata smo videli do kraja, nekoliko virtuelnih vozila bezbednosti i žutih zastava u sektorima, da bismo u 37. krugu imali ljutu bitku i Ferstapen opet izleće sta staze u odbrani pozicije.

Morao je da pusti Hamiltona, odlučio da "testira kočnice" i Hamilton udara u njega, pa Maks dobija kaznu od pet sekundi zbog tog nesporstkog poteza koji je možda i odlučio sudbinu.

Potom Hamilton uspeva da obiđe Ferstapena i da zadrži prvo mesto, da bi Maksov problem s pneumaticima postajao sve veći. Botas upseva u poslednjoj desetinki da prestigne Okona i zauzme treće mesto u Saudijskoj Arabiji.

Okon je bio četvrti, a ovo je bila neverovatna ludnica u Džedi, kontroverzna trka, napeta i istorijska u kojoj je Hamilton došao do 103. pobede u karijeri.

B92.net

Komentari