KOSTIĆ LOMI, UZETI MILIONE OD JUVENTUSA ILI BITI LEGENDA U FRANKFURTU! Šta god izabere pogrešiće...

    foto: FSS
    Podeli
  • KOSTIĆ LOMI, UZETI MILIONE OD JUVENTUSA ILI BITI LEGENDA U FRANKFURTU! Šta god izabere pogrešiće...

Karijera Filipa Kostića je priča o upornosti, neodustajanju i ludačkoj količini uloženog rada. Kragujevčanin je na mala vrata otišao iz Srbije i krčio sebi put.

Još je bio tinejdžer kada je stigao iz Šumadije u holandski Groningen i spoznao kakva borba ga čeka. Odigrao je mizernih 140 minuta u sezoni, proglašavali su ga promašenim pojačanjem, a on je još više radio, dodao gas i eksplodirao u drugoj sezoni stigavši na korak od dabl-dabl učinka golova i asistencija. Bila je to dobra preporuka za nemačku Bundesligu gde mu takođe nije išlo po planu.

Iako je bio standardan i pružao dobre partije, u drugoj sezoni sa Štutgartom je ispao u Cvajtu. Pobegao je od drugoligaškog fudbala transferom u Hamburger ali je i tamo u drugoj sezoni doživeo ispadanje. Oazu sreće je našao u Frankfurtu koji ga je prvo pozajmio, a potom i otkupio. I povukao jedan od najboljih poteza u istoriji kluba. Već četiri godine je nezamenljiv u Ajntrahtovom timu, a u pohodu na trofej Lige Evrope je bio ključni igrač i na kraju zasluženo proglašen najboljim igračem takmičenja.

Odavno je Kostić privukao pažnju većih klubova a deluje da je ovog leta došao na raskrsnicu karijere. Iako je delovalo da će u Inter, pa u Totenhem na kraju je Juventus ostao najozbiljnija opcija. Prelazak u menadžersku agenciju poznatog Italijana Alesandra Lućija je samo pojačao glasine da će srpski reprezentativac na Apenine. Pogotovo što ovog leta ulazi u poslednju godinu ugovora i što je nemački klub primoran da ga proda ako želi da naplati obeštećenje.

Međutim, Ajntrahtovo osvajanje Lige Evrope je promenilo situaciju. Prvo je nemački klub digao otkupnu cenu sa 15.000.000 na 20.000.000 evra svestan vrednosti najboljeg igrača. Što nikako ne ide u prilog Staroj dami. Italijani su svakako hteli da pregovaraju i o onoj prvoj ceni i da je smanje, a poskupljenje igračkog kartona je poslednje što su želeli.

Realno gledajući, šansa za transfer u Juventus se ne ukazuje često. Pogotovo kada igrač uskoro ulazi u četvrtu deceniju života. Ali Kostiću se nudi i zanimljiva opcija u Franfkurtu. Klub je spreman da mu ponudi povišicu i novi ugovor na još godinu dana. U prevodu, dobio bi veći novac i opciju da opet sledećeg leta drži sudbinu u svojim rukama i da može da izdejstvuje transfer.

U međuvremenu bi kao najbolji igrač predvodio Ajntraht u istorijskom učešću u Ligi šampiona, a i vrednost bi mogla da mu poraste što bi možda značilo i unosnije ponude sledećeg leta.

“Razvio se u ludački motor Ajntrahta i postao je legenda. Savetovao bih ga da ostane. Ovde zna na čemu je i šta dobija. Ne znam da li bi mu defanzivniji fudbal u Italiji prijao. Tamo je teže igrati jer treneri već na doručku pričaju o odbrani. I u Ajntrahtu mu se nudi šansa da igra Ligu šampiona tako da su i ti kriterijumi ispunjeni. Naravno, u Italiji može da zaradi više. Ali novac nije sve i brzo se potroši. Sigurnost u Ajntrajhtu vredi više”, savetuje Kostića Ajntrahtov legendarni trener Dragoslav Stepanović.

Ajntraht je spreman da Kostića osim finansijskim argumentima, ubedi i sportskim motivima. Makar da ostane tih godinu dana za Ligu šampiona. Klub iz Frankfurta ima ambiciozne planove u prelaznom roku i želi da pojača ekipu za Ligu šampiona s obzirom da će na žrebu biti u prvom šeširu kao osvajač Lige Evrope što povećava šanse za prolazak u nokaut fazu. Pominju se pojačanja poput Lukasa Alarija iz Leverkuzena i Marka Roke iz Bajerna. Već je došao i talentovani Hrvat Hrvoje Smolčić iz Rijeke, a otkupljeni su Jens Hauge i Kristijan Jakić. Najtraženiji igrači uz Kostića poput Evana Ndike ili Đibrila Soua će ostati uprkos interesovanju većih klubova tako da Ajntraht sa nikad većim ambicijama ulazi u novu sezonu. Ali sa Kostićem i bez njega je to potpuno drugačiji tim…

Mozzartsport

Komentari